skip to Main Content
Bescherming en omgang met dieren is lesonderdeel in Granada
Fundacion Affinity

Bescherming en omgang met dieren is lesonderdeel in Granada

GRANADA – Op de school CEIP Virgen de los Dolores in Purchil in de provincie Granada heeft men voor het eerst in Spanje de bescherming van en omgang met dieren als onderdeel op het lesprogramma gezet. Op deze manier wil de schoolleiding de kinderen respect voor dieren leren en daarnaast het goede werk van asiels en opvangcentra aankaarten en uitleggen.

De directie van de school in het dorp Purchil heeft samen met de Federación Granadina de Protección Animal (FEGRAPA) en de Asociación Granadina de Animales y Plantas een programma opgezet om de leerlingen uit te leggen wat het belangrijke werk is van dierenopvangcentra, hoe de kinderen een steentje kunnen bijdragen bij het beschermen van dieren en hoe ze kunnen leren om te gaan met dierenmishandeling als ze daar getuige van zijn.

Nog niet zo lang geleden waren er politieke partijen zoals de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA en Podemos die graag de omgang met dieren en het respect voor dieren op de lesroosters van alle lagere en middelbare scholen in Spanje wilden plaatsen. Dat was toen (en nu nog steeds) een streven dat wellicht te hoog gegrepen was.

In het dorp Purchil (Granada) heeft men nu voor het eerst in Spanje het respect voor de dieren en de correcte omgang daarmee wel op het lesprogramma gezet. De initiatiefnemers motiveren de ouders en familieleden om mee te doen met de bescherming en educatie wat betreft dieren, iets dat volgens velen broodnodig is in Spanje (al zijn niet alle Spanjaarden dierenbeulen en stierenvechten liefhebbers, iets dat veel buitenlanders onterecht wel vaak denken).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Helemaal eens met Fred, heb nog nooit een achterbaks dier ontmoet wel mensen!!!!! En dat ze kinderen bijbrengen om respect te hebben voor dieren is toch goed

 2. Hallo, ik zet mij al heel mijn leven in voor dieren , de laatste 20 jaar voor de Spaanse windhonden…vorig jaar zelf in Sevilla geweest om wat plaatselijke vrienden terug te zien en FB vrienden te ontmoeten ,allemaal met asielen te maken (protectera)….1 ervan vangt enkelnog wat katjes op maar heeft zich ïngezet in educatie en opvoeding van kinderen , maar geven ook lezingen aan jong en volwassenen
  ….Ddevida in Utrera Sevilla gerund door Encarni Tortosa… die mensen wonen in Utrera maar gaan rond in scholen om mee te helpen inzicht te geven over wat een huisdier is …Un Perro de casa …no de caza !!!!! Ze doen opmerkelijk werk ….ik hoop dat er nog meer projecten als deze mogen voortgaan zodat ieder huisdier een mooi leven krijgt , en niet aan de ketting hoeft …u kan ze altijd bereiken voor interview…. Asociaciôn DDevida heeft zijn fb pagina…Encarni Tortosa ,C/Cristo de los Afligidos 43 B local, 4710 Utrera Andalucia…..
  MVG …Carine

 3. Hola. Wat zijn we weer lief voor elkaar hier met commentaar op het commentaar terwijl er geen commentaar komt op het artikel. Goed begin om lessen in te schakelen over omgang met dieren, hoewel hoe omgaan met mensen zeker ook mag ingeschakeld worden dan zouden er minder pesters zijn.

  1. Proficiat voor je in zet maar er is op die 20 j al veel veranderd ik woon in Spanje al 20j dus ik weet het verschil ,maar dat ze nu pas les geven in de scholen verbaasd me wat ze moesten dat al veel vroeger.gedaan hebben en respect leren ook aan de volwassenen alles komt wat later ik begrijp dat niet ,maar wie ben ik . Laat ons hopen dat het goed komt .

 4. Als je vaker hier de rubrieken van Spanje vandaag leest (en niet alleen op deze site) dan denk je wel eens dat, “les geven over hoe mensen kunnen leren over een betere omgang met elkaar” ook niet zou mis staan.

 5. Zeer goede start vind ik. Mag ook in België op school gegeven worden, al moet ik spijtig genoeg toegeven dat hond en kat in Spanje heel veel gezien worden als een wegwerpartikel.

 6. Als deskundig gedragadviseur voor katten moet ik “Miel” deels gelijk geven en gebeurt antropomorfisme vaak, maw mensen die denken dat ze menselijke eigenschappen aan dieren moeten geven, dat is uiteraard niet zo. Dat dieren echter gevoelens hebben is wetenschappelijk bevestigd. Maar de start van lessen bij kinderen, is gewoon fantastisch en zeker in Spanje! Het respect tegenover dieren is bij Spanjaarden meestal ver zoek! Door kinderen te leren omgaan met dieren kunnen we de toekomst voor hen verbeteren. Wij willen gerust deelnemen aan dit proces , nu nog de Spaanse taal perfect beheersen en we zijn er klaar voor! Want wie respect heeft voor de “kleinsten” onder ons kan ook mensen respecteren…

  1. Volledig met je eens. Nu nog de kinderen leren hun kennis naar de ouders toe over te brengen.
   Dit zou in alle landen in het jaarlijkse lespakket moeten worden overgenomen, want ook in andere landen heeft men te kampen met dierenleed.
   Eens dikke proficiat aan de initiatiefnemers van dit project.

 7. Ook mag men in de scholen les geven dat een VROUW geen stier is, en maar niet kan vermoord worden. OOK Manieren leren. In mijn gebouw woont twee Spaanse mannen, de vrouw spreken tegen mij maar de twee laten dan nog de deur voor uw neus dicht gaan of als u die open houd zodat ze binnen of buiten zeggen geen gracia ! Wat zeggen ze dat het vriendelijke mensen zijn die te samen aan tafel zitten, niet waar bij gebrek aan plaats 1 u met koffie van €1… soms 3 u komt er dan een bij die besteld niks. Heb 10 jaar alle dagen bij hen op een bar geweest om Spaans te leren maar niemand sprak me nu ga ik al zes jaar bij een Chinese familie die een café houden daar leer ik wel Spaans. Maar daar spreken ze wel tegen mij, mensen die vreemden wel aan spreken.

 8. Schitterend idée !! Ik neem aan dat men die kinderen dan ook gaat duidelijk maken dat dieren geen mensen zijn en het waarschijnlijk ook niet leuk vinden om als dusdanig behandeld te worden. Dat het dresseren van dieren neerkomt op dierenmishandeling, evenals het aan de leiband houden of het omdoen van een muilkorf. Ook kan men er op wijzen dat dieren onze taal niet spreken en we mekaar dus moeilijk of helemaal niet verstaan. Dat ze ons dan ook niet kunnen vertellen wat ze leuk vinden , wat hen stoort of hoe de zich voelen. Dat we ook qua gedragingen totaal vreemd zijn voor elkaar en dat dit alles kan leiden tot gevaarlijke situaties. Samengevat: dat we een dier, een dier moeten laten en niet onze wensen en gewoonten moeten opdringen. Ik denk dat veel volwassen mensen dan best eens terug naar school gaan.

  1. Miel wat een onzin weer, het is wel duidelijk dat je zelf geen enkel verstand hebt van dieren. Dieren kunnen denken en voelen en daar reageren ze dan ook op. Vergeet nooit dat de meest negative levensvorm op aarde de MENS is.

   1. Oei Fred, dat is wel hard gezegt (geschreven in dit geval) dat en ik herhaal de zin; “Dieren kunnen denken en voelen en daar reageren ze dan ook op.”, Denken ? Nee, voelen ? ja met andere woorden instinct, dat is een betere kwalificatie.
    en verder schrijf je; ‘”Vergeet nooit dat de meest negative levensvorm op aarde de MENS is.”, einde citaat. mag ik je er aan herinneren dat jij er daar één van bent, of loop jij op vier poten? (benen voor de paarden)
    Jozef

    1. Ja ik weet dat ik een mens ben maar als ik mag kiezen tussen mens en dier dan mag de mens per direct uitsterven. En nogmaals een dier kan denken dit niet zo goed als een mens maar genoeg om te beseffen wat goed en wat slecht is en daar ook op reageren. Mensen die denken dat dieren niet kunnen denken zijn dan ook meestal de personen die geen dieren hebben of totaal niet met dieren kunnen omgaan.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken