Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In het kader van op het eerste oog vreemde en onbegrijpelijke bekeuringen kunnen we deze in het rijtje zetten. Mocht je in Spanje een auto willen verkopen en het typische bordje “se vende” ofwel “te koop” op het raam plakken dan kan dit bekeurd worden met een boete tot 1.000 euro. Maar waarom kun je hiervoor in Spanje een bekeuring krijgen?

Het gebeurt al jaren en ook al mag het ogenschijnlijk niet, het zal nog jaren zo doorgaan. Eigenaren van auto’s die ze willen verkopen hebben de keuze dit op een van de vele websites te plaatsen of op de klassieke manier met een papiertje op het bord bij de supermarkt (als dit nog bestaat). Veel mensen kiezen er echter voor om op een of meerdere autoruiten een papier te hangen met daarop de tekst “se vende”, informatie over het voertuig en een telefoonnummer.

Maar die laatste mogelijkheid, die nog steeds het meeste gebruikt wordt, schijnt niet te mogen volgens de Spaanse verkeersregels. Dit staat weliswaar niet letterlijk in de verkeerswet vermeld maar net zoals het geval met rijden met slippers, blootsvoets en met de armen uit het raam, staat het in het algemeen omschreven.

Het is namelijk verboden om het zicht te belemmeren als men autorijdt. Papier op de ramen plaatsen kan het zicht belemmeren en dus is dit strafbaar volgens de verkeersregels in Spanje. De boete kan in dit geval oplopen tot 200 euro.

Maar wat gebeurt er als de auto stilstaat, geparkeerd is en niet van de plaats wordt gehaald om mee te rijden? In dat geval gelden de gemeentelijke verordeningen die gemakshalve overal anders zijn. In de meeste gemeenten is het echter niet toegestaan om een auto gedurende lange tijd te parkeren en al helemaal niet om dat te doen met een te koop-bordje op de ruit. Dat wordt namelijk gezien als een vorm van illegale straatverkoop (venta ambulante ilegal). In de meeste gevallen worden bekeuringen uitgeschreven tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van de gemeente en plaats waar de auto geparkeerd staat.

Er is volgens de Spaanse Vereniging van Autohandelaren (ANCOVE) echter ook sprake van een georganiseerde straatverkoop door handelaren die de straten gebruiken als verkooppunt. Zij parkeren tientallen auto’s op plaatsen om ze zo te koop aan te bieden. Dat schijnt ook veel te gebeuren op parkeerplaatsen bij winkelcentra waar soms tientallen auto’s te koop staan waarbij deze vaak van dezelfde handelaar zijn.

Wellicht gaan we dus nu in de toekomst zien wat men in Argentinië ook gebruikt om aan de mensen te laten zien dat een auto te koop staat. Daar wordt namelijk een grote fles water op het dak gezet zodat iedereen weet dat een auto te koop staat.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Anton, mee eens. Echter, een dash-cam in Spanje mag volgens mij niet.

Dat is niet enkel in Spanje verboden, dat geldt ook voor België.
Enkel als de auto niet op de openbare weg staat, dus op privéterrein, mag men daar een bordje “Te Koop” in plaatsen.

Nog straffer, ook “te huur” mag niet. (en naar mijn herinnering was dit al zo toen ik mijn rijbewijs haalde in 1972)
25.2.
Het is verboden op de openbare weg voertuigen voor verkoop of verhuring ten toon te stellen.
https://wegcode.be/download/Verkeersreglement.pdf

Dit is volledig correct, staat letterlijk in het verkeersreglement.

Je moet je auto ook niet verkopen maar gewoon met een dure auto achter je goed op de rem trappen, en hoppa je hebt al je geld. In Spanje hebben ze al de nare gewoonte te dicht achter je te gaan rijden dus is de vergoeding van de verzekering snel gepakt.

Je pakt gewoon de mens op zijn eigen gedrag en profiteerd ervan, niks mis mee want zo gaat het al eeuwen overal. Vooral de politiek doet aan dit soort spelletjes en komt er ook altijd mee weg. Je kaatst gewoon de bal.

Anoniem, de oplossing die u gebruikt is niet alleen crimineel omdat het levens in gevaar brengt maar ook achterlijk. Te dicht op je voorganger is irritant maar daar kunnen de passagiers niets aan doen. Niet iedereen rijdt, zoals u kennenlijk, in een oud barrel van 2 knaken. Mijn auto remt ook automatisch voor imbecielen die zonder aanleiding op de rem gaan staan. En mocht dit een keer niet gebeuren, het blijft techniek, neemt de camera alles feilloos op. Met de beelden zal mijn verzekering de totale schade, inclusief diegene die achterop mijn auto klappen, op uw verzekering verhalen. En omdat… Lees verder »

Volkomen mee eens Anton, maar ik denk niet dat ‘Anoniem’ je redenatie zal kunnen begrijpen of zich er iets van zal aantrekken.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.