De Spaanse corona-regel DI-MA-MÁ in de nieuwe normaliteit

De Spaanse corona-regel DI-MA-MÁ in de nieuwe normaliteit
Beeld: Freepik

De Spaanse corona-regel DI-MA-MÁ in de nieuwe normaliteit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds zondag 21 juni is heel Spanje in de nieuwe normaliteit terecht gekomen, een periode die men in het Spaans ‘nueva normalidad’ noemt en volgt op de bijna 100 dagen noodtoestand en het bijna twee maanden durende de-escalatieproces. De nieuwe normaliteit is de periode die ook wel post-corona tijd genoemd kan worden en eigenlijk een periode aangeeft waarin men weer een redelijk normaal leven kan volgen maar met maatregelen. 

Op maandag publiceerde het Ministerie van Volksgezondheid daarom op Twitter onder de noemer #NoLoTiresPorLaBorda plotseling de regel DI-MA-MÁ. Velen vroegen zich meteen af wat dat betekent maar eigenlijk staat het antwoord al in hetzelfde Twitterbericht: DIstancia-MAscarilla-MAnos.

In het Nederlands zou deze regel AF-MO-HA zijn met AFstand-MOndkapje-HAnden maar dat klinkt minder leuk dan DI-MA-MÁ met de klemtoon op de laatste Á. Als je het zo uitspreekt zeg je eigenlijk ook Zeg Mama 😉

Maar eigenlijk als je deze corona-regel uitspreekt zeg je dus dat je rekening moet houden met de 1,5 meter social distance, dat je indien dat niet mogelijk is een mondkapje moet dragen en dat je vaak je handen moet wassen/desinfecteren. 

Dat zijn op dit moment in Spanje de drie basisregels: de social distance van 1,5 meter wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn zoals op de boulevard, straat, openbare ruimtes, bars, restaurants, stranden, zwembaden etc.

De mondkapjes zijn in Spanje verplicht in het openbare vervoer en op straat en openbare ruimtes wanneer men niet de social distance van 1,5 meter in acht kan nemen. En in de praktijk gebeurt dat vaker dan wat men denkt.

Het wassen en desinfecteren van handen moet vanaf nu eigenlijk een basis hygiënische maatregelen worden en het is verstandig om altijd een flesje desinfecterende handgel bij je te dragen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.