Search
menu
Search

Rel tussen rechters en banken vanwege de hypotheek belastingen in Spanje (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Rel tussen rechters en banken vanwege de hypotheek belastingen in Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat goed nieuws leek te zijn voor alle inwoners van Spanje die na 2014 een hypotheek hebben afgesloten en na een gerechtelijke uitspraak afgelopen week hoop hadden op teruggave van de belastingen die men dient te betalen voor het afsluiten van een hypotheek, is nu uitgegroeid in een rel tussen rechters, banken en politici.

Vorige week hebben zes rechters van het Spaanse Hooggerechtshof besloten dat de belastingen op de hypotheken niet betaald dienen te worden door de klanten maar door de banken. Terwijl consumentenorganisaties en natuurlijk de klanten zeer tevreden zijn over deze uitspraak zien de banken enorme kosten tegemoet als klanten de hypotheek belastingen gaan terugvragen.

Nog geen dag na die gerechtelijke uitspraak besloot de president van het Hooggerechtshof (Tribunal Supremo), Carlos Lesmes, dat deze uitspraak een enorme economische en sociale impact zal hebben waarna hij de uitspraak van zijn rechters nog niet definitief heeft verklaard. Dat is zeer ongewoon en iets wat volgens specialisten nog nooit eerder is voorgekomen.

UPDATE: Het Spaanse Hooggerechtshof heeft tijdens een bijeenkomst tussen de president en de betrokken rechters afgesproken om op 5 november een definitieve uitspraak te doen over de zaak van de betaling van de hypotheek belastingen. Men bevestigt echter dat de beslissing van afgelopen 19 oktober nog steeds als corerct beschouwt kan worden maar de uitvoering daarvan laat nog op zich wachten.

Druk van?

Is het de druk van de politici? Is het de druk van de banken die een enorme financiële strop tegemoet kunnen zien of is het een eigen genomen beslissing van Lesmes? Feit is dat er iets aan de hand is wat nog nooit eerder is voorgekomen in het Spaanse rechtssysteem.

Diverse instanties zoals de “Juezas y Jueces para la Democracia” vragen nu ook om het aftreden van Lesmes vanwege deze druk die hij uitoefent vanwege de belangen van waarschijnlijk zijn vrienden bij de banken.

Beslissing

Deze maandag heeft Carlos Lesmes de zes rechters die geoordeeld hebben dat de banken en niet de klanten de speciale belastingen moeten betalen opgeroepen om daarover te praten en de uitspraak te analyseren. De president van het Hooggerechtshof heeft de definitieve beslissing dus voorlopig op ijs gezet.

Banken

Meteen na de gerechtelijke uitspraak vorige week hebben banken in Spanje hun webpagina’s waar iemand hypotheken kan afsluiten op zwart en non actief gezet uit vrees dat er nieuwe hypotheken bij zouden komen en de kosten voor hen nog hoger zouden zijn. Banken voelen de bui al hangen en kunnen tot wel 4 miljard euro gaan verliezen door deze uitspraak van de rechters.

Waar gaat het om?

De hele zaak gaat over wie de verantwoordelijke is voor het betalen van de “impuestos de la firma de la hipoteca” ofwel “Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (AJD)” vrij vertaald belasting op gedocumenteerde juridische handelingen.

Het is in principe (na de uitspraak van de rechters) vanaf nu mogelijk voor de klanten om de hypotheek belastingen vanaf 2014 terug te vragen waarbij deze bedragen, afhankelijk van de autonome deelstaat, tussen de 1.000 en 3.000 euro (of meer) liggen. Het gaat volgens berekeningen om zo’n één miljoen personen.

De hoogte van de AJD is afhankelijk van de autonome deelstaat waar de hypotheekakte getekend werd. Zo is dat in o.a. Andalusië, Aragón, Cantabrië, Comunidad Valenciana, Extremadura, Catalonië, Galicië en Murcia 1,50% en in Asturië en de Balearen 1,20%. Op de Canarische Eilanden en in de Comunidad de Madrid is dat 0,75% en in o.a. Navarra en Baskenland 0,50%.

Met deze percentages hebben klanten dus een AJD betaalt bij een hypotheek van 120.000 euro tussen de 600 en 1.800 euro en in het geval van 150.000 euro tussen de 750 en 2.250 euro.

Op DEZE PAGINA van La Sexta Noticias staat een calculator waar men kan uitrekenen wat men eventueel betaald heeft aan AJD en wat eventueel teruggevraagd kan worden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?