menu: rubrieken, zoeken & meer

Frankrijk overlegt vrijdag over mogelijke sluiting van landsgrenzen

Frankrijk overlegt vrijdag over mogelijke sluiting van landsgrenzen
Beeld: Europa Press

Frankrijk overlegt vrijdag over mogelijke sluiting van landsgrenzen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Komende vrijdag 24 juli zal de Franse president Emmanuel Macron samen met de experts een overleg hebben over nieuwe corona-maatregelen waaronder mogelijk de sluiting van landsgrenzen. Deze aankondiging maakte men in Frankrijk op woensdag maar er werd niet specifiek gesproken over mogelijke grens sluitingen met Spanje aldus de kranten.

UPDATE: Frankrijk sluit grenzen met Spanje niet maar raadt Fransen aan niet naar Catalonië te reizen

Afgelopen zaterdag heeft de premier van Frankrijk tegen de pers gezegd dat Frankrijk het sluiten van grenzen met o.a. Spanje niet uitsluit als onderdeel van nieuwe corona-maatregelen. Dat zou dan een antwoord moeten zijn op de vele nieuwe corona-uitbraken die plaatsvinden in o.a. Catalonië maar ook het stijgend aantal besmettingen in Frankrijk. 

Zoals we toen ook al schreven was het slechts een opmerking van premier Jean Castex en gedurende de hele week zijn nog geen definitieve beslissingen genomen. Het is echter wel iets waar alle kranten in Spanje over schreven en waar reizigers die naar Spanje reizen rekening mee moeten houden.

Gedurende dagen wordt er al gespeculeerd over mogelijke grens sluitingen met Spanje maar wellicht ook met België wat voor het toerisme uiteraard desastreuze gevolgen kan hebben. 

De woordvoerder van de Franse regering zei woensdag dat het sluiten van grenzen op de tafel ligt maar dat er nog geen beslissing is genomen. Er wordt echter niets uitgesloten en we bestuderen de situatie in zowel Spanje als Frankrijk zoals deze is, aldus Gabriel Attal.

De woordvoerder herinnerde de pers eraan dat er dagelijks zo’n 350.000 werknemers de grenzen tussen Frankrijk en Spanje en vice versa overschrijden wat uiteraard besmettingsgevaren met zich mee kan brengen. Frankrijk houdt de ontwikkelingen in Spanje wat betreft de corona-besmettingen in de gaten en wil een continue overleg met de Spaanse autoriteiten.

En wat zegt Spanje?

In Spanje heeft de minister van Toerisme aangegeven dat de regering erop vertrouwt de grenzen tussen Frankrijk en Spanje niet te sluiten vanwege de corona-uitbraken in Catalonië en Aragón. Volgens minister Reyes Maroto zijn het juist deze twee regio’s waar het aantal besmettingen aan het dalen is dankzij de genomen maatregelen. De Spaanse regering heeft continue overleg met de Franse regering en onderling worden elke dag de laatste ontwikkelingen en corona-cijfers gedeeld.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken ging nog een stapje verder en wist te melden dat het sluiten van de landsgrenzen met Spanje helemaal niet op de tafel ligt in Frankrijk. Deze uitspraak deed minister Arancha González Laya nadat er op dinsdag zoal elke week een overleg had plaatsgevonden tussen de europese Buitenlandse Zaken ministers.

Op maandag heeft de Franse gezondheidsminister Olivier Véran geen duidelijk antwoord gegeven tijdens een persconferentie toen hem gevraagd werd naar de mogelijke grens sluitingen.

Corona-uitbraken

In Spanje komen er met name in Catalonië en Aragón steeds meer personen bij die positief op COVID-19 worden getest. Vooral in Catalonië in Lerida, in Barcelona en rondom de Catalaanse hoofdstad en nu ook op sommige plaatsen in de provincie Gerona zoals Figueres blijft het aantal besmettingsgevallen met honderden personen stijgen.

Het is niet bekend of alleen de grenzen tussen Frankrijk en Spanje gesloten zouden worden in Catalonië en eventueel Aragón of dat alle landsgrenzen gesloten zouden worden, dus ook in Navarra en Baskenland.

De grenzen tussen beide landen gingen na een lange sluiting op 21 juni open waarna het weer mogelijk werd voor alle EU-inwoners van Frankrijk naar Spanje te reizen. Bij de grensovergangen vinden geen controles plaats, dit in tegenstelling tot de gezondheidscontroles die wel plaatsvinden op vliegvelden en in havens.