Bescherming en omgang met dieren is lesonderdeel in Granada

Bescherming en omgang met dieren is lesonderdeel in Granada
Beeld: Fundacion Affinity

GRANADA – Op de school CEIP Virgen de los Dolores in Purchil in de provincie Granada heeft men voor het eerst in Spanje de bescherming van en omgang met dieren als onderdeel op het lesprogramma gezet. Op deze manier wil de schoolleiding de kinderen respect voor dieren leren en daarnaast het goede werk van asiels en opvangcentra aankaarten en uitleggen.

De directie van de school in het dorp Purchil heeft samen met de Federación Granadina de Protección Animal (FEGRAPA) en de Asociación Granadina de Animales y Plantas een programma opgezet om de leerlingen uit te leggen wat het belangrijke werk is van dierenopvangcentra, hoe de kinderen een steentje kunnen bijdragen bij het beschermen van dieren en hoe ze kunnen leren om te gaan met dierenmishandeling als ze daar getuige van zijn.

Nog niet zo lang geleden waren er politieke partijen zoals de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA en Podemos die graag de omgang met dieren en het respect voor dieren op de lesroosters van alle lagere en middelbare scholen in Spanje wilden plaatsen. Dat was toen (en nu nog steeds) een streven dat wellicht te hoog gegrepen was.

In het dorp Purchil (Granada) heeft men nu voor het eerst in Spanje het respect voor de dieren en de correcte omgang daarmee wel op het lesprogramma gezet. De initiatiefnemers motiveren de ouders en familieleden om mee te doen met de bescherming en educatie wat betreft dieren, iets dat volgens velen broodnodig is in Spanje (al zijn niet alle Spanjaarden dierenbeulen en stierenvechten liefhebbers, iets dat veel buitenlanders onterecht wel vaak denken).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

14
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
Regina

Helemaal eens met Fred, heb nog nooit een achterbaks dier ontmoet wel mensen!!!!! En dat ze kinderen bijbrengen om respect te hebben voor dieren is toch goed

Masure Carine

Hallo, ik zet mij al heel mijn leven in voor dieren , de laatste 20 jaar voor de Spaanse windhonden…vorig jaar zelf in Sevilla geweest om wat plaatselijke vrienden terug te zien en FB vrienden te ontmoeten ,allemaal met asielen te maken (protectera)….1 ervan vangt enkelnog wat katjes op maar heeft zich ïngezet in educatie en opvoeding van kinderen , maar geven ook lezingen aan jong en volwassenen ….Ddevida in Utrera Sevilla gerund door Encarni Tortosa… die mensen wonen in Utrera maar gaan rond in scholen om mee te helpen inzicht te geven over wat een huisdier is …Un Perro… Lees verder »

Mimie

Hola. Wat zijn we weer lief voor elkaar hier met commentaar op het commentaar terwijl er geen commentaar komt op het artikel. Goed begin om lessen in te schakelen over omgang met dieren, hoewel hoe omgaan met mensen zeker ook mag ingeschakeld worden dan zouden er minder pesters zijn.

Francine

Proficiat voor je in zet maar er is op die 20 j al veel veranderd ik woon in Spanje al 20j dus ik weet het verschil ,maar dat ze nu pas les geven in de scholen verbaasd me wat ze moesten dat al veel vroeger.gedaan hebben en respect leren ook aan de volwassenen alles komt wat later ik begrijp dat niet ,maar wie ben ik . Laat ons hopen dat het goed komt .

Ger

Als je vaker hier de rubrieken van Spanje vandaag leest (en niet alleen op deze site) dan denk je wel eens dat, “les geven over hoe mensen kunnen leren over een betere omgang met elkaar” ook niet zou mis staan.

Anoniem

Zeer goede start vind ik. Mag ook in België op school gegeven worden, al moet ik spijtig genoeg toegeven dat hond en kat in Spanje heel veel gezien worden als een wegwerpartikel.

Raf Van Duyse

Als deskundig gedragadviseur voor katten moet ik “Miel” deels gelijk geven en gebeurt antropomorfisme vaak, maw mensen die denken dat ze menselijke eigenschappen aan dieren moeten geven, dat is uiteraard niet zo. Dat dieren echter gevoelens hebben is wetenschappelijk bevestigd. Maar de start van lessen bij kinderen, is gewoon fantastisch en zeker in Spanje! Het respect tegenover dieren is bij Spanjaarden meestal ver zoek! Door kinderen te leren omgaan met dieren kunnen we de toekomst voor hen verbeteren. Wij willen gerust deelnemen aan dit proces , nu nog de Spaanse taal perfect beheersen en we zijn er klaar voor! Want… Lees verder »

sonia.declercq@gmail.com

Volledig met je eens. Nu nog de kinderen leren hun kennis naar de ouders toe over te brengen.
Dit zou in alle landen in het jaarlijkse lespakket moeten worden overgenomen, want ook in andere landen heeft men te kampen met dierenleed.
Eens dikke proficiat aan de initiatiefnemers van dit project.

ad

Ook mag men in de scholen les geven dat een VROUW geen stier is, en maar niet kan vermoord worden. OOK Manieren leren. In mijn gebouw woont twee Spaanse mannen, de vrouw spreken tegen mij maar de twee laten dan nog de deur voor uw neus dicht gaan of als u die open houd zodat ze binnen of buiten zeggen geen gracia ! Wat zeggen ze dat het vriendelijke mensen zijn die te samen aan tafel zitten, niet waar bij gebrek aan plaats 1 u met koffie van €1… soms 3 u komt er dan een bij die besteld niks.… Lees verder »

info@vuuraanzee.nl

Ja niks zo leuk als Chinezen. Was spanje maar China. Dan was de wereld (bijna) perfect 🙂

Miel

Schitterend idée !! Ik neem aan dat men die kinderen dan ook gaat duidelijk maken dat dieren geen mensen zijn en het waarschijnlijk ook niet leuk vinden om als dusdanig behandeld te worden. Dat het dresseren van dieren neerkomt op dierenmishandeling, evenals het aan de leiband houden of het omdoen van een muilkorf. Ook kan men er op wijzen dat dieren onze taal niet spreken en we mekaar dus moeilijk of helemaal niet verstaan. Dat ze ons dan ook niet kunnen vertellen wat ze leuk vinden , wat hen stoort of hoe de zich voelen. Dat we ook qua gedragingen… Lees verder »

Fred

Miel wat een onzin weer, het is wel duidelijk dat je zelf geen enkel verstand hebt van dieren. Dieren kunnen denken en voelen en daar reageren ze dan ook op. Vergeet nooit dat de meest negative levensvorm op aarde de MENS is.

Jozef

Oei Fred, dat is wel hard gezegt (geschreven in dit geval) dat en ik herhaal de zin; “Dieren kunnen denken en voelen en daar reageren ze dan ook op.”, Denken ? Nee, voelen ? ja met andere woorden instinct, dat is een betere kwalificatie.
en verder schrijf je; ‘”Vergeet nooit dat de meest negative levensvorm op aarde de MENS is.”, einde citaat. mag ik je er aan herinneren dat jij er daar één van bent, of loop jij op vier poten? (benen voor de paarden)
Jozef

Fred

Ja ik weet dat ik een mens ben maar als ik mag kiezen tussen mens en dier dan mag de mens per direct uitsterven. En nogmaals een dier kan denken dit niet zo goed als een mens maar genoeg om te beseffen wat goed en wat slecht is en daar ook op reageren. Mensen die denken dat dieren niet kunnen denken zijn dan ook meestal de personen die geen dieren hebben of totaal niet met dieren kunnen omgaan.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.