menu: rubrieken, zoeken & meer

Aantal covid-patiënten stijgt langzaam maar niet alarmerend in Spanje

Aantal covid-patiënten stijgt langzaam maar niet alarmerend in Spanje
Beeld: Canva

Aantal covid-patiënten stijgt langzaam maar niet alarmerend in Spanje

MADRID – Terwijl het Ministerie van Volksgezondheid bij de presentatie van de wekelijkse corona-cijfers sprak over een kleine stijging van covid-patiënten in de ziekenhuizen, schrijven sommige kranten in Spanje al over de start van de achtste corona-golf. Maar is de situatie in Spanje is nog lang niet ernstig genoeg om te spreken over een nieuwe ‘ola de corona’.

Het aantal ziekenhuisopnames van covid-patiënten is de afgelopen week gestegen naar 3.357 personen, ongeveer 200 meer dan een week daarvoor. Dit is het hoogste aantal covid-patiënten in ziekenhuizen sinds 26 augustus. De druk op de ziekenhuizen is echter niet erg veel gestegen want slechts 2,72 procent van de ziekenhuisbedden is bezet met covid-patiënten. Wat betreft de covid-patiënten die zich op de intensive care afdeling bevinden, is dat gestegen naar 175 patiënten, 2 procent van alle UCI-bedden.

Er zijn volgens de wekelijkse cijfers (PDF) 25.422 nieuwe positief geteste personen bijgekomen in Spanje waardoor het totaal aantal positief geteste personen sinds maart 2020 is gestegen naar 13.488.015 personen. De afgelopen zeven dagen zijn ook 75 personen met of door covid-19 overleden waardoor het aantal officieel geregistreerde en bevestigde covid-doden steeg naar 114.858 personen.

Corona-prikken

Recent is men in Spanje begonnen met het zetten van de vierde corona-prik bij alle personen vanaf 60 jaar waarbij men is begonnen met de groep 80-plussers, bewoners van verzorgingshuizen en kwetsbare personen. In totaal zijn in Spanje 40.659.399 inwoners vanaf 5 jaar met twee corona-prikken en hebben 26.064.909 personen een eerste boosterprik of herhaalprik ontvangen, in totaal dus drie prikken terwijl 1.657.676 personen van 60 jaar en ouder een vierde prik hebben ontvangen, zoals in de wekelijkse cijfers (PDF) te zien is.

Nog geldende corona-maatregelen

Wat betreft de eventueel te nemen corona-maatregelen wordt daar in Spanje nog niet over gediscussieerd omdat de situatie nog niet alarmerend is. Zoals bekend geldt in Spanje nog steeds een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer zoals bus, trein, tram, metro en taxi en op diverse gesloten plaatsen zoals apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen, medische centra, ziekenhuizen.