Search
menu
Search

Italiaanse Maffiabaas opnieuw aangehouden in Castelldefels bij Barcelona

Italiaanse Maffiabaas opnieuw aangehouden in Castelldefels bij Barcelona
Beeld: Policía Nacional

Italiaanse Maffiabaas opnieuw aangehouden in Castelldefels bij Barcelona

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De lokale politie van Castelldefels in de provincie Barcelona hield in de nacht van dinsdag op woensdag Vittorio Raso aan. Raso zou een Italiaanse maffiabaas zijn, maar werd in oktober 2020 verkeerdelijk vrijgelaten in Barcelona en was sindsdien voortvluchtig.

Het was een routinecontrole die Raso afgelopen dinsdag opspoorde, en tot de vaststelling kwam dat de man zich met valse papieren verplaatste. Toen de politie de vingerafdrukken van Raso controleerde, gingen de alarmbellen af. Er stond een Europees arrestatiebevel op zijn naam van de Italiaanse autoriteiten, omdat Raso er van verdacht wordt een van de hoofden van de Ndrangheta maffia te zijn.

In Oktober 2020 liet het Spaanse gerecht hem per ongeluk vrij. De rechter beweerde niet te weten dat hij naast voor een afpersingszaak ook werd gezocht als spilfiguur van de Italiaanse maffia. Vreemd nochtans, want daags voordien hadden heel wat media precies over dat feit bericht. Zij beschreven hem als belangrijk binnen de organisatie, en als handelaar in wapens en drugs. 

Toen de rechter Alejandro Abascal de man vrijuit liet gaan, keken politie en bedienden met grote verbazing toe. Binnen de politiemacht ontstond grote onvrede. Hoe kon een man die twee jaar gezocht werd zo eenvoudig weer op straat belanden?

Slechts twee uur na de vrijlating contacteerden de Italiaanse autoriteiten de Spaanse via officiële weg, om aan te geven dat Vittorio Raso door hen gezocht werd en niet mocht worden vrijgelaten. Te laat natuurlijk, want de maffiosi was al in geen velden of wegen meer te bespeuren.

Raso werd gezocht voor afpersing, drugshandel en wapenbezit. Na zijn arrestatie volgde een actie in Turijn bij nauwe contacten van de man. Toen werden meer dan 360.000 euro, 13 kilogram drugs, een pistool, een karabijn en een mitraillette gevonden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?