Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (7)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (7)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Nationale politie zegt dat Catalaanse Mossos neutraal moeten zijn wat betreft gele lintjes

MADRID – Verschillende vakbonden en verenigingen van agenten van de Policía Nacional en de Guardia Civil zeggen dat de collega’s van de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra neutraal moeten zijn wat betreft de kwestie van de gele lintjes en separatistische propaganda. De Catalaanse regioregering heeft besloten dat eenieder die gele lintjes of ander materiaal wat gebruikt wordt om de separatistische gedachte te verspreiden weghaalt beboet kan worden met bekeuringen tussen de 601 en 30.000 euro.

De Catalaanse politie moet daar dan zorg voor dragen waardoor deze autonome politiemacht die als eindverantwoordelijke het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft door de Catalaanse politici als politieke politie gebruikt wordt. Volgens velen is dat dus de omgedraaide wereld waarbij degene die iets ophangen op openbare plaatsen die van alle inwoners van Catalonië zijn vrijuit gaan maar degene die dat weghalen om de straat schoon te maken beboet worden.

Meer dan 50 dode moeralen aangespoeld op stranden Ibiza

IBIZA – De eerste exemplaren verschenen op 7 augustus op het Talamanca strand op het eiland Ibiza. We hebben het hier over dode exemplaren van de moeralen (morenas) of murenen (Muraenidae). Bij de eerste vondst werd gedacht dat het toeval was maar niet veel later op 15 augustus spoelden er nog eens tientallen murenen aan op het strand van Cavallet waardoor de teller inmiddels op meer dan 50 aangespoelde morenas staat. Direct na de vondst werden watermonsters in de zee genomen om te onderzoeken of er wat met het water aan de hand was maar dat bleek niet zo te zijn. Diverse morenas zijn voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd.

De half miljoen kostende officiële auto van Pedro Sánchez is niet nieuw

MADRID – Op de sociale media circuleert het valse nieuws rond dat de kersverse premier van Spanje Pedro Sánchez als officiële auto een Audi van 500.000 euro heeft gekocht om zijn oude Peugeot te vervangen. Het duurde dan ook niet lang of die berichten werden gedeeld met tegenstanders van de socialistische premier waardoor er een vals nieuwsbericht op makkelijke manier verspreid werd.

Feit is echter dat het om dezelfde speciale Audi gaat die de voormalige premier Rajoy al september 2017 in gebruik heeft genomen als vervanging van de 16 jaar oude Audi met 272.000 km op de teller die door Aznar, Zapatero en Rajoy werd gebruikt. Die aanschaf werd toen ook in het officiële Spaanse staat bulletin vermeld en ook wij schreven er HIER over.

Inwoners Málaga vinden in Granada rugzak met 6.700 euro en brengen dat naar de politie

GRANADA – Het is de correcte manier van handelen. Je vindt iets wat niet van jou is, of dat nu 10 euro is of zoals in dit geval een rugzak met daarin maar liefst 6.722 euro contant geld. Een stelletje uit Málaga die op bezoek was in Granada dacht daar geen moment over na en bracht de gevonden rugzak naar de politie. De rugzak werd door het stel gevonden in een parking waar hun auto stond.

Na het in ontvangst nemen van de rugzak zocht de politie naar de eigenaar hiervan en deze werd gevonden. De rugzak en het geld bleek van een Chinese inwoner van een gemeente in Baskenland te zijn die, net zoals het stelletje uit Málaga, een paar dagen op bezoek was in Granada. Zou jij hetzelfde hebben gedaan?

Twee zwaargewonden na botsing trein met vrachtwagen in Málaga

MÁLAGA – Op dinsdagmiddag rond 15 uur is een trein die het traject Sevilla-Málaga aflegde ter hoogte van Puente de Piedra en Bobadilla op een vrachtwagen gereden. De vrachtauto stak het spoor over op een onbewaakte spoorwegovergang waarna de trein niet meer op tijd kon stoppen. De twee zwaargewonden die nu buiten levensgevaar zijn waren de inzittenden van de vrachtauto. In de trein raakten twee mensen lichtgewond en moest een zwangere vrouw medische assistentie krijgen omdat ze een harde klap had gekregen.

Politie Alicante arresteert vrouw die kersverse echtgenoot om het leven bracht

ALICANTE – De politie heeft in de gemeente Sax een 45-jarige vrouw gearresteerd voor het vermoorden van haar echtgenoot waarmee ze slechts twee weken was getrouwd. De vrouw, die in een rolstoel zit, deed dat niet alleen en had hulp van een man die voor haar zorgt. De overleden 69-jarige echtgenoot werd door de vrouw thuis voor een romantisch diner uitgenodigd maar werd na binnenkomst meteen om het leven gebracht.

Bij toeval zag een agent op straat wat er gaande was in het appartement waarop versterking werd gevraagd. Het is ook gebleken dat de vrouw gezien werd terwijl ze stond. De rolstoel zou ze gebruiken vanwege een verzekeringsfraude na een ongeval. De man die de vrouw heeft vermoord was haar vierde echtgenoot.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?