Bijna 23.500 doden meer tot nu toe dit jaar in Spanje

Bijna 23.500 doden meer tot nu toe dit jaar in Spanje
Beeld: 123rf

Bijna 23.500 doden meer tot nu toe dit jaar in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) heeft cijfers bekend gemaakt over de 41 eerste weken van dit jaar over wat betreft het aantal sterfgevallen in Spanje. Tussen 1 januari en 11 oktober zijn er volgens het INE 384.618 personen om het leven gekomen wat er 57.817 meer zijn dan de 326.801 sterfgevallen gedurende dezelfde periode in 2019.

Volgens de officiële cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid over de corona-doden staat die trieste teller nu op 34.366 wat dus inhoudt dat er 23.451 mensen overleden zijn waarvan men de doodsoorzaak niet weet.

Volgens het INE zijn er 10.982 vrouwen en 5.711 mannen van 90 jaar of ouder extra overleden dit jaar. In de leeftijdsgroep 85-89 is het extra aantal doden 7.200 vrouwen en 5.593 mannen, in de leeftijdsgroep 80-84 is dat 3.591 vrouwen en 3.994 mannen extra en in de leeftijdsgroep 75-79 is dat 3.100 vrouwen en 5.497 mannen extra die overleden zijn in vergelijking met de cijfers van 2019.

Dat er een verschil is tussen het aantal geregistreerde corona-doden en de echte sterfgevallen is iets wat sinds het begin van de corona-crisis door alle autoriteiten is aangegeven. 

In Spanje telt men voor wat betreft de corona-crisis alleen de sterfgevallen mee die positief via een PCR-test getest zijn, zowel in ziekenhuizen als daarbuiten in bijvoorbeeld verzorgingshuizen. Die gegevens moeten alle 17 autonome regio’s aan de centrale regering doorgeven en daar gaat het al vaak mis. Elke regio hanteert blijkbaar een eigen manier van tellen en veel regio’s zijn het niet eens met de officiële telling omdat deze volgens hen niet de realiteit weergeeft. 

Het Ministerie van Volksgezondheid zegt dat zij de telmethode hanteren die wordt aangeraden door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. Deze organisaties geven aan dat alle gevallen bevestigd dienen te worden aan de hand van een laboratorisch onderzoek en niet alleen door een klinische analyze. Spanje telt dus alleen de doden en besmettingen mee die positief getest zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.