skip to Main Content
Bijna 300.000 werklozen minder in Spanje gedurende de laatste drie maanden

Bijna 300.000 werklozen minder in Spanje gedurende de laatste drie maanden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

werkloos1MADRID – Gedurende het derde trimester van dit jaar is het aantal werklozen in Spanje met maar liefst 298.200 personen gedaald, aldus het EPA enquête onderzoek. Dit onderzoek wordt elke drie maanden georganiseerd door het Spaanse Bureau voor de Statistiek onder de arbeidsbevolking in Spanje. Hierbij wordt de mensen in deze categorie gevraagd naar hun situatie wat betreft werk, familie en financiën.

Volgens dit EPA onderzoek is het aantal werklozen met 5,79% gedaald gedurende het derde trimester van dit jaar. Hierdoor komt het totale aantal werklozen nu op 4.850.800 personen, voor het eerste in maanden dus onder de 5 miljoen werklozen. Dit is nog steeds 21,18% werklozen maar het is de grootste daling gedurende een trimester sinds dat de economische crisis in 2008 is begonnen.

Als men nu kijkt naar de dalingen en stijgingen van de werkloosheid tussen januari en eind september kan geconcludeerd worden dat er dit jaar al 576.900 minder werklozen zijn. Op dit moment werken er in Spanje 18.048.700 personen, een stijging van 182.200 personen oftewel 1,02% meer. De actieve bevolking van Spanje is echter gedaald met 116.000 personen naar 22.899.500 mensen.

Het merendeel van de contracten die worden uitgegeven zijn slechts van bepaalde duur van soms zelfs maanden, weken of dagen. Het aantal vaste contracten is aanzienlijk minder dan de tijdelijke contracten. Er zijn dus wel meer mensen die werk hebben of hadden maar dat houdt niet in dat de omstandigheden en contracten beter zijn geworden.

Er is een daling van het aantal werklozen aangezien het derde trimester net de drukke zomermaanden bevat, juli, augustus en september en er dus meer mensen een baan vinden in onder andere het toerisme en de dienstensector zoals de horeca. De kans is dus groot dat bij het volgende EPA onderzoek over het laatste trimester van dit jaar het aantal werklozen weer is gestegen aangezien het drukke zomerseizoen in september is geëindigd.

Het aantal huishoudens waarbij beide leden, dus zowel de man alsook de vrouw, zonder baan zitten is met 84.600 gedaald naar 1.572.900 huishoudens, nog steeds een schrikbarend hoog aantal. Er zijn gedurende de zomermaanden meer mannen dan vrouwen die een baan wisten te vinden, te weten 135.100 ten opzichte van 47.000 – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken