skip to Main Content
Nederlanders en Belgen bij de Sociale Zekerheid in Spanje opnieuw gestegen
Freepik

Nederlanders en Belgen bij de Sociale Zekerheid in Spanje opnieuw gestegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Meer Nederlanders/Belgen bij Sociale zekerheid Spanje

Freepik

MADRID – Elke maand plaatst de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als zijnde werkende in Spanje. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social in Spanje.

Sinds 1 januari van dit jaar (2018) wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.089 Nederlanders en 30.914 Belgen in Spanje.

Een groot deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft arbeiders, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

Juli 2018

Volgens de meest actuele gegevens over de maand juli (download PDF) van dit jaar staan er 16.867 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Ook het aantal ingeschreven Belgen is gestegen naar 10.054 in juli 2018.

In totaal staan er echter 839.806 buitenlanders afkomstig uit EU-lidstaten bij de Spaanse Sociale Zekerheid ingeschreven terwijl het totaal inclusief landen van buiten de EU oploopt naar 2.020.430 buitenlanders.

Nederlanders

Van het totaal aantal (16.867) Nederlanders staan 10.918 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.874 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 90 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 75 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 50 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (10.054) Belgen staan 6.310 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.694 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 50 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 36 Belgen op de lijst.

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 5.016 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.962, Andalusië met 2.667. de Balearen met 2.231, Comunidad de Madrid met 1.580, Canarische Eilanden met 1.426 en dan Murcia met 190 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF)

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.445 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.072, Andalusië met 1.699, Canarische Eilanden met 1.313, Comunidad de Madrid met 1.000, Balearen met 831 en Murcia met 153 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF)

In 2018

Eerder dit jaar stonden er in juni 16.609 Nederlanders en 10.035 Belgen ingeschreven bij de Seguridad Social. In mei was dat nog 16.151 Nederlanders en 9.938 Belgen, in maart was dat 14.661 Nederlanders en 9.374 Belgen, in februari was dat aantal 14.160 Nederlanders en 9.171 Belgen en in januari van dit jaar was het aantal ingeschrevenen 13.911 Nederlanders en 8.966 Belgen. Er is dus duidelijk een stijgende lijn merkbaar tussen januari en april dit jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Dat er wordt gesjoemeld dat het een lieve lust is door Belgen en Nederlanders wisten we al lang maar wat gezegd van sommige Engelsen ? Ooit in de wachtkamer in het Centro De Salud zaten een paar Engelse madammen , mijn echtgenote en ik spraken Spaans onder mekaar, zij zullen zeker gedacht hebben dat wij de Engelse taal niet machtig waren of zijn! Een van hen haalde een briefje boven en zei tegen de andere 2 : Dit en dat moet ik vragen om mee te nemen naar Engeland voor vrienden en die betalen mij hiervoor, een van de 2 anderen zei ook en ik moet dit en dat vragen voor mijn Engelse buren en die betalen mij ook !!! Zo wordt de Spaanse sociale zekerheid bestolen ! Toen in 2006 waren de voorgeschreven medicamenten nog gratis voor gepensioneerden in Spanje !

 2. Het blijft een vaag verhaal de EU . Wat voor samenwerking.?
  Eerlijkheid en rechtvaardigheid zijn binnen en buiten de EU lege woorden.
  De corruptie viert hoogtij. !!

  Nee , het is een bizar sprookje !

  De ene steelt nog harder dan de ander..
  De gemeenschappelijke geldberg is groot en voor velen heel verleidelijk.
  Zolang er geen eerlijke mensen aan de top komen en blijven.
  Blijft het een grote puinhoop.

  Erg kortzichtig en oer primitief.

  Een beerput die wijdopen staat. De leugen regeert.!

  Eens gaat het vastlopen ! En klapt de chaos uit elkaar !

  Jammer en diep triest.

  Geen toekomst voor de aankomende generaties.!

  Ik zou zeggen hier een tip maak je borst maar nat , want beter wordt het niet eerder slechter.
  Logisch en begrijpelijk. er wordt teveel gestolen via eigen gemaakte wets-regels. Kunstmatig en stelselmatig digitaal de kraan van het leven langzaam dicht draaien.

  De stropdas criminelen.

  Open uw ogen en zie de hele wereld kapot gaan aan corruptie.

