Search
menu
Search

Frankrijk wint titel beste paella ter wereld door recept met eend en paddenstoelen

Frankrijk wint titel beste paella ter wereld door recept met eend en paddenstoelen
Beeld: World Paella Day / facebook

Frankrijk wint titel beste paella ter wereld door recept met eend en paddenstoelen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Erik Gil, representatieve kok van Frankrijk, won afgelopen dinsdag de titel voor de beste paella ter wereld. De prijs werd uitgereikt op de internationale dag van het Valenciaanse gerecht, de derde editie van de ‘World Paella Day’, die werd gevierd in de haven van Valencia. De Franse chef nam het op tegen koks uit Argentinië en Finland in de finale met zijn paella op basis van gekonfijte eend en paddenstoelen. Een totaal van tien koks uit de hele wereld streed om de felbegeerde titel met verschillende versies van het Spaanse gerecht. 

De dag begon om tien uur in de ochtend. Ecuador streed tegen Finland, Frankrijk tegen Italië, Argentinië tegen Mexico, Zwitserland tegen Canada en Japan tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De finale begon om twaalf uur in de middag. Hierin streden Frankrijk (Eric Gil), Finland (Jaani Pasikoski), Canada (Javier Blanc), Argentinië (Juani Klitten) en de Verenigde Arabische Emiraten (Piedade Fernandes). 

In deze derde editie van de World Paella Day werden negen nieuwe versies van het beroemde gerecht bereid. Sommige van hen waren geïnspireerd op het land van herkomst van de kok. Een voorbeeld daarvan was Japan met kreeft, groene ui en brandnetels. Ook het recept van Finland was bijzonder met rendier, paddenstoelen, ui, tomaat en bosbessen. 

De internationale dag van de paella is een initiatief van de gemeente Valencia, mogelijk gemaakt door Visit Valencia, Toerisme Comunidad Valenciana, de deputatie van Valencia en Turespaña. Het initiatief had daarnaast nog de medewerking van meerdere partijen die veel doen voor de bekendheid van de Paella. 

Dit jaar werden de koks ook uitgenodigd om verschillende belangrijke plaatsen voor de wereld van de Paella te bezoeken. Zo bezochten onder andere natuurpark Albufera, waar de beroemde rijstsoorten voor paella gekweekt worden. Zo leerden de koks over de verschillende variaties van de rijst. Daarnaast bezochten ze de boomgaard en de schuur van Toni Motoliu, chefkok. Hier leerden de koks hoe het hout opgestookt moet worden en kregen ze tips van verschillende koks die bekend zijn in de paellawereld. 

Deze versie van het festival was er één om ook naar verschillende variaties op de traditionele paella te kijken. De vice-burgemeester van Valencia, Sandra Gómez, zegt dat op 20 september ‘voor één dag alle Valencianen verschillende recepten van de paella accepteerden. Want het is belangrijk dat we deze verbindende factor voor Valencia en de rest van de wereld delen, ons meest internationale gerecht. Een gerecht is veel meer dan een recept, het is een ritueel, een manier om te delen met familie en vrienden. Er zijn weinig gerechten die zo bekend en zo geliefd zijn’. Ze benadrukt ook dat de paella ‘ons toestaat om ons eten te laten zien, waarde te geven aan onze rijst en de grote hoeveelheid producten in de stad Valencia, gebruik makende van de landbouwgrond en de Middellandse zee.  Die manier van voeding heeft ons ook de titel ‘Hoofdstad van het duurzaam voedsel’ gemaakt.’

Het raadslid van Toerisme en internationalisatie, Emiliano García, noemt 20 september ‘een dag waarop de Valencianen zich trots voelen op hun meest traditionele gastronomie.’ ‘Paella is de meest Valenciaanse manier om dicht bij elkaar te komen en met elkaar te delen. En met dit initiatief willen we dat laten zien aan de wereld. We willen dat iedereen vriendschap, familie, gezamenlijkheid voelt als ze een paella eten en dat boven alles de goede rijst van Valencia gedeeld wordt.’ Aldus Emiliano García. 

De jury van deze internationale paella wedstrijd bestond uit de voorzitter van de Academia de Gastronomía de la Comunidad Valenciana (academie van Gastronomie van de Comunidad Valenciana):Belén Arias, de 2e prijswinnaar van de Internationale Valenciaanse Paella Wedstrijd uit Zweden: Binhui Jiang, de chef-kok en winnaar van de II World Paella Day Cup: Noelia Pascual, de eigenaar van restaurant Berlanga: José Luis García Berlanga, en de ontwerper van het merk Delicious Valencia: Modesto Granados.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?