skip to Main Content
IS terroristen hebben Spanje al veel langer in het vizier

IS terroristen hebben Spanje al veel langer in het vizier

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De ergste nachtmerrie van iedereen in Spanje is vorige week donderdag waarheid geworden met de terroristische aanslag op de Ramblas van Barcelona waarbij 15 doden vielen en meer dan 120 gewonden. Het was de eerste keer sinds 13 jaar dat er een terroristische aanslag plaatsvond in Spanje waarbij de laatste de bomexplosies waren in de treinen in Madrid op 11 maart 2004. Sinds dat de Islamitische Staat (IS) actief doelwitten zoekt in Europese landen is Spanje al meer dan 24 keer genoemd in propaganda waarbij de terroristen graag het oude Al Andaluz willen heroveren.

Madrid

Met de verschrikkelijke bomaanslagen in vier treinen in Madrid waarbij 191 mensen om het leven kwamen en nog eens 1.800 mensen gewond raakten had Spanje te maken met de grootste terroristische aanslag ooit op Spaans grondgebied. Weliswaar had het land al vele jaren te maken met de ETA (Baskische afscheidsbeweging die ook als terroristen gezien kunnen worden) maar een aanslag met zo’n grote gevolgen was er nog nooit geweest. Deze aanslag was een bloedig antwoord van de Al-Qaida op Spanje’s deelname aan de golfoorlog.

Barcelona

Op donderdag 17 augustus 2017 vond, ondanks alle moeite van de politie en veiligheidsdiensten om dat te voorkomen, dan toch een dodelijke aanslag plaats op de Ramblas van Barcelona nadat een terrorist met een gehuurde bestelbus over de Ramblas reed en 15 wandelaars de dood inreed en nog eens 120 mensen naar het ziekenhuis stuurde. Enkele uren later werd een nieuwe aanslag in de badplaats Cambrils voorkomen nadat agenten vier terroristen dood schoten en een terrorist het overleefde en gevangen werd genomen. Het had echter veel erger kunnen zijn als de terreurcel van 12 personen erin geslaagd was bommen te maken en deze in drie bestelbussen naar de Sagrada Familia in Barcelona te rijden. Dat zou een nog veel grotere ramp geweest kunnen zijn.

Politie inzet

Het is te danken aan de bekwaamheid en ervaring van de politie eenheden en de veiligheidsdiensten in Spanje dat er gedurende 13 jaar, tussen 11 maart 2004 en 17 augustus 2017 niets gebeurd is in Spanje wat betreft terroristische aanslagen. Diverse keren scheelde het niet veel maar telkens wist de politie door ervaring en kennis maar soms door geluk deze te voorkomen. Zoals in 2011 toen de Al-Qaida als antwoord op de dood van Osama Bin Laden het drinkwater in Spanje wilden besmetten waardoor er duizenden mensen dood hadden kunnen gaan. De aandacht van de terroristen was toen gericht op de watervoorraad bij de camping langs de Middellandse Zeekust.

Dankzij preventieve acties werden er de laatste jaren minstens 650 verdachten opgepakt en worden er nog eens honderden scherp in de gaten gehouden. En toch was het de terroristen in Catalonië toch gelukt onder de radar te blijven van de politie en dus vraagt men zich af waar het fout is gegaan. Helaas is daardoor een beetje een machtsstrijd ontstaan tussen de autonome politie van Catalonië en de nationale politiediensten Guardia Civil en Policía Nacional en de CNI ofwel de speciale veiligheidsinstellingen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. Europa laat zich doen door de laksheid van Europese politieke vertegenwoordigers!!!!Wat doen die daar…..postjes en een grote mond. Waarom geen Europese leger, politie…Wat verloren geld….

 2. Het is niet te hopen dat de wedijver tussen de verschillende politiediensten van Catalunya en Spanje leidt tot gebrekkige communicatie en geen of weinig uitwisseling van gegevens. Dan gaat het wel heel erg de kant op van de Belgische veiligheidsdiensten en politie, waarvan de terroristen al vaak gretig gebruik hebben gemaakt zonder veel angst te hoeven hebben dat ze snel opgespoord worden.
  Ik hoop dat men hier voort blijft gaan op de ingeslagen weg en zoveel mogelijk verdachten verwijderd uit de maatschappij, voor zij hun geloofswaanzin(wat maar al te vaak gebruikt wordt om hun ziekelijke jaloezie te maskeren) weer omzetten in afschuwelijke daden.

 3. Net gelezen in de krant : naar ´t schijnt hebben de terroristen vier dagen voor de aanslag heen en weer gereisd naar Parijs dus niet TE veel kappen op de Spaanse veiligheidsdiensten zou ik zeggen, de Fransen hebben ook niet goed opgelet zeker of ben ik verkeerd?

 4. Iedereen heeft een oplossing en zelfs DE oplossing.
  Allemaal buiten enz…
  Voor mij allemaal geen enkel probleem maar het is de EU dat moet bewegen en dat doen ze niet.
  We kunnen kraaien zoveel we willen, betogen tegen alles en nog wat maar denk dat we van dat gespuis nooit meer afkomen.
  Ze staan met duizenden klaar om aanslagen te plegen.
  Wat doe je daar tegen? Veel, maar echt niet alles hoor, hoe ook de diensten hun job uitstekend doen!
  De vraag is enkel waar en wanneer zullen ze toeslaan?
  Wel, het land weet ik niet maar dat het niet al te lang zal duren daar ben ik van overtuigd.
  Weeral veel leed die eraan komt en aan de overkant lachen ze ons uit!
  Hoewel ik eigenlijk een optimist ben zie ik het toch een beetje somber in en met vooral weer al die onschuldige slachtoffers, al dat leed….verdomme!

 5. Ieder jaar zijn er grote feestelijkheden waarbij de overwinning van de Spanjaarden
  op de Moren met grote praal gevierd wordt. Voor wie lange tenen heeft is dit een gedroomde reden om weerwraak te nemen….

  1. ….en al verscheidene malen bezochte ik het Colosseum in Rome; en verscheidene keren reed ik de “route Napoleon”; en al verscheidene keren bezocht ik Berlijn…. Als ik op al die slakken zout moet leggen,beste Jeannic? Enkel misdadigers doen wat er gedaan wordt…

 6. Als ze zo doorgaan, zal de Spaanse geschiedenis zich misschien in de toekomst nog een keer herhalen. Allemaal het land uit!
  Zal alleen ten koste gaan van de Moren en Christenen feesten. Wel jammer…..

 7. De pest wordt boven aangegeven dat is nog zachtjes uitgedrukt het is puur en diepgaand kwaad . Een etterend gezwel wat zich verspreid onder geloofs-waanzinnigen. Een primitief geheel . Heeft niets aan waarde aan vooruitgang te geven. Een historisch virus wat geen enkel nut heeft en zal ook verdwijnen als weg-waaiend woestijnzand. Het is triest te vermelden dat de slachtoffers het moeten ontgelden. Het leed onder families etc. Compleet geschift ben er helemaal klaar mee het zet kwaad bloed , dat is ook misschien wel de bedoeling van deze geweldadige zwakzinnigen.

 8. Zullen we de rollen eens omdraaien. Laten we die Noord Afrikanen eens met z’n allen scherp in de gaten houden en bij het minste of geringste melding doen aan Policia, Mossos of Guardia. Gezien hun immens grote percentage met een politieel/crimineel/justitieel verleden, hoeven de dienders maar in de kaartenbak te grijpen en ze hebben meteen een beeld. Help de overheid zo veel mogelijk hiermee, Breng dat tuig goed in kaart, volg hen in iedere beweging. Ook al zijn ze uiterlijk nog zo braaf; de kern kan schrikbarend snel rot zijn.
  Volgende stap: vraag een wapenvergunning aan. Israelisch mogen (met instemming van de grote broer de VS) ongestraft preventief executeren. Als we van die vrijheid een klein beetje zouden kunnen overnemen…….. We zouden ons in ieder geval ZELF kunnen verdedigen als er iets gebeurt. Nu moeten we op de dienders wachten en maar hopen dat….
  Gek idee??? Wellicht ja, maar het is de moeite waard om eens diep over na te denken.

  1. De tegenpartij heeft dan ook een wapenvergunning. Schiet dus niet zo op.
   Afin, in Nederland en Belgie voel ik mij niet veilig, in Frankrijk en Spanje wel.
   Ik ben trouwens een fel voorstander van : eerst schieten en dan vragen stellen.

  2. Beste Joske, ik vind het helemaal geen gek idee…integendeel ik vind het een heel goed idee. Alleen maar af gaan zitten wachten wanneer de volgende aanslag komt en ondertussen maar hopen dat je er zelf geen slachtoffer van wordt zet geen zoden aan de dijk.

  3. In de USA is het hebben van een vuurwapen een grondwettelijk recht. Dit kost jaarlijks duizenden mensenlevens.

  4. En iedereen met wapens rond laten lopen???? Kijk toch eens in Amerika wat dat oplevert…. Alleen maar ellende en doden

   1. Klopt, dat is de andere kant van het verhaal. Maar zoals Joske schreef dat we met z’n allen iedereen goed in de gaten moeten houden en alle verdachte zaken per direct melden bij Politicia, Mossos of Guardia Civil vind ik wel een heel goed idee.

  5. ik ben het met de meeste punten die U aanhaalt volledig eens. Maar zou het geen oplossing zijn moesten de moslimleiders hun volgelingen eens een charter doen ondertekenen en erop zweren dat:-wij in het westen maken géén onderscheid tussen man en vrouw, -wij tolereren alle gezindheden, – wij huwen niet méér dan één vrouw tegelijk,- wij geven ook een hand aan een vrouw, een home, enz., wij roepen géén jihad uit als er een spotprentje of dergelijks verschijnt over “de profeet”,; en die lijst kan nog aangevuld worden. Enkel de wil van ONZE leiders ontbreekt nog.

 9. Johancor, ik begrijp je, je gevoelens zijn duidelijk.
  Ik adviseer ieder land om duidelijk aan te geven, je kiest voor een paspoort .
  Geen gelul meer van het kan niet of het mag niet.
  Er kan heel veel niet, en er mag heel veel niet wat er allemaal gebeurd.
  Je maakt je keuze, of staatsburger in het land waar je woont, of terug naar je geboorteland .
  Zo zal duidelijk zijn wie er in je land verblijven, er thuis horen, of thuis voelen.
  Maar tot op heden is alles, half of niet geregeld.
  Praatjes genoeg in de politiek, maar daden nul, want dat kost stemmen.

 10. Alle familieleden van deelnemende leden gewoon terug sturen naar land van afkomst en hun bezittingen hier eigendom maken van de Spaanse staat. Zal rap gedaan zijn en er zal meer toezicht zijn van de familie zelf en gedaan met gebleit van het was toch zo een braaf manneke.

 11. Het plegen van aanslagen is een goedkope manier van ” oorlog ( jihad ) ” voeren.
  Er is geen ” frontlinie ” De aanslagplegers zijn onbekend, het kan iedereen zijn. Er bestaat geen organisatie die leiding geeft, en is dus ook niet te ” neutraliseren “. Nu verstoppen zij zich achter namen als IS of Abu Sayaf.
  Iedere ” ongelovige ” kan een doelwit zijn. Deze vorm van ” oorlogvoering ” vindt inmiddels over de hele wereld plaats.
  Vooralsnog heeft geen enkel land, regering, hiervoor een oplossing. Internationaal terrorisme is ” de pest ” van onze tijd!!

 12. Als ik nu eens 10 imans,koranleermeester e.d. eens kon doorlichten,hoeveel van die tien zijn er niet hersenziek ? Als de bron niet aangepakt wordt,zal het gezaaide onkruid moeilijk te verdelgen zijn naar mijn heel zeer bescheiden mening.Tweede – erieus uit te voeren doorlichting-
  :uit welke bron vindt de bekostiging van de bouw v.d, broeinesten plaats ? Ho-ho-ho,nu ben ik politiek incorrect aan het doorslaan zie ik of ben ik een:”alles-over-één-kam-scheerdert” ? Wie het weet mag het zeggen.

  1. Nou, dat is niet bepaald geheim. Saoudi-Arabie oa. Helaas hebben we hen (nog) nodig.
   En er wordt natuurlijk ook heel goed aan hen verdiend.
   Slachtoffers van terrorisme : collateral damage and the show goes on.

 13. toch simpel ?
  alle verhuringen van al dan niet vrachtwagens verplicht aangeven MET de identiteit van de huurders…

 14. Ik begrijp niet helemaal hoe de terroriseren kunnen spreken van een herovering van het oude Al Andaluz dat de Mooren (islam) van 712 tot het jaar 1492 Spanje hadden bezet (nu dus 525 jaar na de heroveringsstrijd van Spanje) zou er eerder spraken zijn van een herbezetting dan van een herovering.

  1. Het vreemde is dat de Spanjaarden vanaf 1492, toen ze net bevrijd waren van de Moren, zelf begonnen met de inquisitie en hele volkeren in de nieuwe wereld uitmoorden uit naam van de Kerk. Ben je niet van mijn God dan ga je eraan.

   1. Ho ho redaktie: WIJ zijn de middeleeuwen wen al lang ontgroeid!

 15. Zomaar een vraag.
  Zijn de Catalanen teveel met hunzelf en mogelijke onafhankelijkheid bezig geweest in plaats van een reëel probleem aan te pakken, het salafisme?

  1. Het zijn net Nederlanders, ook zo naief. Maar toch heb ik nog altijd veel meer
   vertrouwen in de politie en justustie van Catalunya dan de Nederlandse.
   Ik verwacht ook dat ze minder politiek correct zullen zijn. Fora!!! ara mateix.

   1. De Nederlandse overheid steekt inderdaad zijn kop in het zand, maar het gros van de Nederlanders niet en is het helemaal zat. En dat gebeurt ook in de rest van Europa; alle overheden kop in het zand, bevolkingen worden steeds bozer.

    1. Dankjewel Eugenia. Van mij mag de vlam in de pan.
     Mensen die het allemaal teveel wordt: gewoon NRC en Volkskrant lezen en D66 en/ christelijke partijen stemmen. En droom maar verder.

  2. De Catalaanse politie accepteert geen opdrachten van de centrale regering. Zo staan de zaken er nu al voor. Kan je nagaan hoe het straks gaat worden.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken