Search
menu
Search

Spanje heeft last van grote teken plagen. Hoe bescherm je jezelf het best en waarom?

Spanje heeft last van grote teken plagen. Hoe bescherm je jezelf het best en waarom?
Beeld: Pixabay

Spanje heeft last van grote teken plagen. Hoe bescherm je jezelf het best en waarom?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Elk jaar in de lente en de zomer bestaat het risico op tekenbeten. In Spanje zijn er maar liefst twintig verschillende soorten teken (garrapatas), en regelmatig steken ware plagen de kop op. De teek kan naar schatting zo’n vijftig verschillende ziektes op de mens overdragen. De voorbereide reiziger is dus maar beter goed geïnformeerd. We vatten het even voor jou samen.

Dokter Carmen Navarro behandelt sinds twaalf jaar mensen die ziek werden na een tekenbeet. De bekendste ziektes die door de teek worden overgedragen zijn Vlektyfus en de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme steekt pas jaren later de kop op, en kan tot een brede waaier aan klachten leiden. 

De meest voorkomende symptomen zijn chronische vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, voorbijgaande temperatuurswisselingen van enkele uren en griepachtige verschijnselen. Wanneer je een tekenbeet hebt, is het dus belangrijk de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen.

Volgens Navarro zijn er de afgelopen lentes ware plagen van teken geweest in Spanje. Wie het platteland in trekt dient dat dan ook met voorzichtigheid te doen. De dokteres pleit er zelfs voor om bij alle natuurparken borden te plaatsen die voor teken waarschuwen. 

Ze beveelt mensen aan een lange broek te dragen wanneer ze in de natuur wandelen. Ook een goed paar sokken die de schenen beschermt is belangrijk, en het is af te raden rechtstreeks door lang gras te lopen. Wie thuis komt van een wandeling kijkt zich best goed na. Teken nestelen zich vooral tussen de huidplooien; achter de oren, tussen de vingers, onder de oksels of in intieme zones. Ook huisdieren worden best goed gecontroleerd.

Dokter Navarro kaart aan dat de diagnose van de ziekte van Lyme niet eenvoudig is. Aangezien de symptomen breed zijn en overlappen met andere ziektes, en bovendien pas na lange tijd sporadisch opduiken, zijn ze niet eenvoudig naar de ziekte terug te brengen. Bovendien ontbreekt het in Spanje aan het juiste testmateriaal, waardoor patiënten zich vaak verplicht zien zich tot Duitse of andere ziekenhuizen te richten. In het geval van een tekenbeet, is voorkomen dus heel duidelijk beter dan genezen. 

Wat te doen bij een tekenbeet?

Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.

Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Er zijn ook andere tekenverwijderaars te koop bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Gebruik het product volgens de gebruiksaanwijzing. Eventueel kunt u een vergrootglas gebruiken.

Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met 70% alcohol of jodium.

Als tip van diverse lezers hebben we doorgekregen dat je na een tekenbeet tot 3 maanden erna de huid waar je gebeten bent in de gaten moet houden en moet controleren of er geen verkleuringen of kringen verschijnen.

Ook meldt een lezer dat een bloedonderzoek na een tekenbeet geen overbodige luxe is. Verder wordt aangeraden antibiotica te nemen om daarmee eventueel de ziekte van Lyme te voorkomen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?