skip to Main Content
Spaanse rekenkamer zegt dat 30.000 overledenen gewoon pensioenen krijgen

Spaanse rekenkamer zegt dat 30.000 overledenen gewoon pensioenen krijgen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

gepensioneerden2aMADRID – Men zou denken dat met computers en gecompliceerde systemen het mogelijk zou zijn om de administratie en databanken van de verschillende overheidsinstanties met elkaar in verbinding te zetten. Helaas blijkt dat dit weer eens fout is gegaan in Spanje waar de Spaanse rekenkamer erachter is gekomen dat er bijna 30.000 inwoners van Spanje zijn die reeds overleden zijn maar wel gewoon een uitkering/pensioen ontvangen. De regering in functie en sociale instellingen zeggen natuurlijk dat dit niet waar is maar de Spaanse rekenkamer blijft bij hun versie.

Het gaat daarbij ook niet om de kleinste bedragen maar om miljoenen. Om precies te zijn gaat het om 29.321 personen/gepensioneerden die reeds als overleden te boek staan bij het Spaanse bureau voor de statistiek maar bij de sociale dienst wel nog een uitkering ontvangen. Hierbij lopen de bedragen op naar 25,3 miljoen euro per maand wat weer neerkomt op zo’n 300 miljoen euro per jaar.

De Spaanse rekenkamer (Tribunal de Cuentas) kwam daarachter toen men de gegevens van overleden personen tussen 1987 en 2015 ging vergelijken met de pensioenen van de maand december 2014. Hierbij viel het hen op dat er 29.321 personen zijn die bij de ene instantie te boek staan als overleden maar bij de andere instantie nog wel geld ontvangen.

De Spaanse sociale dienst zegt echter dat het niet waar is en dat er fouten zijn geconstateerd door het fout registreren van de mensen. Dat gebeurde schijnbaar alleen met de ID van die personen maar niet met namen of andere gegevens over de overleden personen. Volgens de Sociale diensten zit de fout daar en zal dit onderzocht worden maar de Spaanse rekenkamer zegt echter dat zij alles drie keer of meer gecontroleerd hebben en geen andere conclusie kunnen trekken.

Tussen beide overheidsdiensten is dus nu een kleine onenigheid ontstaan over de gegevens die gepubliceerd werden waarbij de een blijft volhouden dat ze het goed berekent hebben en de ander zegt dat er administratieve fouten zijn gemaakt waardoor de onjuiste conclusies zijn getrokken. Hoe dan ook, de berichten zijn gepubliceerd in de kranten en men eist nu opheldering. Het gaat immers om enorme bedragen belastinggeld wat wel beter gebruikt zou kunnen worden dan verspilt te worden door administratieve fouten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken