Het hoe en wat van mondkapjes op de stranden in Spanje

Het hoe en wat van mondkapjes op de stranden in Spanje
Beeld: Europa Press

Het hoe en wat van mondkapjes op de stranden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is veel onduidelijkheid over het wel of niet verplicht dragen van een mondkapje als je op het strand of bij een zwembad ligt in Spanje. In de 15 van de 17 autonome regio’s hebben ze regels opgesteld nu daar een mondkapjesplicht geldt. Die regels kunnen echter per regio verschillen wat het weer onduidelijk maakt.

De algemene regel is dat als je ligt te zonnen op het strand of bij een zwembad het dragen van een mondkapje niet verplicht is mits er sprake is van tenminste 1,5 meter afstand met andere zonaanbidders die niet bij dezelfde familie horen. Ook tijdens het zwemmen is het dragen van een mondkapje niet verplicht.

Maar als je van je ligbedje of handdoek naar een bar, chiringuito, toilet, douche of kleedruimte of naar de auto, huis of hotelkamer en camping loopt is het dragen van een mondkapje wél verplicht. Met andere woorden: tijdens het zonnen en zwemmen niet verplicht, tijdens het ‘bewegen’ wel.

In Andalusië heeft men specifiek melding gedaan van de verplichting tot het dragen van een mondkapje als je langs het water loopt en eigenlijk in alle open en gesloten ruimtes, dus ook op het strand of bij het zwembad behalve als je zont of zwemt. In de Murcia regio wordt het gebruik van mondkapjes ten strengste aangeraden maar is dat volgens de regels niet verplicht. 

In de Valencia regio geldt sinds afgelopen zaterdag een mondkapjesplicht maar niet op de stranden en bij zwembaden als er sprake is van een afstand van 1,5 meter met andere zonaanbidders. Is het erg druk op een strand en kan die afstand niet gegarandeerd worden dan is het dragen van mondkapjes dus wel verplicht. In de regionale staatscourant (PDF) wordt specifiek geen melding gedaan van het dragen van mondkapjes als op het strand of bij het zwembad loopt maar waarschijnlijk gelden dan de algemene regels, dus het dragen van een mondkapje.

In Catalonië wordt er specifiek geen melding gedaan van een verplichting tot het dragen van mondkapjes op stranden of bij zwembaden maar volgens deze krant is dat niet nodig als men zont of zwemt maar wel als men op het strand loopt of bij een zwembad, zoals naar een bar, het toilet of kleedruimtes of douche.

Meer interessante artikelen:
Als je op een terras zit in Spanje moet je ook een mondkapje dragen
Bijna heel Spanje heeft nu een mondkapjesplicht
De beste mondkapjes die te koop zijn in Spaanse supermarkten

Op de Balearen is het gebruik van mondkapjes niet verplicht als je op de boulevard langs de zee loopt mits er een afstand gehouden kan worden van 1,5 meter. Datzelfde geldt ook voor de stranden en bij de zwembaden als het aantal aanwezige zonaanbidders een afstand van tenminste 1,5 meter mogelijk maakt.

Het beste in alle gevallen is de speciale informatiepanelen bij de stranden te controleren op de verplichtingen wat betreft de corona-maatregelen. Want zoals we hierboven al aangeven, per autonome regio en dus ook per badplaats en bekend Costa gelden andere regels al zijn er enkele die overal gelden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.