 3. JUAN, je hebt gelijk. Ik erger mij ook aan de Nederlandse fraudeurs die van twee walletjes eten. Zelfs hier het hele jaar wonen en een auto met Ned. Kenteken hebben….zonder verzekering…..natuurlijk nog meer zaken om zoveel mogelijk te kunnen profiteren. Het is asociaal maar ligt de schuld niet bij de overheden?

  1. Frans, mooi om te horen dat ik niet de enige ben, er zijn er echt teveel hoor.
   En hoe het bij de Belgen nu zit, dat krijg ik maar niet helder, maar als ik hier onder lees, werkt het daar hetzelfde, dus nogmaals, dan zouden de nummers van de Belgen en Nederlanders die hier wonen en de mensen die bekend zijn bij de Seguridad Social toch veel dichter bij elkaar moeten liggen??
   Ik zal dat nooit begrijpen, hoe kan je op een NL kenteken rijden in Spanje en datzelfde kenteken is dan in NL geschorst. Want te langer dan 90 dagen uit NL….dat soort mensen, als die iemand aanrijden heh, een ongeluk veroorzaken, hebben geen verzekering, hoe kunnen ze dan ooit de tegenpartij schadeloos stellen?
   En moge God het verhoeden, wat als ze iemand dood rijden met hun onverzekerde auto?
   Als je niet je auto kunt of wilt inklaren, dan neem je toch bewust het risico om dik in de problemen te komen

   1. Wanneer je naar Spanje verhuist en je neemt de auto mee vanaf een Nederlands adres blijft hij toch echt op je naam staan en via het RNI volgt je dat gewoon tot je importeert dus wat schorsen???

    1. Wel eens gehoord van trafic cams?
     Je wordt tegenwoordig 24/7 op de autowegen gevolgd.
     Die beelden worden wel degelijk via computer systemen bekeken.
     Rijdt jouw auto daar langer dan 3 maanden rond in het buitenland, dan geeft je verzekering geen dekking meer.
     Dat mensen die auto vervolgens blijven rijden, soms jaren achtereen en niet aan de gevolgen denken, zegt meer van die mensen dan van het systeem.

 4. Ik verbaas me over deze cijfers.
  Gezien alleen al de enorme aantallen Nederlanders en Belgen hier in het Zuiden van Spanje, zou je toch verwachten dat de aantallen vele malen hoger moeten zijn?
  Dat houdt kennelijk in dat veel mensen zich niet inschrijven in Spanje en een nog groter aantal geen baan heeft hier of een eigen bedrijf? Dat zou volgens de regels van de EU toch niet moeten kunnen, ja ja ik hoor het zelf ook, de EU…..

  Je hoort je gewoon als inwoner in te schrijven in het EU land waar je het grootste deel van het jaar verblijft. En als je hier een baan hebt of een eigen bedrijf dien je gewoon je ook aan te melden bij de Seguridad Social als dat al niet automatisch gebeurd.

  Kunnen we dan de conclusie inderdaad trekken dat veel mensen in overtreding zijn?
  Dus zich hier niet inschrijven als inwoner en uitschrijven in NL of Belgie terwijl dat wel zou moeten? En houden deze mensen dan, deels ten onrechte, ook niet alle rechten vanuit hun vaderland? Lees, trekken ten onrechte uitkeringen en belasting voordelen?

  Misschien trek ik te voorbarige conclusies, maar feit is dat ik zelf ook veel mensen ken, die zich zowel hier als in Spanje inschrijven, of alleen in NL zich laten ingeschreven staan om zo vooral niets te missen van de kinderbijslag, zorgtoeslag en zelfs hypotheek kortingen etc nog maandelijks ontvangen.
  Vooral in NL heeft men een hele grote mond over de Turken en andere nationaliteiten die frauderen met de uitkeringen etc. maar laten we vaststellen dat de Nederlander in Spanje zich ook daar mee bezig houdt, van mij mogen ze dat keihard aanpakken en mensen alles terug laten betalen. Van 1 stel weet ik dat ze zwaar de klos zijn nu, 8 jaar lang de boel belazerd, nu tegen de lamp gelopen en moeten alles terug betalen, plus rente en boete en krijgen ook nog strafzaak aan de broek. Terecht!

  Even voor de helderheid, wij staan dus alleen in Spanje ingeschreven, betalen netjes onze belastingen en Sociale lasten en krijgen NUL maar dan ook NUL uit NL. Hoe het bij de Belgen werkt ben ik niet goed van op de hoogte, maar hoor graag hun ervaringen ook eens op dit gebied.

  1. Je ziet het nogal negatief. Wij zijn wél in Spanje ingeschreven, maar leven van een Belgisch pensioen en hebben dus geen baan of bedrijf in Spanje. Volgens mij bestaat een groot deel van de Belgen en de Nederlanders die in Spanje wonen uit mensen in een vergelijkbare situatie. Volledig wettelijk, dacht ik.

   1. Spreek je nu in koninklijk meervoud of spreek je namens een hele groep of namens jou en je partner? Mijn eerdere reactie hierboven is niet negatief, maar 1 van verbazing over de cijfers, als je hier onder verder leest begrijp je wellicht waarom als je de huidige regels, wetten en verdragen er bij zou nemen.

    Of een groot deel van de mensen uit de Lage Landen alleen maar uit pensionado´s bestaat, weet ik niet, heb ik geen cijfers over gezien. Ik stel alleen vast dat in mijn omgeving vele Nederlanders wonen en ook Belgen die op zeker nog niet met pensioen zijn, vaak nog met schoolgaande kinderen en deze mensen ontvangen nog altijd gelden zoals de kinderbijslag uit NL. Iets dat onder bepaalde voorwaarden mogelijk is, maar zoals deze mensen hier wonen en leven, weet ik dat ze niet aan die voorwaarden voldoen. Ook trekken ze nog de hypotheek rente af, terwijl hun woning in NL niet hun hoofdverblijf is want als je in Spanje woont, is daar ook je hoofdverblijf.
    Vaak verhuren ze ook nog eens de woning in NL en dan mag je ook niet meer de hypotheek rente aftrekken in Box1.

    Mijn verbazing is nogmaals de lage aantallen van ingeschreven Nederlanders en Belgen, als de mensen met een pensioen zich allemaal wel zouden inschrijven hier als zijnde ingezetene zouden die cijfers dan niet hoger moeten zijn? De bijvoorbeeld 44.000 Nederlanders lijken mij zo weinig, als je in de Nederlandse pers leest dat nog altijd heel veel mensen naar Spanje vertrekken. Het kan natuurlijk zo zijn dat lang niet iedereen zich hier inschrijft, maar het is de vraag of dat ze dat wel of niet moeten, volgens mij wel.

    Overigens weet ik niet hoe het voor jou als Belg werkt, maar de Nederlanders die ik hier ken, die een pensioen vanuit NL krijgen, schrijven zich wel degelijk op een bepaalde manier in bij de Seguridad Social nadat ze eerst hun NIE nummer krijgen en later de tarjeta sanitaria en kunnen dan gewoon gebruik maken van de openbare ziekenhuizen en de centro salud. Ze betalen echter geen premies, die worden via een overkoepelende organisatie bij ze in rekening gebracht, als ware het de ziektekosten premie die ze normaal in NL zouden betalen. Dacht dat het de Nederlandse zorg autoriteit heet. Nogmaals hoe het voor de Belgische mensen werkt die met pensioen zijn weet ik niet. Maar het zou logisch zijn als daarvoor vergelijkbare regelingen gelden? En dus komen die mensen wel degelijk voor in de registers van de Seguridad Social. Dan zouden die cijfers toch redelijk in de buurt moeten komen van de aantallen die hier wonen, even jouw redenering volgend en kijkend naar de wetten en verdragen die er liggen?

    Als laatste is het zo dat mensen uit NL die resident zijn in Spanje hun pensioen en AOW en nog een aantal uitkeringen netto ontvangen, echter als je resident bent in Spanje, betaal je op papier je belastingen in Spanje. De overheids instanties die de uitkeringen in NL verzorgen dragen de belastingen af aan Spanje. Vandaar dat ze ook recht hebben op de zorg vanuit de overheid hier in Spanje. Ik neem aan dat hetzelfde verdrag dat dit regelt tussen Spanje en Nederland, toch ook gesloten is tussen Spanje en de Belgische overheid?

    Dus nog een hoop vragen open die het verschil tussen residenten en seguridad social klanten kan verklaren, voor mij althans.

    1. In Belgie is iedereen bij een ziekenfonds aangesloten. De Belgische ziekenfondsen hebben alle een verdrag met o.a. Spanje. Dit houdt in, dat Belgen in Spanje dringende medische hulp kunnen krijgen, echter niet langer dan drie aansluitende maanden. Voor officeel gepensioneerden geldt na overlegging van bewijs van verzekering, een inschrijving als resident en derhalve rechthebbende op medische en sociale zorg.
     Een Belgische gepensioneerde overheidsdienaar ontvangt zijn staatspensioen netto, de ingehouden belasting wordt verrekend met Spanje (verdrag ter voorkoming van dubbele belasting), een privépensioen wordt bruto uitgekeerd zodat Spanje hierover belasting heft.
     Dus, indien niet in orde met het Belgische ziekenfonds, onmogelijk om resident te worden en te genieten van de sociale bescherming in Spanje.

     1. Voor officeel gepensioneerden geldt na overlegging van bewijs van verzekering, een inschrijving als resident en derhalve rechthebbende op medische en sociale zorg.

      Dit zeg je Emma toch?
      Dat houdt toch in dat je in Spanje net als de Nederlanders je zorg kan krijgen via de Seguridad Social? Dus dezelfde regeling als voor de Hollanders die met pensioen hier wonen? Min of meer dan.
      Mijns inziens houdt dat in dat deze mensen onder de Sociale Verzekering vallen hier in Spanje en zouden die mensen dus ook een registratie moeten hebben bij deze instantie. Zoals hierboven reeds gezegd, dan zouden de nummers van de hier wonende Nederlanders en Belgen toch bijna gelijk moeten zijn aan de mensen die bij de Seguridad Social bekend zijn? Oftewel, hoe ontstaan de verschillen in deze cijfers…? Miel zegt dat het komt door het pensioen systeem, als ik jouw en andere reacties lees en zelf weet hoe het in elkaar zou moeten zitten, dan klopt dat dus niet?

     2. Dag Emma,
      Omdat ik verleden jaar naar Spanje ben vertrokken als gepensioneerde herken ik je verhaal en het verschilt niet veel met het Nederlandse.
      Ik kan alleen maar over gepensioneerde wat schrijven. Je moet uitschrijven in de gemeente alwaar je in Nederland woont en je krijgt daar een bewijs van uitschrijving dat heb je ook nodig voor je NIE-nummer en je inschrijving in de Spaanse gemeente waar je woonachtig bent. In Nederland hebben we ziekteverzekeraars en via het CAK in Nederland krijg je een formulier opgezonden, die na invulling door jezelf naar de Seguridad Social in persoon moet worden afgegeven. Het kan zomaar een paar weken duren en met dat formulier en een betalingsbewijs van een bank mag je naar de lokale politie waar je ook je NIE -nummer hebt gekregen. Er zitten nog een paar kleine handelingen tussen, heb geen haast, trek er de tijd voor uit, de ambtenaren zijn altijd vol begrip ook als je weinig Spaanse kennis hebt. Tip, ik gebruik altijd mijn mobiele telefoon met de telefooncomputer voor de belangrijkste woorden die over het “probleem” gaan. Men reageert altijd met begrip, na diverse malen op de Seguridad Social geweest te zijn vanwege een nooit aangekomen bevestigingsbrief ( tijdelijk geen brievenbus) mocht ik weer opnieuw beginnen, ik had een zullen we maar zeggen, een verschrikkelijke aardige medewerker die bijna je vriend kon zijn. Mijn ervaringen met sommige gemeente-ambtenaren in Nederland zijn onder de maat. Ambtenaren in Nederland denken dat je voor hen komt, maar de burger is opdrachtgever, dat zijn ze allang vergeten.
      Dat was het Emma, als wat ondersteuning zullen we maar zeggen.

     3. Het artikel begint met:
      ‘ Elke maand plaatst de Seguridad Social ofwel de Spaanse Sociale Zekerheid op haar website de resultaten van het aantal buitenlanders die ingeschreven staan als ‘zijnde werkende’ in Spanje. Daaronder ook de Nederlanders en Belgen ‘die een baan hebben en bijdragen aan de Seguridad Social’ in Spanje.’
      Gepensioneerden zitten dus niet in die cijfers, maar wel in de cijfers betreffende het aantal inwoners. Volgens mij verklaart dit grotendeels de verschillen waar Juan74 over struikelt.

    2. De overheidsinstanties die uitkeringen verzorgen uit Nederland dragen belastingen af aan Spanje?????
     Nou bij mij is dat alleen maar de premie voor de ziektekosten via CAK en dat zit nog complex in elkaar!!!

    3. Voor gepensioneerden: kijk eens op de site http://www.vbngb.eu. Daar vind je alle informatie. De situatie voor Nederlanders en Belgisch gepensioneerden waar het hun toegang tot de social seguridad betreft gaat terug op een EU Verordening (soort EU-wet). Nederland draagt geen belastingen af aan Spanje. Nederland vergoedt aan Spanje wel een (vast) bedrag per jaar voor de deelname aan de social seguridad. Dat wordt in Nederland ingehouden als zgn. “verdragsbijdrage”.
     Er zijn inderdaad heel veel zgn. “spookburgers”. Aan de oostkust van Spanje wonen naar schatting zo’n 100.000 Nederlanders (onderzoek ooit eens gedaan in het verleden door een detailhandelsbedrijf …) min of meer permanent, zonder zich – volgens de regels – uit te schrijven uit Nederland. Voornaamste reden is dat ze hun NL zorgverzekering willen houden, uit een soort angst voor de social seguridad.

  2. Wij wonen in Tenerife , en zijn inderdaad uitgeschreven in Belgie trekken ons pensioen van daar (Belgie) en wonen hier we zijn ingeschreven bij Seguridad social hier maar blijven in Belgie de ziekenkas wel betalen verplicht omdat men misschien ooit terug keert en anders geen rechten meer heeft . Maar ik kan dus niet mijn Europese verzekeringskaart van de Belgisch ziekenkas hier gebruiken (Enkel als ik in Belgie ben op verlof en er gebeurd wat ) en een private verzekering afsluiten op onze leeftijd is veel te duur hier die van Belgie was op Tenerife niet meer geldig schandalig eigenlijk Hoeveel er frauderen weet ik ook niet maar het gebeurd ook hier massaal, appt en huizen verhuren niet aangeven ,allerhande klussen doen int het zwart ,terwijl ze hier verblijven in het land soms langer dan 6 maanden of met tussen pozen van 14 dagen tot een maand eventjes terug over huis een uitkering krijgen en dergelijke er zullen altijd zulke mensen zijn Maar het is aan de instanties om dit beter te controleren dan .

   1. De Europese verzekeringskaart kun je voor dringende medische hulp gebruiken in ieder land van de EU uitgezonderd Spanje. Verder kun je te allen tijde, voor welke ingreep dan ook, in Belgie behandeld worden.

   2. Wij zijn Belgen en niet VERPLICHT de ziekenkas te betalen , ( dat is enkel lidgeld) heb dat in een brief staan waar ze zich verontschuldigen wegens het vragen ten onrecht LIDGELD, het is de RMZ die je betaald, maar als je in Spanje woont moet je dat niet, als gepensioeneerde. NIE nr moet je hebben na 3 maand die moet je voor alles hebben, formulier J1 vroeger E 121 haal je op in de ziekenkas of beter je Mutaliteit kas alsook in de gemeente 2 formulieren ophalen waar je dan meteen wordt uitgeschreven, met deze formulieren bij de Politie National je inschrijven, laters de NIE ophalen, dan naar de sociale seguridad je inschrijven (dit alles op afspraak beste te raadplegen bij een “nocturna” winkel van Marokkanders je ben zo op afspraak) je kan ook nog vanaf 2010 gewoon naar België gaan naar een hospitaal, mits je ook de Europese verzekeringskaart heeft aan gevraagd in de Social Seg. Nogmaals ! Je hoeft geen lidgeld te betalen ! Daar je uitgeschreven bent in je land.

   1. Hoezo Evert maak je je zorgen?? LOL!
    Die zijn tegen de lamp gelopen door de uitwisseling van gegevens tussen Spaanse en Nederlandse instanties en banken.
    En dat zal alleen maar meer en meer gaan gebeuren en terecht.
    De EU heeft voordelen en nadelen ik zie die uitwisseling van gegevens als een voordeel.
    Komt bij dat deze mensen ook nog eens te vaak hun mond met stoere praat open hadden en hun geld lieten wapperen als geen ander, tja, dan ben je een keer aan de beurt. De verrader slaapt nooit en neen, Evert, ik was niet de verrader, maar moest er wel stiekem een beetje om lachen

  3. IK ben blij dat ik in Spanje belasting mag betalen. Ik ben helemaal klaar met het zogenaamde fatsoenlijke land dat Nederland heet.
   Het was niet gemakkelijk om me bij de Seguridad Social in te schrijven. Onze brievenbussen waren twee maanden in onderhoud. Ik ben verbaasd hoe gemakkelijk je via een App een afspraak met de dokter kan maken op een tijdstip dat je uitkomt. Soms is de Spaanse gezondheidsdienst verder als we denken. Er is geen eigen bijdrage van 285 euro per jaar en de dokters zijn best aardig en begripvol als je niet alles in het Spaans kan vertellen. Sinds kort is de kleine toeslag voor medicijnen die gepensioneerden nodig hebben afgeschaft. Kom daar maar eens in Nederland om.

    1. Dag aardige Belgen,
     Dank voor de lof die jullie mij geven.
     Altijd dat gezeur over Spanje, alsof het er iets toe doet als je niet van de hoed en de hand weet. Er bestaan ondertussen best goede boeken en artikelen over Spanje in het Nederlands waar je veel informatie uit kunt putten. Daarnaast bestaan er ook veel Gestoria’s die tegen tarief veel goedkoper vergeleken met Nederland of Spanje je van vakkundige informatie verstrekken. Ik vind in het algemeen de Spanjaarden om mij heen gemiddeld aardiger als Nederlanders . Alhoewel ik Vlamingen ook gezellig vind. Dus in Spanje neem je de lusten en de lasten en anders is wegblijven ook een optie.

   1. H. Kas.
    Het is natuurlijk evident dat je een NIE-nummer dient te hebben, zonder dat gebeurt er helemaal niets.
    Mijn Duitse buren zijn onlangs terug verhuisd naar het beloofde land na hier 24 jaar ongeregistreerd te hebben gewoond. De gelegenheid maakt de dief zullen we maar zeggen. Ze waren wel particulier verzekerd voor ziektekosten maar hebben wel ongegeneerd geprofiteerd van de infrastructuur. In hun voordeel pleit dat ze ongeveer 30 straatkatten hebben laten steriliseren.
    De fiscus zou kunnen koppelen met de nutsbedrijven; als een adres het hele jaar elektriciteit en water verbruikt is het óf permanent bewoond door de eigenaars of wordt het verhuurd. In beide gevallen is er flink wat geld te scheppen voor de fiscus.
    De vreemdelingenpolitie in Benidorm is helemaal niet behulpzaam en men dient een tolk mee te brengen. Terecht, dat handen- en voetenwerk houdt alleen maar op.

    1. Het is niet mijn bedoeling om een heksenjacht op mensen te ontketenen die wel of niet resident zijn. Ik weet dat er in het verleden nogal wat mee is aangerommeld. We zien toch wel ontwikkelingen dat controles van overheden en banken vruchten beginnen af te werpen analoog naar de Nederlandse situatie waarin ondertussen alles is gekoppeld tussen bestanden van de meeste overheidsdiensten. Natuurlijk zitten hier ook gevaren van willekeur aan. Ik merk bij mijn Spaanse bank dat zij mijn IBAN nummer bijvoorbeeld willen hebben. Als “geruststelling” krijg ik te horen dat zomaar mijn bankoverschrijvingen in de toekomst kunnen stagneren. Dus er wordt achter de schermen in Europa hard gewerkt om ook internationaal te koppelen. Bijzonder is ook dat de Guardia Civil hier op de Canarische eilanden wordt ingezet om op ” verhuur” van vakantiehuizen te controleren. Het middel is veel zwaarder dan het doel. Ik wordt er naar van als ik zulke foto’s zie. De repressie en controle neemt dus toe in Europa. Dat kan naast voordelen maar ook nadelen voor gewone burgers opleveren. We zijn ondertussen een beetje afgedwaald van het onderwerp ingeschreven staan in Spanje, maar dit is ook een kant van het verhaal.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken