Geen Wereldtentoonstelling in 2027 voor Málaga want dit gaat naar Belgrado in Servië

Geen Wereldtentoonstelling in 2027 voor Málaga want dit gaat naar Belgrado in Servië
Beeld: Expo 2027 / web

Geen Wereldtentoonstelling in 2027 voor Málaga want dit gaat naar Belgrado in Servië

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is Málaga niet gelukt. De stad zal niet de locatie zijn voor de Wereldtentoonstelling van 2027. De stad Belgrado is door de Vergadering van het Internationale Bureau voor Tentoonstellingen in Parijs aangewezen om de thematische tentoonstelling ‘Spelen voor de mensheid: Sport en Muziek voor iedereen’ te organiseren, gepland voor vier jaar later. Dit tot spijt van steden als Málaga, Minnesota, Phuket en San Carlos de Bariloche, die ook in de race waren.

Málaga haalde de laatste stemronde, waarin de stad uit Servië overwon met 81 tegen 70 stemmen. Hiermee werden de voorafgaande geruchten en verwachtingen bevestigd, aangezien de meeste delegaties de kandidaat uit de Balkan als favoriet zagen.

In de eerste stemronde ontving de Argentijnse kandidaat San Carlos de Bariloche 8 stemmen en werd daarmee uitgeschakeld. Dit was de helft van het aantal stemmen dat Phuket kreeg. Minnesota behaalde 19 stemmen, Málaga 42 en Belgrado leidde met 54 stemmen. In de daaropvolgende ronde viel Phuket uit met 15 stemmen, in vergelijking met 21 voor Minnesota, 48 voor Málaga en 69 voor Belgrado. Minnesota was de volgende die werd uitgeschakeld, met 23 stemmen tegenover 53 voor Málaga en 74 voor de uiteindelijke winnaar, Belgrado.

De Expo 2027 zou in Málaga de naam ‘The Urban Era: towards the sustainable city’ ofwel in het Spaans ‘La era urbana: hacia la ciudad sostenible’ krijgen. De Expo 2027 in Málaga had moeten plaatsvinden in het Buenavista-gebied in het Campanillas-district op een oppervlakte van 250.000 vierkante meter ten westen van de stad Málaga.

Wereldtentoonstellingen (Expo’s in het Engels) zijn grote internationale exposities die sinds 1851 in verschillende landen gehouden zijn en waar de deelnemende landen een beeld kunnen geven van hun economische, sociale, culturele en technische ontwikkeling. Vaak resteert er een gebouw of kunstwerk van een wereldtentoonstelling, zoals de Eiffeltoren in Parijs, het Atomium in Brussel of zoals in Spanje in 1888 de (rode) Arc de Triomf en het Parc de la Ciutadella in Barcelona.

De Wereldtentoonstelling heeft tot nu toe vier keer plaatsgevonden in Spanje. De eerste keer was dus in 1888 in Barcelona gevolgd door de Expo 1929 die zowel in 1929 als in 1930 in Barcelona en Sevilla plaatsvond. De derde Spaanse editie van de Wereldtentoonstelling vond plaats in 1992 (het jaar van de Olympische Zomerspelen in Barcelona) in Sevilla. De vierde en laatste keer dat Spanje de Expo organiseerde was in 2008 in Zaragoza met als thema watermanagement. De Expo van Zaragoza was tot nu toe de enige Wereldtentoonstelling met een thema terwijl de overige Expo’s in 1992, 1929-1930 en 1888 universeel waren. Málaga zou dus de vijfde host van de Expo kunnen worden en de tweede met een thema.

Ga naar de inhoud