skip to Main Content
Autobouwer Seat stelt benaming van nieuwe terreinwagen nog even uit vanwege Catalonië conflict (2017)

Autobouwer Seat stelt benaming van nieuwe terreinwagen nog even uit vanwege Catalonië conflict (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse crisis heeft nog andere onverwachte gevolgen met zich meegebracht. Zo heeft de Spaanse afdeling van Volkswagen, Seat, de bekendmaking van de naam van zijn nieuwe terreinwagen (SUV) model uitgesteld. Volgens een woordvoerder van Seat is “de interesse van de hele Spaanse media gefocust op de politiek in Catalonië en dus moeten we wachten op een beter moment.” Daarnaast was een van de kanshebbers de naam Tarraco (Tarragona) die teveel gelinkt wordt met Catalonië.

Seat, gevestigd in Martorell in Catalonië, had plannen om de naam van zijn nieuwe terreinwagen deze maand aan te kondigen, enkele maanden voor de lancering van het model in 2018. De autobouwer kreeg meer dan 10.000 suggesties van het publiek voor de naam van de nieuwe terreinwagen en nu blijven er nog vier namen over: Alborán, Aranda, Ávila en Tarraco.

Het probleem ligt vooral bij Tarraco, de Romeinse naam van de actuele Catalaanse stad Tarragona. Zou Seat deze naam kiezen voor het nieuwe SUV model dan meent de autobouwer dat het merendeel van de Spanjaarden er geen zouden kopen, simpelweg omdat het een naam is die met Catalonië te maken heeft.

Eerder deze maand moest Seat zijn productie in zijn fabriek in Martorell stop zetten omdat er geen onderdelen meer waren door de protesten voor onafhankelijkheid van de regio. Ook wordt er veel gespeculeerd over een mogelijk vertrek van een van de belangrijkste fabrieken van Catalonië mocht de Catalaanse regering kiezen voor een unilaterale afscheiding van de regio, een zogenaamde DUI (Declaración Unilateral de Independencia). Volkswagen heeft die beslissing geheel overgelaten aan de directie van de fabriek.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Alborán. Dat is een kleine onbewoonde rots in de straat van Gibraltar. Lijkt me redelijk neutraal. Ik vindt het ook nog wel een mooie naam overigens die ook nog eens past bij het karakter. Het is immers een ruige rots midden in een woeste zee….

    Overigens lijkt me een verhuizing van Seat naar een ander deel van Spanje wel verstandig. Daar zullen ze ook wel mee bezig zijn maar dat kunnen ze natuurlijk niet gaan zeggen… ligt morgen de hele productie stil… en er werken waarschijnlijk meer tegenstanders van de afscheiding (reel of uit eigenbelang) dan voorstanders. Dus die worden dan wel getroffen…

    1. Er werken daar iets van 13.000 mensen, de klap voor Catalonië is enorm als Seat vertrekt. De bonden hebben al gezegd dat indien Seat vertrekt de werknemers dan met hen mee willen gaan uit Catalonië. Maar voor het bedrijf is dat ook niet makkelijk, want zo’n vertrek kost vele miljoenen, ze zouden dan een nieuwe fabriek elders op moeten zetten. Kans is dan groot dat ze dan naar Galicië of Noord-Portugal vertrekken, waar honderden toeleveranciers van de autoindustrie en Peugeot-Citroën zijn gevestigd. Of naar het Baskenland waar Volkswagen samen met Mercedes ook een fabriek heeft.

      Naast die 13.000 zullen dus ook een hoop dienstverlenende bedrijven aan Seat met hen mee vertrekken. Als Seat een vertrek zou aankondigen kan dat de doodsteek zijn voor het separatisme (al lijken die wel oostindisch doof). De kans op afscheiding is nihil, dat is het enige wat Seat op dit moment ervan weerhoudt om te vertrekken. Want als ze zich afscheiden vertrekken ze 100% zeker.

  2. Verstandig besluit, maar vroeg of laat zullen ze een keuze moeten maken want dat Catalonië-gedoe gaat nog heel lang duren. Los daarvan, Tarraco vind ik (in veel talen) eigenlijk niet zo mooi klinken. Doe mij maar Seat Aranda, klinkt ook wat neutraler.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken