menu: rubrieken, zoeken & meer

1 miljoen positief geteste personen in Spanje en meer dan 34.000 doden

1 miljoen positief geteste personen in Spanje en meer dan 34.000 doden
Beeld: 123rf

1 miljoen positief geteste personen in Spanje en meer dan 34.000 doden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is op woensdag 21 oktober de 1 miljoen positief geteste personen voorbijgestreefd. Daarmee hebben we het over de totaal via PCR-test bevestigde positieve tests sinds de aanvang van de corona-crisis in het land wat inmiddels op 1.005.295 is komen te staan. Terwijl men in Spanje nog strijdt tegen het coronavirus in de tweede golf wordt er voorzichtig al gesproken over de derde corona-golf.

Volgens de officiële bevestiging werd in Spanje de eerste corona-patiënt op 27 februari 2020 geregistreerd in de Madrid regio. Daarvoor waren al enkele zogenaamde geïmporteerde gevallen gemeld zoals begin februari een Duitse toerist op het eiland La Gomera en een Britse toerist op Mallorca.

Daarna is het snel gegaan in Spanje en op 14 maart moest de regering een noodtoestand afkondigen omdat de situatie in de ziekenhuizen kritisch was. De noodtoestand (estado de alarma) werd daarna elke 15 dagen tot zes keer toe verlengd en werd na het de-escalatieproces op 21 juni beëindigd, de dag dat ook de grenzen weer open gingen.

De club van 6 landen

Spanje is met de meer dan 1 miljoen positief geteste personen in een kleine club van landen terecht gekomen waar meer dan 1 miljoen positieven zijn geregistreerd. De Verenigde Staten staat met 8.273.296 helemaal bovenaan de lijst gevolgd door India met 7.597.063 positieven en dan Brazilië met 5.273.954, Rusland met 1.422.775 en Argentinië met 1.018.999 positief geteste personen. 

Spanje heeft 1.005.295 positieven en wordt gevolgd door Colombia met 974.322 en Frankrijk met 973.275 positief geteste personen.

Cijfers 21 juni  

Toen op 21 juni de noodtoestand en het daarbij horende de-escalatieproces eindigde om zoals men in Spanje zegt in het nieuwe normaal of de nieuwe normaliteit te komen stond de teller wat betreft aantal op corona-positief geteste personen op 245.575. 

Op dat moment waren er ook officieel volgens de cijfers van het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid (die deze cijfers diverse keren heeft aangepast) 28.313 personen die door of met Covid om het leven waren gekomen in Spanje.

Cijfers 21 oktober

Precies 4 maanden later op 21 oktober werden de laatste actuele cijfers bekend gemaakt wat betreft de corona-positieven en sterfgevallen waarbij de teller over de 1 miljoen positieve tests is gekomen en de 1.005.295 bereikte. 

Op woensdag stonden er ook 34.366 personen geregistreerd als corona-dode, een aantal wat waarschijnlijk veel hoger zal zijn.

Echte cijfers

Weliswaar melden we hier de officiële cijfers die door de Spaanse regering en door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid worden gepubliceerd maar in de realiteit zullen de cijfers heel anders zijn.  

Zo wordt er gesproken over tenminste 3,5 miljoen inwoners van Spanje die op de een of andere manier in aanraking zijn gekomen met het coronavirus, en dat zijn voorzichtige schattingen.

Ook het aantal corona-doden zal waarschijnlijk veel hoger zijn dan wat elke dag gepubliceerd wordt want men meldt alleen die sterfgevallen waarvan via een PCR-tests vastgesteld is en kan worden dat deze personen door of als gevolg van covid-19 zijn overleden.

Verschillen

Als we dus naar de cijfers van 21 juni en die van 21 oktober kijken dan zien we de volgende verschillen. Wat betreft het aantal positieve tests is dit in 4 maanden tijd gestegen met 759.720 positieven. Wat betreft het aantal corona-doden steeg dat cijfer met 6.053 sterfgevallen. Het aantal positief geteste personen is dus officieel in 4 maanden tijd verdrievoudigd (van ongeveer 250.000 naar 1 miljoen).

Het grote verschil met de corona-crisis tijdens de zogenaamde eerste golf en nu de tweede golf is dat er veel meer getest wordt waardoor het aantal positieven in de statistieken uiteraard ook zal stijgen. Daarnaast overlijden er op dit moment minder mensen dan in de eerste golf en liggen de ziekenhuizen nog lang niet zo vol als in maart, april en mei.