menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-enquête: 8 op de 10 inwoners van Spanje geeft de schuld aan de jongeren

Oeps ... foto ontbreekt!

Corona-enquête: 8 op de 10 inwoners van Spanje geeft de schuld aan de jongeren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een enquête moet blijken dat 81 procent van de ondervraagden de schuld geeft aan de jeugd van de huidige corona-situatie met een stijgend aantal besmettingen en een corona-incidentie die enorm hoog is geworden waardoor regionale autoriteiten maatregelen moeten nemen. Maar 66 procent geeft ook aan dat de versoepelingen van de Spaanse overheid schuld hebben aan de huidige corona-situatie in Spanje.

Over het algemeen kan gezegd worden dat het overgrote merendeel van de inwoners van Spanje meent dat de jongeren zich niet hebben gehouden aan de corona-maatregelen en geldende regels zoals in het nachtleven en op vakantie waardoor Spanje weer in de corona-problemen is gekomen. 78,2 procent zegt dat het beter is om opnieuw regionale lockdowns of sluitingen in te voeren zodat men niet tussen autonome regio’s kan reizen. Verder wil men dat het avondleven aan banden wordt gelegd, iets wat in diverse autonome regio’s al gebeurt of dat er weer een avondklok komt, iets wat ook gedeeltelijk in diverse autonome regio’s al is ingesteld.

Dit zijn de resultaten van een enquête uitgevoerd door DYM in opdracht van de Spaanse krant 20Minutos. Naast de jeugd krijgt ook de centrale regering de schuld want volgens 66,2 procent is men veel te vroeg begonnen met de de-escalatie ofwel de versoepelingen zoals het einde van de noodtoestand (estado de alarma) en de versoepeling wat betreft de mondkapjesplicht in de buitenlucht.

Zoals verwacht zien de deelnemers aan deze enquête tussen de 18 en 35 jaar oud het heel anders en geven zij niet de schuld aan zichzelf voor wat betreft de vijfde corona-golf in Spanje maar aan de regels en versoepelingen. Feit is echter dat de corona-incidentie en het aantal besmettingen juist in deze leeftijdsgroep enorm is gestegen en heeft geleid tot de huidige situatie, iets wat uiteraard ook de schuld is van het gebrek aan eigen verantwoordelijkheid.

Verder zal ook de meer relaxte houding van de inwoners van Spanje mee hebben gewerkt. Zo denken veel gedeeltelijk (met één prik) gevaccineerde personen dat ze al geheel beschermd zijn tegen het coronavirus terwijl volledig (met twee prikken) gevaccineerde personen zelfs menen dat de corona-regels zoals de het dragen van een mondkapje en de anderhalve meter afstand voor hen niet meer geldt. Ook neemt men het met name in de buitenlucht niet meer zo nauw met het dragen van een mondkapje en wordt de anderhalve meter niet gehandhaafd.

Vanwege de huidige corona-cijfers in Spanje geeft 48,8 procent aan na te denken om de vakantie te annuleren deze zomer terwijl 51,6 procent aangeeft gewoon op vakantie te gaan. Feit is dat 88,9 procent van de deelnemers wil dat er meer maatregelen komen zoals een samenscholingsverbod van meer dan 10 personen en het niet meer toestaan van grote evenementen. 72,2 procent geeft ook aan dat ze voorstander is van de herinvoering van de mondkapjesplicht, ook als de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Sterker nog, veel deelnemers zeggen dat ze nog gewoon altijd het mondkapje dragen omdat ze zich beter beveiligd woelen.