menu: rubrieken, zoeken & meer

Spaanse coronamelder-app RadarCovid geen succes geworden

Spaanse coronamelder-app RadarCovid geen succes geworden
Beeld: RadarCovid.es

Spaanse coronamelder-app RadarCovid geen succes geworden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse coronamelder-app RadarCovid werd met veel publiciteit gepresenteerd en ongetwijfeld dat veel inwoners van Spanje deze smartphone app ook wel geïnstalleerd hebben maar bijna 12 maanden na de volledige integratie in alle autonome regio’s blijkt dat de app eigenlijk als een flop gezien kan worden omdat deze nauwelijks gebruikt wordt en omdat er bijna geen besmettingsgevallen gelokaliseerd konden worden via de app.

De Spaanse corona-volg-app RadarCovid is een ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial). Net zoals in Nederland en België werd de Spaanse coronamelder-app RadarCovid gezien als een effectief hulpmiddel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar ondanks alle moeite is het daarbij gebleven en komt dat beeld niet overeen met de realiteit.

Op de website Radar-Covid.es zijn de statistieken te zien over het aantal gedownloade apps en hoeveel mensen de app gebruiken. De laatste update is van week 32 ofwel 15 augustus maar de cijfers worden regelmatig aangepast. Via de smartphone app zijn sinds 19 augustus 2020 in totaal 73.624 besmettingsgevallen bekend geworden van de circa 4,4 miljoen die de afgelopen 365 dagen zijn gemeld in Spanje, dat is nog geen 1,67 procent. In het geval van de jongeren, waar deze smartphone-app eigenlijk een groot succes had moeten zijn, zijn slechts 0,67 procent besmettingen bekend geworden, ofwel 959 van de 141.088 besmettingsgevallen.

Statistieken

In de statistieken is te zien dat de RadarCovid smartphone app 7.666.168 keer is gedownload. Dat gebeurde voor 77,3 procent van de download via de Google Play Store voor de Android telefoons en in 22,7 procent van de gevallen via de Apple Store voor de iPhone’s.

De statistieken laten ook zien dat de app weliswaar bijna 7,7 miljoen keer is gedownload en geïnstalleerd, slechts 1.281.315 personen hebben hun code die ze krijgen als ze positief zijn getest aangevraagd. Daarvan zijn slechts 74.283 mensen die ook daadwerkelijk de code in de smartphone app hebben ingevuld. Zonder die code werkt de app niet goed.

Regio’s

Op een kaart is te zien dat de meeste codes aangevraagd zijn in de autonome regio Cantabrië gevolgd door Galicië, baskenland, Castilië en León, Asturië, Madrid regio, Melilla, Castilla-La Mancha, Catalonië, Valencia regio en bijna niet in Aragón, Andalusië, Canarische Eilanden, Murcia, Extremadura en Balearen eilanden.

Andere landen

Het goede nieuws is dat de Spaanse RadarCovid app afgestemd is op diverse landen waaronder Frankrijk en Duitsland maar ook Nederland en België. Dat betekent dat ondanks dat als je bv. in Nederland of België bent en de Spaanse app hebt geïnstalleerd deze toch werkt en een melding stuurt wanneer je in de buurt bent geweest van een persoon met corona.