Search
menu
Search

De meest voorkomende verslavingen bij 64-plussers in Spanje

De meest voorkomende verslavingen bij 64-plussers in Spanje
Beeld: Freepik

De meest voorkomende verslavingen bij 64-plussers in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Mensen ouder dan 64 jaar in Spanje consumeren minder alcohol en tabak dan de jongere bevolking maar het gebruik van slaapmiddelen en pijnstillers komt vaker voor. Dat blijkt uit de enquête over Alcohol, Drugs en andere verslavingen bij mensen ouder dan 64 jaar in Spanje gepubliceerd door het Ministerie van Volksgezondheid.

Het onderzoek is gebaseerd op 1.443 vragenlijsten gericht aan mensen ouder dan 64 jaar die in heel Spanje wonen en die tussen februari en maart 2020 zijn geïnterviewd. Het hele rapport is HIER te downloaden in PDF en uiteraard in het Spaans.

Het meest geconsumeerde middel in de leeftijdsgroep 64-plussers is alcohol. 46,7% van de respondenten dronk in de afgelopen maand, dat is bijna het dubbele van de tweede verslaving op de lijst, slaapmiddelen (hypnosedativa) met 24,8% en veel meer dan de nummer drie pijnstillers (analgésicos).

Er zijn echter verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Inwoners tussen 64 en 74 jaar drinken dagelijks het meest alcohol maar na 75 jaar vinden slaapmiddelen hun weg naar de eerste plaats op de lijst.

De meest voorkomende verslavingen bij 64-plussers zijn legale middelen zoals alcohol, tabak, slaapmiddelen en pijnstillers. Het gebruik van illegale drugs is bij 64-plussers erg laag blijkt uit het onderzoek.

68,4% van de deelnemers geeft aan dat ze het afgelopen jaar met geld gegokt heeft waarbij er praktisch geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Bij andere verslavingen is wel een verschil merkbaar tussen mannen en vrouwen. Een op de drie mannen drinkt dagelijks wat vier keer meer is dan vrouwen. Vrouwen gebruiken weer drie keer meer slaapmiddelen dan mannen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 77,9% van de mannen vanaf 64 jaar ooit in hun leven heeft gerookt terwijl dat 34,1% bij vrouwen is. Men geeft echter ook toe dat men tegenwoordig twee keer zoveel rookt dan vroeger.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?