skip to Main Content
De obsessie van de Islamitische Staat (IS) om de Sagrada Familia in Barcelona op te blazen

De obsessie van de Islamitische Staat (IS) om de Sagrada Familia in Barcelona op te blazen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Afgelopen week heeft de Islamitische Staat (IS) het nieuwste nummer van het tijdschrift Rumiyah uitgebracht, het belangrijkste gedrukte communicatiemiddel van de Islamitische Staat. Op de voorkant van dat tijdschrift staat een foto van de Sagrada Familia, de kerk van Gaudí, de belangrijkste toeristische attractie van de Catalaanse stad. Dit geeft opnieuw aan dat de IS terroristen een obsessie hebben om deze toeristische kerk op te blazen.

Het is niet de eerste keer dat IS de Sagrada Familia gebruikt om terroristische acties in Spanje goed te praten, dat gebeurde ook al in video’s die verspreidt werden op internet. Het is algemeen bekend dat de IS strijders een toeristische attractie zoeken om aandacht te vragen voor hun strijd en om een zo’n groot mogelijk aantal slachtoffers te veroorzaken.

17-A

Op 17 augustus reed een terrorist met een bestelbus over de Ramblas 14 mensen de dood in en liet hij meer dan 100 gewonden achter. Deze actie was een improvisatie omdat de explosieven die de terroristische cel in Catalonië wilde gebruiken waren opgeblazen in een woning in het zuiden van de provincie Tarragona. Zou dat niet gebeurd zijn dan hadden de jongens die de acties gepland hadden een of meerdere bestelbussen bij o.a. de Sagrada Familia willen neerzetten om zo een zo’n groot mogelijke schade aan te richten.

Dat dit het plan was heeft ook de enige overlevende van de ontploffing in de woning Alcanar voor de rechter toegegeven. Het doel van de terroristische cel was om diverse explosies te veroorzaken door de bestelbussen op strategische plaatsen te parkeren en daarna nog meer acties te ondernemen. Gelukkig zijn die plannen niet doorgegaan anders had het aantal slachtoffers veel groter kunnen zijn en was er waarschijnlijk een enorme schade aan de Sagrada Familia toegebracht.

Het propagandatijdschrift Rumiyah is echter niet het enige magazine wat de Sagrada Familia als cover gebruikt want dat doet ook het tijdschrift Al Nada die de kerk van Gaudí in het rood gekleurd op de voorkant plaatste van hun laatste uitgave.

Reden

Het is niet bekend waarom de IS de Sagrada Familia als een obsessie ziet en waarom ze zo graag dit godshuis willen opblazen. Waarschijnlijk is het omdat de Sagrada Familia een van de belangrijkste en bekendste kerken is in Europa en omdat deze kerk als symbool dienst doet van Barcelona, Catalonië en ook Spanje als toeristisch land. Het toerisme kan een ander doel zijn want zonder Sagrada Familia en de mogelijke doden van een aanslag zal Barcelona minder toeristen krijgen en dus ook minder inkomsten. Daarnaast zou het eventueel opblazen van de Sagrada Familia een eerste keer zijn dat er een christelijk gebedshuis in Europa vernietigd zou worden, een ware obsessie van de jihadisten.

Al-Andalus

De Sagrada Familia staat in Spanje en dat wordt gezien als het oude Al-Andalus, een land wat de IS wil heroveren of terugwinnen. Een aanslag op de Sagrada Familia zou dus een duidelijk bericht zenden naar de rest van de wereld dat de herovering van Spanje is begonnen. Gelukkig is dat tot nu toe niet gebeurt en is de veiligheid rondom en in de Sagrada Familia flink versterkt om aanslagen te voorkomen. Nog niet zo lang geleden werd er een geparkeerde bestelbus gevonden naast de Sagrada Familia waarop alles afgezet werd, mensen geëvacueerd moesten worden en er even momenten van paniek waren. Uiteindelijk bleek dat vals alarm.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Het zou leuk zijn mocht je de storende dt-fouten in je artikel vermijden.

    1. De niet storende mogen wel? 🙂 Je kan ook aanbieden om de teksten even te redigeren.

  2. Duurt niet lang meer dan hebben we in Spanje ook iemand met een blonde kijf en gaan ze Amerika en Nederland achterna met steun van die blonde vrouw uit Frankrijk.

  3. Verbied de winkels deze “literatuur” te verkopen. IS bladen horen in onze wereld niet thuis. Hou in de gaten welke concerns er achter de distributie zitten. Moeten er toch een bedoeling bij hebben toch?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken