skip to Main Content
Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje
El Mundo

Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Bordje “se vende” in een auto plaatsen kan een boete opleveren in Spanje

El Mundo

MADRID – In het kader van op het eerste oog vreemde en onbegrijpelijke bekeuringen kunnen we deze in het rijtje zetten. Mocht je in Spanje een auto willen verkopen en het typische bordje “se vende” ofwel “te koop” op het raam plakken dan kan dit bekeurd worden met een boete tot 1.000 euro. Maar waarom kun je hiervoor in Spanje een bekeuring krijgen?

Het gebeurt al jaren en ook al mag het ogenschijnlijk niet, het zal nog jaren zo doorgaan. Eigenaren van auto’s die ze willen verkopen hebben de keuze dit op een van de vele websites te plaatsen of op de klassieke manier met een papiertje op het bord bij de supermarkt (als dit nog bestaat). Veel mensen kiezen er echter voor om op een of meerdere autoruiten een papier te hangen met daarop de tekst “se vende”, informatie over het voertuig en een telefoonnummer.

Maar die laatste mogelijkheid, die nog steeds het meeste gebruikt wordt, schijnt niet te mogen volgens de Spaanse verkeersregels. Dit staat weliswaar niet letterlijk in de verkeerswet vermeld maar net zoals het geval met rijden met slippers, blootsvoets en met de armen uit het raam, staat het in het algemeen omschreven.

Het is namelijk verboden om het zicht te belemmeren als men autorijdt. Papier op de ramen plaatsen kan het zicht belemmeren en dus is dit strafbaar volgens de verkeersregels in Spanje. De boete kan in dit geval oplopen tot 200 euro.

Maar wat gebeurt er als de auto stilstaat, geparkeerd is en niet van de plaats wordt gehaald om mee te rijden? In dat geval gelden de gemeentelijke verordeningen die gemakshalve overal anders zijn. In de meeste gemeenten is het echter niet toegestaan om een auto gedurende lange tijd te parkeren en al helemaal niet om dat te doen met een te koop-bordje op de ruit. Dat wordt namelijk gezien als een vorm van illegale straatverkoop (venta ambulante ilegal). In de meeste gevallen worden bekeuringen uitgeschreven tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van de gemeente en plaats waar de auto geparkeerd staat.

Er is volgens de Spaanse Vereniging van Autohandelaren (ANCOVE) echter ook sprake van een georganiseerde straatverkoop door handelaren die de straten gebruiken als verkooppunt. Zij parkeren tientallen auto’s op plaatsen om ze zo te koop aan te bieden. Dat schijnt ook veel te gebeuren op parkeerplaatsen bij winkelcentra waar soms tientallen auto’s te koop staan waarbij deze vaak van dezelfde handelaar zijn.

Wellicht gaan we dus nu in de toekomst zien wat men in Argentinië ook gebruikt om aan de mensen te laten zien dat een auto te koop staat. Daar wordt namelijk een grote fles water op het dak gezet zodat iedereen weet dat een auto te koop staat.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Dat is niet enkel in Spanje verboden, dat geldt ook voor België.
  Enkel als de auto niet op de openbare weg staat, dus op privéterrein, mag men daar een bordje “Te Koop” in plaatsen.

   1. Je moet je auto ook niet verkopen maar gewoon met een dure auto achter je goed op de rem trappen, en hoppa je hebt al je geld. In Spanje hebben ze al de nare gewoonte te dicht achter je te gaan rijden dus is de vergoeding van de verzekering snel gepakt.

    Je pakt gewoon de mens op zijn eigen gedrag en profiteerd ervan, niks mis mee want zo gaat het al eeuwen overal. Vooral de politiek doet aan dit soort spelletjes en komt er ook altijd mee weg. Je kaatst gewoon de bal.

    1. Anoniem, de oplossing die u gebruikt is niet alleen crimineel omdat het levens in gevaar brengt maar ook achterlijk. Te dicht op je voorganger is irritant maar daar kunnen de passagiers niets aan doen. Niet iedereen rijdt, zoals u kennenlijk, in een oud barrel van 2 knaken. Mijn auto remt ook automatisch voor imbecielen die zonder aanleiding op de rem gaan staan. En mocht dit een keer niet gebeuren, het blijft techniek, neemt de camera alles feilloos op. Met de beelden zal mijn verzekering de totale schade, inclusief diegene die achterop mijn auto klappen, op uw verzekering verhalen. En omdat er opzet bewezen is, de totale schade op u persoonlijk. Bij persoonlijk letsel leeft u als een arme kerkrat totdat u sterft omdat de schade in de miljoenen kan gaan oplopen.Ondanks dat uw reactie niets met het artikel van doen heeft wil ik u dit en anderen die denken zoals u uit de droom helpen. Los hiervan loopt u het risico een geweldig pak slaag te krijgen van iemand die, waarvan u het leven in gevaar brengt, het niet pikt.

     1. Volkomen mee eens Anton, maar ik denk niet dat ‘Anoniem’ je redenatie zal kunnen begrijpen of zich er iets van zal aantrekken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken