Search
menu
Search

Archeologen vinden complex met meer dan 525 menhirs en megalieten in Huelva

Archeologen vinden complex met meer dan 525 menhirs en megalieten in Huelva
Beeld: Junta de Andalucía / web

Archeologen vinden complex met meer dan 525 menhirs en megalieten in Huelva

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUELVA – In het zuidelijkste puntje van Andalusië hebben archeologen bij de La Torre-La Janera-site tussen de steden Ayamonte en Villablanca in de provincie Huelva een enorm megalithisch complex gevonden met menhirs, hunebedden, grafheuvels en steenkisten. Terwijl het onderzoek nog doorgaat wordt nu al gesproken over de grootste verzameling megalieten op het Iberische Schiereiland (Spanje en Portugal) en waarschijnlijk een van de grootste van Europa.

Het enorme complex van grote stenen (megalieten genoemd) werd bij toeval gevonden. De bedoeling is om er een advocaten plantage aan te leggen maar voordat daar toestemming voor gegeven zou worden, moest er een bodemonderzoek plaatsvinden omdat dit deel bekend stond als archeologisch interessant. 

Archeologen stuiten daarna op een enorm megalithisch complex met menhirs, hunebedden, grafheuvels en steenkisten. Waarschijnlijk werden de eerste stenen opgericht in de tweede helft van de zesde of al in de vijfde eeuw voor Christus. Op de La Torre-La Janera-site werden een groot aantal verschillende types van megalithische structuren aangetroffen.

Volgens de archeologen is het uniek dat er zoveel megalieten op eenzelfde plaats te vinden zijn. Daarnaast zijn ze goed bewaard gebleven wat ook uniek is. Er werden 526 menhirs gevonden die in rijen of cirkels opgesteld staan. Verder zijn er veel hunebedden wat graven zijn en werden er veel steenkisten gevonden.

Menhirs zijn grote stenen die rechtop in de grond gezet worden. Hunebedden bestaan uit twee of meer rechtopstaande stenen met een grote deksteen erop. Steenkisten zijn verschillende door stenen ingesloten ruimtes en grafheuvels. 

Werkzaamheden zullen nog zeker tot 2026 doorgaan maar de eerste resultaten van de gevonden megalieten zijn gepubliceerd op de website Trabajos Prehistoria.

  • site1
  • site2
  • site3
  • site4
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?