Waarom de herfst het beste seizoen is om Spanje te bezoeken

Waarom de herfst het beste seizoen is om Spanje te bezoeken
Beeld: 123rf

MADRID – Op 23 september is het officieel herfst of in het castilaans “otoño”, ook in Spanje en dat moet gevierd worden. Voorbij zijn die drukke en overvolle stranden, voorbij zijn die drukke en volle hotels, voorbij zijn de drukke restaurants en weg met de extreem warme temperaturen. Welkom herfst, het jaargetijde dat voor veel Spanjebezoekers een van de beste momenten van het jaar is om het land te bezoeken. De tijd van het jaar om nog lekker na te genieten van de Spaanse zomer, lekker wandelen langs het strand of in de natuur en over het algemeen een betere tijd om Spanje met een bezoekje te eren.

Gedurende de zomermaanden is Spanje een van Europa’s meest geliefde landen om te bezoeken voor de typische strandvakanties waarbij het overvol is in de badplaatsen langs de middellandse zee en op de eilanden. In de herfst daarentegen kan men naar Spanje reizen om te genieten van de rust, natuur en cultuur.

Voor veel Spanjeliefhebbers is de herfst dan ook een van de mooiste tijden van het jaar om het land te bezoeken. Ook diegenen die van Spanje hun eerste of tweede woonland hebben gemaakt ontvangen de herfst met open armen. Er zijn echter nog meer redenen waarom de herfst gewoon een van de beste tijden van het jaar is om Spanje te bezoeken.

De kleuren

Spanje is bezaaid met bossen en grote stukken natuur en wat is er mooier dan de bladeren van de bomen die van kleur veranderen naar licht en daarna donker bruin. De grond is bezaaid met reeds gevallen bladeren en het wandelen door deze bossen en prachtige natuur is een genot voor de zintuigen.

Voor diegene die fan zijn van de fotografie is deze tijd van het jaar geweldig en kunnen er uitstekende foto’s gemaakt worden. De mooiste bossen zijn te vinden in Navarra, Madrid, Pyreneeën en de Picos de Europa, al zijn er natuurlijk nog vele andere plaatsen in Spanje te vinden waar men kan genieten van de kleuren en geuren van de natuur.

De wijn

September is de maand dat de druiven geplukt worden die later gebruikt worden voor het maken van de beroemde Spaanse wijnen en Cava’s. Of het plukken van deze druiven nu handmatig gebeurt zoals bij de kleinere bodega’s of met grote machines zoals bij de grote bodega’s, het blijft een spektakel om te zien hoe men hard werkt om de druiven te plukken. Als je er zin in hebt kun je ongetwijfeld ergens wel meedoen met het plukken van de druiven of kijken hoe het proces van wijn maken is.

De gebieden waar je moet zijn voor de druivenoogst zijn La Rioja, Ribera en de Penedés of andere Catalaanse gebieden. Ook hier is het weer zo dat er op veel meer plaatsen druiven geplukt worden maar de eerder genoemde zijn de bekendste.

Wandelen

Er kan volop gewandeld worden in Spanje en de vele natuurparken en duizenden wandelpaden zijn zeker in de herfst mooi om te bewandelen. Het weer is meestal nog aangenaam warm (soms zelfs te warm) en in de ochtend- en avonduren is het aangenaam fris tot soms zelfs koud. In de wandelgebieden is het over het algemeen veel rustiger dan tijdens de drukke zomers en daardoor ervaar je de natuur uiteraard veel beter.

Cultuur

Als wandelen niet zo jouw ding is kun je er altijd nog voor kiezen om naar een van de culturele hoogtepunten te gaan om de monumenten te bekijken. Over het algemeen is het overal veel rustiger dan in de drukke zomermaanden waardoor wachttijden minder lang en soms ook prijzen lager zijn. Daarnaast is het bezoeken van een monument veel rustiger zonder dat er honderden toeristen om je heen lopen om zich te verdringen om foto’s te maken (maar niet echt het moois te bekijken).

Gastronomie

En wat te denken van de gastronomie in Spanje, iets wat natuurlijk niet alleen in de herfst lekker is maar eigenlijk het hele jaar door. In de herfst lijkt het echter wel of het eten anders smaakt en kan genoten worden van paddenstoelen, kastanjes en nog veel meer lekkers.

Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de Spaanse keuken en kijk verder dan de typische tapas, pinchos, calamares en paella. Spanje is niet voor niets een land met veel Michelin restaurants en enkele topkoks, men weet wat goed eten is in Spanje en het lijkt wel of men in herfst soms lekkerder eet dan gedurende de warme zomermaanden.

Dit zijn slechts enkele redenen om naar Spanje te komen in de herfst of otoño maar uiteraard zijn er nog veel meer op te noemen. Heb je nog tips of ideeën, plaats dan een reactie onder dit artikel, altijd leuk om van de lezers te horen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

20
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Dick

Sorry, ik bedoel natuurlijk onze Jan uit Ondara.

CHRIS

Juist, moeite doen om Spaans te spreken zit er bij velen niet in, zeker niet bij Engelsen. Verleden week in Calpe nog meegemaakt, dienster verstond geen Engels, moest andere komen, eerste opmerking;” Hoe kan dit, hier werken en geen Engels spreken …..” (een eenvoudig typisch restaurant)

don juan

dat bedoel ik dus wij doen ons best ons aan te passen
en er zijn andere manieren om geld te verdienen behalve aan e toeristen

don juan

Dick

Een Spanjaard die zich aanpast… dat is nieuw. En die andere manieren om geld te verdienen lukt ook nog niet erg gezien de hoge werkloosheid.

Toni

Vergelijk de kustlijn met het achterland en je ziet hoe Spanje zich heeft “aangepast” aan de toeristen.

Jan, Ondara

Dick, je doet je naam alle eer aan! Of weet je nog steeds niet wat “ dick “ in het Engels betekent?

Dick

Dat weet ik inderdaad, Jan. Dat is toch ook jouw achternaam.

sonia.declercq@gmail.com

Heb ik ook al meegemaakt want velen wonen er al meer dan 10 jaar en spreken geen woord spaans. Schandalig want ze bekritiseren dan ook alles en dan denk ik ” ga terug naar Engeland “. Heb zo ook eens een serveerster hulp aangeboden toen ze haar uitscholden omdat ze geen engels sprak. Of het nu in Calpe of Villamartin gebeurt, Engelsen doen altijd alsof Spanje van hen is. Dit is betreurenswaardig en leer het dan zoals ik heb gedaan. Ik verblijf er zelfs niet het ganse jaar maar vind het leuk om de mensen in hun eigen taal aan… Lees verder »

Anoniem

Juist daarmee dat wij morgen aankomen 👊👍🌞😎🍹

juan

heel goed

skbeetje

Inderdaad, het vat mij ook altijd op dat alles zo vroeg in het najaar gaan sluiten.
Wij komen dan 15 oktober maar van enig toerisme is niets meer over. Toch altijd best wel jammer dat het dan al zo uitgestorven is. Gelukkig is in La Pineda en Cambrills altijd wel bedrijvigheid. Voordeel dat we bij de hele zee voor onszelf hebben.

Diana

Wij zijn pas in december 2018 hier komen wonen, dit seizoen is dus nieuw voor ons. Maar wij genieten, het is nog heerlijk warm, maar de stranden zijn leeg, onbegrijpelijk eigenlijk met zulke aangename temperaturen, ook van het water. om 20uur nog prima te zwemmen. Onbegrijpelijk dat zo veel horecazaken nu al de deuren sluiten, toerisme is er nog genoeg. Ik kan niet begrijpen dat ze in die luttele maanden genoeg verdiend hebben voor de rest van het jaar te compenseren. Ben echt benieuwd hoe het hier zal veranderen met de kleuren. Tot nu toe is het genieten

Toon

Jammer dat veel bedrijven een (te) vroege seizoen sluiting kennen. Het is nog zo’n mooi aangenaam weer maar restaurants, ijs- en pannekoekrestaurants sluiten al half september hun deuren. Met zo’n hoge werkloosheid zou de Spaanse bevolking er meer werk van kunnen maken. En vriendelijk gezicht en enige beheersing van de Engelse taal is ook welkom.

juan

waarom engels we zijn in spanje als je in engeland komt praten ze ook geen spaans

don juan

Toon

Mee eens Don Juan. Maar als je aan toeristen wil verdienen is enige tegemoetkoming in de vorm Engels spreken een goeie investering.

Huub

Vroeger was het erg slecht gesteld met de kennis van Engels in Spanje, maar tegenwoordig, vooral de jongeren, kennen behoorlijk goed Engels. De uitspraak wat op zijn Spaans, maar goed. Mijn kinderen gaan nu 3 jaar naar Spaanse school (zijn nu 13 en 14) en krijgen uitstekende Engelse les.

sonia.declercq@gmail.com

Ja Juan, heb ik Engelsen ook eens gezegd ” we zitten in Spanje hoor !”

Jan, Ondara

Het is nog altijd niet tot de mensen doorgedrongen dat er inmiddels meer mensen in de wereld zijn die Spaans spreken dan zij die Engels spreken! Maar voor hen die Engels prefereren: “
SPAIN, LOVE IT OR LEAVE IT “!!

René

Gek dat de mensen die zelfzich niet aanpassen aan hun gastland, wel willen dat alle buitenlanders in Nederland maar snel Nederlands moeten leren spreken. Typisch toch?

Dick

René, nog gekker is dat de Nederlander alle moeite doet om iedere buitenlander, van steuntrekker tot directeur generaal, in eigen taal te woord te staan en te bedienen. Veel Spanjaarden doen daar doorgaans geen of weinig moeite voor. Terwijl ze veelal van de tourist of overwinteraar afhankelijk zijn ligt de reactie “Ikke niet begrijpen, ikke ben in Spanje” vaak voor op de tong, ook als ze best wel
zouden kunnen. Een beetje arrogant trekje, net als de reacties van onze Jan uit Andorra

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.