skip to Main Content
Enquête wijst uit dat steeds meer Catalanen geen onafhankelijkheid meer willen

Enquête wijst uit dat steeds meer Catalanen geen onafhankelijkheid meer willen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Volgens de laatste cijfers en resultaten van een enquête gehouden door het Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), een Catalaanse instantie dus, wijst inmiddels 49,4% een onafhankelijkheid van de regio af terwijl 41,1% het eens is met een onafhankelijkheid van Catalonië. 7,8% van de ondervraagden weet het niet en 1,7% heeft geen antwoord gegeven. Het Catalaanse instituut komt met deze negatieve gegevens slechts drie maanden voordat de autonome deelstaat op 1 oktober een (illegaal) referendum wil houden over de onafhankelijkheid van de Spaanse regio.

In maart van dit jaar was het aantal voorstanders van een eigen staat/land Catalonië 44,3% en het aantal tegenstanders 48,5%. 5,5% wist het in maart nog niet en 1,6% wilde geen antwoord geven tijdens de enquête. Met andere woorden het aantal voorstanders van onafhankelijkheid van Catalonië is volgens dit onderzoek met 3,2% gedaald terwijl het aantal tegenstanders met 0,9% is gestegen.

Bij deze enquête werden 1.500 personen ondervraagd over diverse onderwerpen die met Catalonië te maken hebben. 1.212 van deze deelnemers kwamen uit de provincie Barcelona, 154 deelnemers uit de provincie tarragona, 140 deelnemers uit de provincie Girona en 85 deelnemers uit de provincie Lleida. De enquête werd gehouden tussen 26 juni en 11 juli toen er fel gediscussieerd werd over de garanties van het referendum.

Lees ook: Korte geschiedenis en huidige situatie van de autonome deelstaat Catalonië (via WikiSpanje)

Volgens andere gegevens van hetzelfde onderzoeksbureau blijkt dat er tevens minder Catalanen naar de stembussen zullen gaan, iets wat deels afhangt van het feit of het illegaal of legaal zal zijn. Volgens deze cijfers zou 67,5% van de stemgerechtigde inwoners van Catalonië naar de stembussen gaan om hun mening te geven maar zal 39% voor JA stemmen, 23,47% voor NEE stemmen, 2,93% het biljet in blanco laten en 1,3% geen stem inleveren maar zich wel melden.

Al met al zijn dit soort enquêtes en onderzoeken vrij relatief en niet helemaal juist want uiteraard zullen de voorstanders massaal naar de stembussen trekken want die zijn immers het meest fanatiek. Het probleem zijn de tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië want die zien ten eerste het nut niet in van een dergelijk referendum en ten tweede gaan ze niet stemmen omdat het illegaal is en dus niet rechtsgeldig. Stemmen zou dus geen enkele zin hebben want de uitslag is niet erkend en daarnaast in strijd met de Spaanse grondwet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Volledig eens met “Wolf”: ik was in April-Mei nog in de regio, ken er behoorlijk veel mensen, en ik weet niet wie er in de fameuze enquete ondervraagd is, hoe de vraagstelling was, en wie de vraagstellende instantie feitelijk is. Maar ik ken wél de antwoorden van de meeste catalanen.En laat Stalen Louis mag toertjes maken voor een ijsje…

 2. Helder stuk, veel info, dank daarvoor! Mijn reactie: cijfers uit onderzoeken zijn objectief.
  Een ieder kan er mee doen wat zij/hij wil. Daarom is onafhankelijke journalistiek zo belangrijk.

 3. ja Louis, je hebt gelijk maar ze zitten niet te wachten op u of ik hoor en ook niet op die enkele duizenden die daar niet meer zullen passeren, honger zullen ze er niet van krijgen……
  ze willen onafhankelijkheid en daarmee uit of het nu goed of slecht is, de toekomst zal het uitwijzen en inderdaad het is niet hetzelfde als de brexit, hier in Spanje ondervinden we dit nu al, die grote mond is al een beetje gesnoerd……

 4. Reacties als van de man van Staal maken mij sprakeloos…Het gaat blijkbaar over ijskreem ? Wel wel..

 5. Het kost hen nu al geld : ik ga in oktober naar de Costa Blanca voor een maand maar niet via Catalonia zoals wij altijd doen maar via Umbria. Bye Bye Catalonia. Verlies : 2 overnachtingen, 2 ontbijten en 2 diners. 2 x ijskreem op onze traditionele plaats. Het is niet veel, maar reken dat maar eens uit als een paar duizend toeristen dat gaan doen. Barcelona zal binnenkort niet meer moeten mopperen : ze zullen met heimwee nog terugdenken aan de tijd dat er teveel toeristen waren.

  1. Binnen een paar maand gaan we een zaak openen in Spanje. Omdat we niet afhangen van toerisme en locatie, waarbij we een gebied wouden leven dat een gemiddelde temperatuur had en geen verschroeiende hitten, was onze keuze tussen het Cantabria gebied en Catalonia.

   De Nr1 reden dat we uiteindelijk afgestapt zijn van Catalonia was deze onafhankelijk toestanden. De onzekerheid van wat als ze echt onafhankelijk gaan. Ons bedrijf heeft stabiliteit met de rest van Europa nodig voor goederen en diensten. Je kan gerust zeggen, dat die toestand hun een bedrijf gekost heeft. Het zal nooit voorkomen in de statistieken maar voor ons was de keuze gemaakt. Zelf als ze niet stemmen voor onafhankelijkheid “nu”, blijft die geest daar veel te lang rondhangen. En om eerlijk te zijn, de over trots op hun eigen Catalaans is goed en wel maar we hebben geen zin om 2 talen te leren wanneer je met officieel Spaans genoeg hebt in de rest van Spanje.

   1. Goed over nagedacht en als je dat niet wilt, heb je in Catalunya niks te zoeken. Hadden dat maar meer buitenlanders gedaan toen ze naar Catalunya waren gekomen. Is toch een beetje raar die mensen die naar een buitenlandse regio verhuizen en daarna beginnen te klagen over de normen en waarden.

  2. Maak je om ons maar niet druk. Kijk liever naar een Spanje zonder Catalunya.

   Na de onafhankelijkheid kunnen jullie je volledig richten op jullie eigen perfecte land Spanje. Wij zullen ieder geval niet meer naar jullie omkijken. Gaat het goed met Spanje, goed voor Spanje. Wij gunnen jullie het allerbeste. Geen jaloezie als het met jullie beter gaat. Ik hoop dat jullie dat andersom ook kunnen doen.

 6. Zou wel eens kunnen zoals in Engeland. Eerst stemmen voor een Brexit en daarna het zich beklagen.
  Zeg niet dat het hier het geval zal zijn, maar dit scenario kan zich ook afspelen op dan natuurlijk een kleinere schaal want het gaat om Spanje en niet om Europa.

  1. Klopt Sonia, maar het grootste gevaar vormen de mensen die denken dat hum stem toch geen nut heeft, zoals velen in het VK dachten. En daar hebben ze er inmiddels heeeeeel veel spijt van, helemaal nu het pond maar blijft kelderen t.o.v. de Euro. Maar ja, ook de Catalanen zijn een trots en dus eigenwijs volk en daar houd ik mijn hart voor vast. Economisch gaat een afscheiding alleen maar ellende geven.

 7. Hoeveel mensen zijn er ondervraagd? Ik kom al ruim 30 jaar in Catalonië en bijna alle Spanjaarden die ik ken willen de onafhankelijkheid. Mvg

  1. Bij deze enquête werden 1.500 personen ondervraagd.
   Hoeveel personen kent en welke buurt of bars kom je voornamelijk.

  2. En dat groeit alleen maar met die acties van de Spaanse overheid. Ik denk dat veel mensen vergeten dat 70% van de catalanen een referendum willen. Dat zitten dus ook veel NEE stemmers bij. Heel veel NEE stemmers twijfelen…de acties van de Spaanse overheid kunnen die twijfel wel eens weg nemen. Niet slim wat de Spaanse overheid doet.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken