Spaanse regering verleent gratie aan negen Catalaanse gevangenen

Spaanse regering verleent gratie aan negen Catalaanse gevangenen
Beeld: 123rf

Spaanse regering verleent gratie aan negen Catalaanse gevangenen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Premier Pedro Sánchez heeft na de ministerraad van dinsdag bekend gemaakt dat de Spaanse regering gratie verleent aan 9 van de 12 Catalaanse separatisten die in de gevangenis zitten. Deze beslissing heeft de regering volgens eigen zeggen genomen om de situatie in Catalonië te normaliseren en vanwege ‘utilidad pública’ of ‘publieke voorziening’.

Gratie is niet hetzelfde als amnestie en dat is een belangrijk onderscheid. Gratie is het verminderen of veranderen van straffen die door de rechter zijn opgelegd. Amnestie betekent het volledig kwijtschelden van een straf, aan bepaalde individuen of aan allen die voor een bepaald strafbaar feit zijn veroordeeld.

De negen Catalaanse separatistische politici die nu van de Spaanse regering gratie hebben gekregen, mogen gedurende de rest van hun oorspronkelijke gevangenisstraf geen vergelijkbaar delict begaan en mogen geen publieke functie bekleden. Doen ze dat wel dan wordt de gratie ingetrokken en moeten ze terug de gevangenis in.

Daarnaast is de gratie pas officieel als het Hooggerechtshof daarmee instemt. Verwacht wordt dat dit deze week nog kan gebeuren. UPDATE: De Koning heeft de gratie ondertekend en het Hoopggerechtshof heeft, na publicatie van de gratie in de BOE Staatscourant, de gevangenissen opdracht gegeven om de negen gevangenen vrij te laten op woensdag 23 juni om 12 uur ’s middags. Iets wat ook gebeurd is.

De oppositiepartijen PP en Ciudadanos hebben al aangegeven dat ze via de rechters de gratie gaan aanvechten, net zoals de VOX-partij.

Het gaat om Oriol Junqueras die 13 jaar celstraf en 13 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 9 jaar en 3 maanden gratie heeft gekregen.

Carme Forcadell die 11 jaar en 6 maanden celstraf kreeg en 11 jaar en 6 maanden geen publieke functie mag uitvoeren en nu 8 jaar en  maanden gratie heeft gekregen.

Raül Romeva die 12 jaar celstraf kreeg en 12 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 8 jaar en 9 maanden gratie heeft gekregen.

Jordi Sánchez die 9 jaar celstraf en 9 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 5 jaar en 3 maanden gratie heeft gekregen.

Jordi Cuixart die 9 jaar celstraf en 9 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 5 jaar en 3 maanden gratie heeft gekregen.

Dolors Bassa die 12 jaar celstraf en 12 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 8 jaar en 9 maanden gratie heeft gekregen.

Josep Rull die 10 jaar en 6 maanden celstraf en 10 jaar en 6 maanden geen publieke functie mag uitvoeren en nu 7 jaar en 3 maanden gratie heeft gekregen.

Jordi Turull die 12 jaar celstraf en 12 jaar geen publieke functie mag uitvoeren en nu 9 jaar en 6 maanden gratie heeft gekregen.

Joaquim Forn die 10 jaar en 6 maanden celstraf en 10 jaar en 6 maanden geen publieke functie mag uitvoeren en nu 6 jaar en 10 maanden gratie heeft gekregen.

Gratie is een onderdeel van de democratie en is iets dat door alle Spaanse regeringen van alle kleuren al vaker is verleend, ook door de PP in de Aznar en Rajoy periodes. Volgens de huidige premier van Spanje is gratie wellicht niet de definitieve oplossing voor het Catalaanse conflict maar het is een belangrijke stap in de goede richting tot een oplossing van een politiek probleem.

De Spaanse regering maakt duidelijk dat met deze gratie de betrokken personen hun ideeën niet hoeven te veranderen omdat ze daar nooit voor veroordeeld zijn. In een sterke democratie mag iedereen zijn of haar ideeën hebben maar acties moeten altijd binnen de wet en de grondwet vallen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.