Verboden te roken op terrassen en in bushokjes Catalonië

Verboden te roken op terrassen en bushokjes in Catalonië
Beeld: 123rf

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse gezondheidsautoriteiten ligt is het vanaf 2020 niet meer toegestaan sigaretten te roken op terrassen en in o.a bushokjes. Eerder werd al bekend dat de Agència de Salut Pública in de autonome regio als extra maatregel ook het roken in auto’s wil gaan verbieden. Dat alles heeft te maken met de Catalaanse verslaving-wet waarmee deze regio zich wil onderscheiden van de rest van Spanje.

In feite komt er een regionale wet die verbiedt te roken op plaatsen waar andere niet-rokers de rook moeten inademen en dus passieve rokers zijn. In de krant wordt hoofdzakelijk gesproken over alle vormen van terrassen die publiekelijk toegankelijk zijn, bushokjes en trein platforms en in voetbalstadions.

Op dit moment is het met de landelijke anti-tabakswet al verboden te roken bij schoolgebouwen en gezondheidscentra zoals ziekenhuizen waarbij er een afstand dient te zijn van 5 meter zodat niet-rokers niet in aanraking komen met de sigarettenrook. Ook is het sinds 2010 in heel Spanje verboden binnen te roken in bv. bars, discotheken en restaurants.

In Catalonië is men daarnaast van plan om het tabak in alle vormen gelijk te trekken met elektronische e-sigaretten, pod systemen en andere manieren om te roken. De reden daarvoor is om eventuele uitvindingen om de wetten te ontlopen in de toekomst tegen te gaan.

Volgens de Catalaanse autoriteiten is de Spaanse minister van Gezondheid op de hoogte van de plannen van de autonome overheid in Catalonië. Vanuit Madrid zegt men echter dat zij zich voorlopig willen houden aan de wet uit 2010 waarbij men aangeeft dat de controles op naleving van deze anti-tabakswet aangescherpt dienen te worden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

Stop de uitstoot. Dat zou heerlijk zijn!! Geen dwangmatige rokers meer naast je. Geweldig.! Ga wat anders doen sporten om er maar 1 te noemen.! Een frisse en schone wereld moet kunnen . Een nieuw tijdperk zonder vervuiling. Kritiek over mag ik hier niet roken verdwijnt vanzelf.! De hoeveelheid niet-rokers groeien elk jaar. Dat is de kracht van velen.. Wat het vervoer op de lange termijn wordt ligt aan de mensen zelf. Het aankoop gedrag stuurt de producent. Voorbeeld de wegen achter de boulevards met elektrisch voort gedreven motoren. Waterstof en wat er verder nog word uitgevonden. De uitlaatgassen weg… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

Waar is de vrijheid van de mens nog geen vrijheid geen privacy geen geld ga zo maar door dont worry be happy

Piet Paëlla

Hoe dan ook, IEDEREEN rookt op de terrassen in Spanje en ondanks verbod zal men heus wel roken.
Maling aan de wetten en aan de medemens en de politie in Spanje heeft wel wat anders te doen, dan de bushaltes te kontroleren, want dat zijn inmiddels peuken-vuilnisbelten geworden en de stank is walgelijk.
Roken in Zuid Europa blijft favoriet.

Pank

Nu nog de auto verbieden. En vliegtuigen niet te vergeten. Gaat goed in Catalonië. Ik blijf in Andalucia….., waar het leven nog gezellig is!

h.e.ster@hotmail.com

In vliegtuigen is het al járen verboden Pank!
In de auto? Zolang je alleen er in zit en/of je mederijders er geen last van hebben, moet je het zelf uitmaken. Uitzondering: indien kinderen in de auto aanwezig. Dan zou het verboden moeten worden.
Op terras ook liever een verbod en zeker als het terras ‘dicht’ is d.m.v. rolschermen, want dan zit je toch eigenlijk ‘binnen’. Ik stoor me daar erg aan en hoop dat daar zeker nog eens een verbod op komt.

Pank

Ik heb het niet over roken in auto of vliegtuig! Ik dacht eerder aan uitlaat-gassen. Of heb je daar uit eigenbelang geen last van?

Juan74

Ach Pank. Jij het vast ook je eigen uitlaat gassen. Daar willen we ook geen last van hebben. Maar het was heel duidelijk waar Els op doelde en ze heeft volkomen gelijk. Ik vind het ook goor als ik zit te genieten van mijn eten en drankje op een terras en naast mij steken mensen de ene sigaret met de andere aan en blazen doodleuk de rook in mijn richting. Ik betaal voor mijn eten en drinken maar bestel daar niet de rook van een ander bij, als ze zo graag willen paffen, laat ze dan ook de rook lekker… Lees verder »

Piet Paëlla

Ja helemaal waar Juan74 !

h.e.ster@hotmail.com

Dank je Juan74. Pank vergat even dat de topic het roken betrof, dus daar reageerde ik op. Maar rokers blazen niet moedwillig de rook in jouw richting, althans daar ga ik van uit, maar de rook gaat ‘met de wind mee’. En zolang het roken op dichte terrassen niet verboden wordt, kan je de rokers niet verwijten dat ze roken. Maar dat het vreselijk irritant en ongezond en vies is, is een feit. Als er een sigarenroker op mijn stamterras zit, loopt het hele terras leeg. Ik snap niet, dat de eigenaar van het terras er dan niet iets van… Lees verder »

h.e.ster@hotmail.com

Pank, de topic ging over roken hoor!

pantkall

You missed the point completely if this was your reaction on Pank’s message 22/07/19 at 19:55

h.e.ster@hotmail.com

Oh wat heerlijk voor je Pank, dat het leven in Andalucie nog gezellig is, want verder in Spanje is er niets meer aan, ha, ha, ha, ha. Laat me niet lachen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.