skip to Main Content
Veilige manier van een autodeur openen nu ook in Spanje ‘a la holandesa’
Archieffoto

Veilige manier van een autodeur openen nu ook in Spanje ‘a la holandesa’

MADRID – Nederland is een fietsland en om te voorkomen dat een autorijder of bijrijder de deur van de auto zomaar open gooit zonder goed te kunnen zien wat er aan komt rijden, heeft men in het land van de fiets een systeem bedacht om veilig de deur open te doen door middel van de verkeerde hand te gebruiken. Dit wordt in de Verenigde Staten omschreven als ‘dutch reach’ en wordt in Spanje ‘a la holandesa’ genoemd.

De ‘dutch reach’ heeft in Spanje de naam ‘alcance holandés’ gekregen en is niets minder dan het uitstappen door de verkeerde arm te gebruiken om het portier ‘a la holandesa’ te openen. Als je dat doet wordt je namelijk gedwongen te keren in de autostoel waardoor je kunt vermijden dat het portier open gaat terwijl er bijvoorbeeld een fietser naast de auto rijdt.

In Nederland zou deze manier van openen de naam ‘Nederlandse greep’ hebben gekregen ware het niet dat dit de normaalste zaak van de wereld is of lijkt te zijn. In Spanje plaatste de politie op Twitter recent diverse keren de ‘a la holandesa’ manier van openen van portieren waardoor ook de kranten erover schrijven.

Nu nog in Spanje

Zover is men in Spanje nog niet maar aangezien volgens de Spaanse verkeersdienst (DGT) 70% van de ongevallen met fietsers plaatsvinden binnen de bebouwde kom, is de ‘Nederlandse greep’ geen slecht idee. Er worden in de Spaanse steden namelijk steeds meer fietspaden aangelegd wat allemaal leuk en aardig is maar dat gebeurt vaak op de verkeerde manier.

Fietsstroken liggen daarbij pal langs de weg of naast parkeerstroken waarbij het opengaan van een autodeur (levens)gevaarlijk kan zijn voor de fietsers. De autodeur openen ‘a la holandesa’ zou eventueel de oplossing kunnen bieden voor dat en vele andere problemen. Dit zou ook eventueel een uitstekende manier zijn om ongevallen met scooters en motorrijders te voorkomen.

Meer fietsers

Aangezien er steeds meer fietsers bij lijken te komen in Spanje en dat de gemiddelde Spanjaard niet fietst zoals een Nederlander (te weten: onzeker, te laag zittend, op de verkeerde fiets, zonder licht, te snel/langzaam en vaak niet op het verkeer letten of naast het fietspad fietsen) is een manier om de fietsers op een simpele manier te beveiligen door de Nederlandse wijze van het openen van autodeuren in te voeren in Spanje.

Dat zal zeker niet van de ene op de andere dag gaan gebeuren en de autorijders zijn slechts een deel van het probleem wat betreft ongevallen met fietsers (die ook niet altijd volgens de regels fietsen) maar het zou een begin kunnen zijn.

Het openen van een portier met je verkeerde arm kan dus levens redden of ongevallen voorkomen. Ken jij deze manier van auto deuren openen al? Doe je dat zelf ook of heb je het alleen zo geleerd en dat was het? Wij van de redactie kunnen ons niet herinneren dat we zoiets geleerd hebben en eigenlijk is het voor het eerst dat wij erover lezen, en dan ook nog in een Spaanse krant 😉

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Gasten die ons appartement huren waarschuwen wij altijd als eerste voor het opengooien van deuren door de Spanjaarden en voor hun gedrag op rotondes.

 2. Bij mijn Belgische werkgever (met een wagenpark van 4000 voertuigen) wordt ons dit op de maandelijkse veiligheidssessies reeds jaren aangekaart om met de ‘verkeerde’ hand het portier open te doen. Niet evident met een slechte rug of heup.
  Ik lees enkele onjuiste reacties:
  Volgens de verkeersdienst én diverse uitspraken van rechters is het zo (in België):
  Indien het portier van het geparkeerde voertuig reeds openstond en men rijdt hiertegen dan is de bestuurder van het rijdende voertuig (alle soorten voertuigen) verantwoordelijk omwille het feit dat dit een ‘te voorzien’ obstakel is (getuigen vinden is dan weer een ander probleem).
  Indien men het portier open doet en een bestuurder van een voertuig rijdt er op datzelfde moment tegen, dan is de bestuurder van het geparkeerde voertuig verantwoordelijk omdat dit gelijkgesteld wordt aan een ‘manoeuvre’ (een handeling zoals bvb van rijrichting veranderen, afslaan,…)

 3. Heb ik nog nooit van gehoord en niemand van mijn familie ook niet.
  Je hebt geleerd om in je spiegels te kijken alvoor je de deur open doet.
  ‘Met je verkeerde arm’??? Wie heeft dat verzonnen? Ik heb het ook nog nooit iemand zien doen. Ook aan een paar Nederlandse bekenden van me gevraagd en die wisten er ook niets van…. volkomen uit de lucht gegrepen….

 4. Als je auto uitgerust is met sensoren heb je dat probleem niet. Zij geven een signaal af nog voor de fietser je auto bereikt heeft!

  1. De dutch reach is zeker niet nieuw en bestaat ook hier echt. Voor de amerikaanse website dutchreach.org ben ik op zoek gegaan naar de herkomst. De methode wordt al in 1961 in de Telegraaf beschreven en staat ook in ANWB theorieboeken uit 2006. Wel heb ik het idee dat hij vroeger in NL gebruikelijker is geweest. In de jaren 50 en 60 waren er veel ongelukken door portieren. Dit is toen als oplossing geintroduceerd.

 5. Misschien kunnen de Spanjaarden eerst het totaal “nivel Holandes” in het verkeer zien te evenaren, en dan pas het verfijndere verkeerswerk 😉

 6. Natuurlijk heb ik geleerd dat bij het openen van de deur de weg vrij moet zijn, maar in Spanje heb ik begrepen dat je verplicht ruimte moet geven zo dat de deur open kan. Dus in NL altijd fout als je de deur opent en in Spanje fout als je de deur er uit rijd. Als dat niet zo is verneem ik dat graag.

  1. Voldoende afstand nemen is niet altijd mogelijk, er zijn voldoende wegen en straten die te smal zijn en daardoor je voldoende rechts moet begeven zodat men vlakbij de geparkeerde auto’s moet rijden. Altijd eerst kijken en enkel de deur openen wanneer er geen gevaar word veroorzaakt. Men zegt dat als bestuurder altijd moet kunnen stoppen voor eender welke hindernis maar in de praktijk is dit niet altijd haalbaar. Verschillende rechters weten dit en oordelen naar menselijkheid. Eerst kijken en wachten tot men veilig (voor iedereen) de deur kan openen.

 7. Nou, eerst maar eens kijken wanneer de Spanjaarden de regels op de rotonde gaan snappen, dan de deur op zijn Hollands openen, niet alles te gelijk. 😂

 8. ” a la holandesa ” de deur alvast openen en dan je spullen pakken en vervolgens met linker elleboog/arm de deur openduwen en uitstappen
  Zal niet veel uitmaken hoe
  Als je niet kijkt kan je prijs hebben

  1. Ook ik heb het, in 1984, op die manier openen van het portier met rijlessen gehad. Zijn goed bezig daar in Spanje, nu nog een verplichte les dubbele rotondes rijden voor alle Spanjaarden dan zijn ze weer helemaal bij. :o)

   1. Ik ken best wel veel Spanjaarden na 20 jaar en die rijden toch prima met hun auto. Maar vandaag werd ik op een rotonde afgesneden iemand kwam van binnen af met hoge snelheid en ging met een centimeter van mij af(hevig op de rem trappend) eraf naar rechts. Ik kon nog net zijn gezicht zien en zag dat het weer zo´n knul was tussen de 20 en 25 jaar. Ik had ook een auto dicht achterop maar die was gelukkig alert waardoor het met een sisser is afgelopen. Ik ziet dit gedrag best wel veel maar dacht dat het mij rustig rijdend bespaart zou blijven maar dus niet je hebt er gewoon geen controle over. Mensen die hun autodeur open gooien terwijl er een fietser aankomt of een auto is een dagelijks feit waardoor ik daar al jaren alert voor ben.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken