skip to Main Content
Wat is beter: kraanwater of water uit de fles in Spanje
123rf

Wat is beter: kraanwater of water uit de fles in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich altijd af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van heel Spanje is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel kraanwater. Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur heeft van chloor, een bestanddeel wat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Mede vanwege het chloor maken ook veel Spanjaarden toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Mensen die in Spanje komen te wonen vragen zich vaak af of het kraanwater te drinken is en volgens de gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dat in 99,3% van heel Spanje het geval. In die gebieden waar dat niet het geval is moet dat door middel van borden en informatie duidelijk staan aangegeven. Er zijn echter grote verschillen te vinden in de smaak en bestanddelen van het kraanwater welke weer afhankelijk zijn van waar het water vandaan komt. Volgens het Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee.

Chloor smaak

Het water uit de grond of grondwater wordt in Spanje ook wel “agua gorda” genoemd vanwege het feit dat er meer sulfaat en carbonaat inzit wat weer een effect heeft op de smaak van het water. In de meeste gevallen echter komt het water in Spanje uit rivieren, meren, stuwmeren etc. waarbij de smaak weer anders is dan het water uit de grond. In principe wordt in al het kraanwater, ongeacht waar het vandaan komt, chloor toegevoegd om ziekteverwekkers te elimineren. Het is echter de geur en in sommige gevallen de smaak van het chloor in het kraanwater wat er voor zorgt dat veel buitenlanders en Spanjaarden het kraanwater liever niet drinken.

Drinkwater

De soms vervelende geur of smaak van het kraanwater wil dus niet zeggen dat dit geen drinkwater is en volgens het Ministerie van Gezondheid is in 99,3% van heel Spanje het water wat uit de kraan komt gewoon goed en gecontroleerd drinkwater. De tijd dat mensen diarree of maagklachten kregen van het kraanwater in Spanje zijn voorbij en de kwaliteit van het water wordt in Spanje volgens strenge Europese regels gecontroleerd.

Dus, is het kraanwater nu wel drinkbaar of niet in Spanje? Het antwoord is dus JA maar de smaak en geur van chloor zorgen ervoor dat veel mensen toch liever kiezen voor water uit flessen. Het kraanwater kan rustig gebruikt worden voor het koken of het maken van soep maar voor de koffie en thee is het wellicht verstandig om water uit flessen te gebruiken, alleen vanwege de smaak dan.

Water uit flessen

Veel Spanjaarden kiezen er toch voor om water niet uit de kraan maar uit flessen te drinken. Er zijn vele soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan dan ook soms rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter maar ook jerrycans tot wel 7 liter en mini flesjes die makkelijk mee te nemen zijn. Let goed op de ingrediënten van het water, dat wil zeggen of er meer natrium (sodio in het Spaans) inzit of minder, dat kan enorm verschillen zoals 10 mg/l of 1,7 mg/l. In principe is natrium chemisch en wordt het aan het water toegevoegd. In sommige gevallen proberen bedrijven zelfs de smaak van het kraanwater na te bootsen maar in de meeste gevallen blijft de smaak van flessenwater neutraal.

Er zijn twee soorten water te vinden in flessen, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas), zeg maar Spa rood en Spa blauw. Om het kraanwater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn. Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan 5 miljard liter water in flessen gestopt voor consumptie waarbij het watergebruik in 2015 met 2,5% steeg ten opzichte van het jaar daarvoor. Over het algemeen kan er gezegd worden dat er slechts zes grote bedrijven zijn die met hun tientallen A en B merken de dienst uitmaken in Spanje en jaarlijks meer dan 1 miljard euro omzetten, big business dus.

Plastic

Wil dat nu zeggen dat water uit flessen gezonder is? Niet altijd. Weliswaar is de smaak beter maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het kraanwater. Daarnaast heeft het plastic van de fles ook soms een negatief effect op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen die in een kleine dosis geen kwaad kan maar in grote dosis wel schadelijk kan zijn voor het lichaam. Daarom drinken sommige mensen alleen water uit glazen flessen die over het algemeen weer duurder en moeilijker te krijgen zijn.

Daarnaast genereren al die plastic flessen die gebruikt worden in Spanje enorm veel afval en dat is dus weer niet goed voor het milieu. Reken maar eens uit hoeveel plastic flessen er dagelijks of wekelijks worden weggegooid in Spanje, een bijna ontelbaar aantal.

Kraanwater filteren

De laatste jaren hebben veel mensen het gehad met het wekelijks sjouwen van die pakken water van de supermarkt naar huis en kiest men voor waterfilters. Het gaat in dit geval om apparatuur die het kraanwater schoonmaakt om zo bijvoorbeeld chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen te filteren. Daarbij moet men goed rekening houden hoe de watersituatie is en wat de kwaliteit van het water is. Daar kunnen de waterfilters op afgesteld worden om zo een goede maar soms iets te chemische smaak te geven. Het gebruiken van waterfilters kan ook gevaarlijk zijn als dat niet goed gebruikt wordt, er is immers geen enkele instantie die de kwaliteit van het water controleert na het filteren van het kraanwater.

Water uit de eigen put

Vooral mensen die in een landelijke omgeving wonen hebben vaak een eigen waterput en pompen zo hun eigen kraanwater omhoog. Ook hier geldt dat dit water regelmatig gecontroleerd moet worden door professionals om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het water goed genoeg is voor consumptie – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Ik gebruik altijd flessen water, ook bij het koken. Ik vind het vreselijk stinken. Wat ik me altijd afvraag is waarom er niet iemand een bedrijfje heeft opgezet om die flessen (jerrycans) thuis te bezorgen. Of bij je appartement dus, je sjouwt je rot.

 2. Ik vindt vooral de chloorlucht vervelend, als de kraan loopt hier in Benidorm dan ruik je het duidelijk. Ik haal dus maar flessen water bij de Dialprix 65cent voor 5 liter.

 3. In Marín was t water toch wel erg chlorig.
  In t binnenland daarentegen heerlijk zacht bronwater uit de kraan gedronken afgelopen zomer.

 4. Hier Almuñécar ,je kan het drinken ,maar soms veel cloor waarom ik het niet drink ,zit veel kalk in
  Me waterkoker kan ik bijna elke 3 dagen schoonmaken dikke laag kalk ,lijk me niet gezond voor me nier

  1. Wij kopen voor de koffie en de waterkoker en om mee te koken altijd nestle water. Hier zit helemaal geen kalk in. De koffie is met dit water heerlijk. Mijn apparaten zien gloednieuw uit van binnen. Je kan ook ander water kopen. In alle andere zit kalk. Ik weet niet of we kalkwater nodig hebben voor ons lichaam. Dan kan je als drinkwater andere flessen kopen.

 5. Waar misschien niet aan gedacht wordt, is het feit dat veel leidingen in oude(re) appartementen en huizen nog loden buizen zijn. Niet helemaal gezond dus….

 6. Woon al jaren aan de costa blanca…en drink het water ook al jaren ..niets mis mee …ruik geen chloor..het water is oke hier….

 7. In Nederland wordt geen chloor meer aan het drinkwater toegevoegd omdat het in lichte mate kankerverwekkend zou zijn.

 8. Ja ook ik heb in de toevoer een waterfilter en een ontkalkingsysteem aangebracht waaraan ik afhankelijk van het gebruik een zak met ontkalkingzout toevoeg. En als tweede zekerheid nog een extra filter systeem in het aanrecht kastje met een afzonderlijk drinkwater kraantje, waarbij eventueel ook een koelertje geplaatst kan worden. Ik moet zeggen ik heb geen last meer van chloor lucht of gloorsmaak.

  1. Goedemorgen

   Ben benieuwd naar je ontkalkingssysteem. Wij wonen in Oliva met redelijke kwaliteit drinkwater ( filteren we met speciale filters in een waterkan) maar het kalkgehalte is fors vind ik ( niet zo best voor apparatuur). Ben benieuwd
   Met vr gr Bernard Zegers

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken