skip to Main Content
Naar België gevluchte rapper Valtonyc voorlopig niet uitgeleverd aan Spanje
20 Minutos

Naar België gevluchte rapper Valtonyc voorlopig niet uitgeleverd aan Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Naar België gevluchte rapper Valtonyc voorlopig niet uitgeleverd aan Spanje

20 Minutos

MADRID – De Belgische justitie heeft nog geen definitief oordeel gegeven over het wel of niet uitleveren van de naar België gevluchte Spaanse rapper José Miguel Arenas Beltrán beter bekend als Valtonyc. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de rapper van Mallorca een celstraf van drie jaar opgelegd vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis.

Eind mei vluchtte de rapper van Mallorca naar België om aan zijn celstraf te ontkomen. Hij voegde zich in het rijtje Spanjaarden die naar België vluchten omdat de rechters daar blijkbaar milder zijn dan in andere landen. Direct na zijn vlucht werd er door de Spaanse justitie een Internationaal en Europees aanhoudingsbevel uitgegeven.

Het Hooggerechtshof had eind mei dit jaar de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen. De taal van de rapper op diverse “tracks” die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch en symbolisch en staat vol met bedreigingen.

De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen zijn ter ondersteuning en lof van de terroristische organisaties GRAPO en de ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen (waaronder de dood) geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.

Half mei kwamen er nog videobeelden naar buiten waarop te zien is dat de rapper tijdens een concert het publiek aanspoort om politieagenten te vermoorden wat uiteraard gezien kan worden voor aanzetten tot geweld. Volgens het Spaanse Hooggerechtshof heeft ook de vrijheid van meningsuiting haar grenzen en die heeft de rapper overschreden met zijn teksten wat niet meer gezien kan worden als artistieke vrijheid.

Voorlopig kan Valtonyc nog in vrijheid van België genieten aangezien de Belgische justitie pas na 3 september een definitieve uitspraak zal doen. Valtonyc maakt overigens gebruik van dezelfde Belgische advocaat als de eveneens voor de Spaanse justitie gevluchte Catalaanse politici waaronder Carles Puigdemont die eerder door de Belgische justitie ook niet werden uitgeleverd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Toen Henk Westbroek het nummer “België” schreef klopte alles in die tekst.
  (Dat taaltje is zo zacht, bv, etc. mooi geschreven, goeie tekst) Het was het een leuk land, ik kwam er graag. Maar België heeft zijn onschuld verloren en is afgegleden naar achterlijkheid.
  En ik erger mij dood hoe ze de situatie in Catalonië verergert hebben met hun opstelling. We hebben een Europees hof, België moet zich niet met interne zaken bemoeien. België moet zich herpakken.

 2. Iedereen weet toch dat België het land is waar kriminellen en ander zootje welkom zijn. Molenbeek bij Brussel, om een voorbeeld te noemen, zit vol met vreemdelingen en is het centrum van Europa van waaruit allerlei terroristische acties ondernomen worden. U weet toch dat de vorige burgervader van Molenbeek gehuwd was met een veel jongere Marokkaanse vrouw.

  1. Een tweede naamgenoot, zal moeilijk worden om de juiste “Michel” te herkennen.

 3. De automatische uitlevering is dus geweigerd wat aangeeft dat de rechter zich vragen stelt over het Spaanse motief van de veroordeling. Mogelijk is vooral het feit dat de Spaanse rechter het nodig heeft gevonden hem ook te veroordelen voor de schending van het Spaanse koningshuis een zwaar probleem (zonder dit had hij dus niet in de gevangenis gemoeten omdat zijn straf maat niet voldoende zou zijn) aangezien net een paar weken voor zijn inbeschuldigingstelling Spanje veroordeeld is door Europa voor dit type veroordeling ( het is toegestaan kritiek te uiten over het Spaanse koningshuis en/of koning aangezien het hier om een overheid instituut gaat)

   1. Als je iemand in Spanje (dus niet alleen de Koning) bedreigt met de dood kan je volgens mij wel degelijk aangeklaagd worden.
    Die klojo vlucht niet voor niets naar een ander land….

 4. Beste Miel vertel mij een s waarom in jou beleving ik arrogant ben, ik ben Nederlander ( Hollander ) drink mijn speciaal biertje in België nemen een frietje in het zelfde land, ga met mijn vrouw dansen in België,, heb veel vrienden in dit land, en overal zijn wij welkom.
  Ik vind het nogal denigrerend om meteen te verwijzen naar iemands afkomst.
  Wij wonen overigens maar op 5 kilometer van de grens.
  Tip oordeel niet snel en laat iedereen in zijn waarde.?

 5. Reacties om fier op te zijn. Man, man, wat een arrogante idioten !! Hollanders ?

  1. Arrogant? Nee hoor, maar ik snap dat de waarheid je pijn doet Miel.
   Om me dan gelijk maar een idioot te noemen, vind ik dan weer wat ver gaan en is ook tegen de regels van deze website. Maar het zij zo, je toont weer eens je ware gezicht.
   Dit is toch de Miel die het zelf overal beter weet en iedereen maar moet mangelen?
   Dan moet je er ook tegen kunnen dat een ander over jouw geliefde vaderland eens tegengas geeft. En volgens mij hou ik me netjes aan het reageren op het artikel en geef ik mijn eigen mening, die ook nog eens her en der door feiten wordt gesteund.
   Dus idioot? Ach zo lang jij het zegt, moet ik het ook maar langs me heen laten gaan heh.
   Iemand moet toch de wijste zijn hier, en jij bewijst keer op keer dat jij dat niet bent met je scheldpartijen. Misschien een lesje beheersing nemen?

 6. Ach ja het rechtsysteem bij de Belgen is nu eenmaal typisch.
  Nederland levert geen verdachten uit aan ze omdat het binnen in de gevangenissen nog middeleeuws is.
  Dat op zich zegt al genoeg.
  Maar als ze toestaan wat deze rapper allemaal roept en doet, niet uitleveren is gelijk aan goekeuren, dan is het einde zoek.
  Het is ook wel te begrijpen waarom vrijwel alle terroristen die de laatste jaren aanslagen pleegden in Europa of in België woonden of er verbleven of nauwe contacten onderhielden met andere jihadisten in België.
  Het is kennelijk de vrijstaat van Europa als het gaat om extremisten en mensen die elders de wetten overtreden te herbergen.

  1. Artikel van SV “kort nieuws van Spanje” van 20/8/2018 => Miel verklaard dat hij ‘nooit iemand beledigd’ … wel Miel: uit uw rol gevallen?
   Nu wat dit artikel betreft: België is wel degelijk een soort van schuilhol voor lui van allerlei slag zoals bvb rebellen als peke. De politieke (on)wil van België is een voorbeeld van…hypocrisie.

   1. Inderdaad , Vlaming Jopke, bij dergelijke onzin vergeet ik al eens mijn goeie voornemens. Daarom: mijn welgemeende excuses aan die ‘idioten’!
    Wat het artikel betreft: dit heeft niets met politieke (on)wil van België te maken, maar wel met een rechterlijke beslissing die, normaal gezien ook volgens jou, altijd moet gerespecteerd worden, toch ?
    En voor de rest, nu ik toch aan het zondigen ben: verklaarT en beledigT. (Hij drinkt ‘T’ als hij tegenwoordig is).

    1. Dat klopt Miel. Een rechterlijke beslissing moet ALTIJD gerespecteerd worden, ook in Spanje. Persoonlijk vind ik dat onze Theo Francken goed bezig is en, jawel: ene van de nva. Krijgt wel veel onterechte kritiek te slikken. Maar goed, politici moeten nu eenmaal een oliefantenvel hebben. Sorry voor de dt fouten, ik heb me er in het verleden nog aan bezondigd. Bij het klavier op mijn iPad staat de t dicht in de buurt van de d. Moet ik eens veranderen. Plus: soms heeft men nu eenmaal fouten door een tilt-geslagen auto-correctie.

  2. Het is ook zo gek in Belgie dat verdachten na, ik dacht na 21:00 uur niet gearresteerd mogen worden ze mogen eerst genieten van een WELVERDIENDE nachtrust. In Nederland daarentegen wordt men meteen opgepakt en dat geldt voor 24 uur per dag.

 7. Werkelijk te gek voor woorden hoe die patatbakkers de wereld wel even zullen vertellen wat goed en kwaad is. We zijn een verenigd Europa, hebben de Euro, maar het land met de volle maan gezichten acht zich daarboven verheven.
  Met dat lulletje rozenwater van een koning die z’n voortanden heft laten trekken om gemakkelijker patat te kunnen eten (maar dat laat hij op foto’s altijd weg fotoshoppen) en z’n jeugdtrauma nadat ze ‘m verteld hadden dat er een zak patat in de hoek van een ronde kamer lag, uren was ‘ie bezig. En afgelopen vrijdag klom ‘ie door het zijraam naar binnen van z’n paleis, want ’t ze hadden ‘m verteld dat het weekend voor de deur stond! Dat land denkt de dienst te kunnen uitmaken in Europa, ze hebben zelf wel genoeg problemen.
  Dacht ik zo.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken