Verboden te roken op terrassen en in bushokjes Catalonië

Verboden te roken op terrassen en bushokjes in Catalonië
Beeld: 123rf

Verboden te roken op terrassen en in bushokjes Catalonië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Als het aan de Catalaanse gezondheidsautoriteiten ligt is het vanaf 2020 niet meer toegestaan sigaretten te roken op terrassen en in o.a bushokjes. Eerder werd al bekend dat de Agència de Salut Pública in de autonome regio als extra maatregel ook het roken in auto’s wil gaan verbieden. Dat alles heeft te maken met de Catalaanse verslaving-wet waarmee deze regio zich wil onderscheiden van de rest van Spanje.

In feite komt er een regionale wet die verbiedt te roken op plaatsen waar andere niet-rokers de rook moeten inademen en dus passieve rokers zijn. In de krant wordt hoofdzakelijk gesproken over alle vormen van terrassen die publiekelijk toegankelijk zijn, bushokjes en trein platforms en in voetbalstadions.

Op dit moment is het met de landelijke anti-tabakswet al verboden te roken bij schoolgebouwen en gezondheidscentra zoals ziekenhuizen waarbij er een afstand dient te zijn van 5 meter zodat niet-rokers niet in aanraking komen met de sigarettenrook. Ook is het sinds 2010 in heel Spanje verboden binnen te roken in bv. bars, discotheken en restaurants.

In Catalonië is men daarnaast van plan om het tabak in alle vormen gelijk te trekken met elektronische e-sigaretten, pod systemen en andere manieren om te roken. De reden daarvoor is om eventuele uitvindingen om de wetten te ontlopen in de toekomst tegen te gaan.

Volgens de Catalaanse autoriteiten is de Spaanse minister van Gezondheid op de hoogte van de plannen van de autonome overheid in Catalonië. Vanuit Madrid zegt men echter dat zij zich voorlopig willen houden aan de wet uit 2010 waarbij men aangeeft dat de controles op naleving van deze anti-tabakswet aangescherpt dienen te worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.