Search
menu
Search

Bijna vier miljoen leegstaande woningen in Spanje

Bijna vier miljoen leegstaande woningen in Spanje
Beeld: via canva.com

Bijna vier miljoen leegstaande woningen in Spanje

In Spanje staan 3,8 miljoen woningen leeg, wat neerkomt op 14,4% van alle bijna 27 miljoen woningen in het land. De helft van deze woningen bevindt zich in 14 provincies, terwijl de andere helft verspreid is over het hele land. De concentratie van leegstaande woningen in bepaalde regio’s is vaak het gevolg van demografische trends, de veroudering van het woningaanbod en het toerisme, zoals aan de kust of in de bergen. Dat blijkt uit een onderzoek van taxatiebureau Tinsa.

De provincies met de hoogste percentages leegstaande woningen zijn Ourense en Lugo (beiden in Galicië), met respectievelijk 44% en 37% van hun totale woningbestand. In het andere uiterste bevinden zich de provincies Vizcaya (Baskenland), Madrid, Álava en Guipúzcoa (beiden Baskenland), Barcelona (Catalonië) en Valladolid (Castilië en León) met percentages tussen 6% en 10%.

In termen van aantallen bevinden zich de meeste leegstaande woningen in Madrid en Barcelona, gevolgd door de kustprovincies van het Middellandse Zeegebied, de twee eilandengroepen (Balearen en Canarische Eilanden), Galicië en Asturië.

De gemeenten aan de kust hebben 26% van alle leegstaande woningen in Spanje, met een totaal van 993.000 woningen in 2021. De overige gemeenten in de kustprovincies, waar zich ook toeristische gebieden bevinden die verder van de kust liggen, hebben 25% van de leegstaande woningen, met 953.000 woningen.

noeuwbouw
Spanje heeft 450.000 leegstaande nieuwbouwwoningen die niemand wil
Volgens de officiële gegevens heeft Spanje 26 miljoen vastgoedobjecten waaronder woningen en waarvan er 450.000 nooit gebruikt zijn terwijl er ongeveer 3,4 miljoen leegstaande woningen zijn.
icoon2022www.spanjevandaag.com

De kustprovincies, waar toerisme en vakantiewoningen zijn te vinden, zijn goed voor de helft van alle leegstaande woningen in heel Spanje. De kustlijn van Alicante (Costa Blanca), A Coruña (Galicië), Santa Cruz de Tenerife en de binnenlanden van de provincies Alicante en Barcelona hebben de meeste leegstaande woningen.

In de afgelopen 20 jaar is het aantal leegstaande woningen in de Spaanse hoofdsteden met 32% afgenomen, terwijl het op nationaal niveau met 24% is toegenomen. In deze periode hebben de zes belangrijkste hoofdsteden (Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza en Málaga) het aantal leegstaande woningen met 40% verminderd, van 444.000 naar 266.000 woningen. Tegelijkertijd zijn er 376.000 nieuwe woningen bijgebouwd in deze steden.

leegstaand
Meer dan 3,8 miljoen leegstaande woningen in Spanje
Spanje had in 2021 een totaal van 26,6 miljoen woningen waarvan er meer dan 3,8 miljoen leeg stonden, meer dan 10 jaar geleden in 2011 en waarvan bijna 30% ouder was dan 50 jaar (gebouwd voor 1961).
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?