skip to Main Content
Black Friday is de tweede belangrijkste kortingsperiode in Spanje geworden

Black Friday is de tweede belangrijkste kortingsperiode in Spanje geworden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je kunt er niet meer omheen in Spanje, de Black Friday van komende vrijdag 24 november. Veel bedrijven hebben alles uit de kast gehaald met aanbiedingen die al lang voor de echte zwarte vrijdag zijn begonnen. Dat is ook wel logisch nu gebleken is dat de Black Friday, zwarte vrijdag of viernes negro tegenwoordig na de winterkortingen die in januari beginnen de belangrijkste kortingsperiode in Spanje is geworden.

Traditiegetrouw kende Spanje twee kortingsperiodes, de winterkortingen van begin januari tot ergens in maart en de zomerkortingen van begin juli tot ergens in september. Sinds enkele jaren is daar echter het Amerikaanse Black Friday bijgekomen. In het begin waren het slechts enkele grote elektronica ketens zoals MediaMarkt die meededen aan de zwarte vrijdag maar tegenwoordig lijkt het wel of heel ondernemend Spanje gek is geworden.

Amerikaans

Black Friday zorgt in de Verenigde Staten voor enorme omzetten met ontzettend veel nullen en ook in Spanje is deze 24-uurs kortingsdag erg belangrijk geworden voor de omzet van diverse bedrijven. Te denken valt aan Amazon, in de Verenigde Staten al een expert op het gebied van de Black Friday en nu dus ook in Spanje. Maar ook het Spaanse El Corte Ingles of de supermarktketen Carrefour en het Duitse MediaMarkt. Al met al zijn er tientallen bedrijven die meedoen met de Black Friday.

Winkels

Diverse onderzoeken wijzen uit dat de Spanjaarden deze dag gemiddeld 221 euro gaan uitgeven aan elektronica of andere producten, een 24% meer dan vorig jaar. Een groot deel daarvan zal dit online via internet doen waar overigens de meeste aanbiedingen te vinden zijn. Een van de meest geliefde online warenhuizen tegenwoordig is Amazon, een plaats waar je zo’n beetje alles kunt kopen. De El Corte Ingles staat op de tweede plaats gevolgd door meerdere andere winkels zoals MediaMarkt, Carrefour, Ikea (meer in de winkels zelf dan), het Chinese AliExpress, eBay en Fnac om er maar een paar te noemen.

Veel Spanjaarden kopen iets voor henzelf maar er zijn er ook veel die al bezig zijn met het kopen van Kerstcadeaus en geschenken. In zijn geheel zal er dit jaar op één dag tijd 1,2 miljard euro omgezet gaan worden, een 13,2% meer dan tijdens de 2016 editie.

Terwijl heel Spanje gek is met de Black Friday van deze vrijdag 24 november, zijn de techneuten meer gek op de Cyber Monday op 27 november, komende maandag dus, slechts 2 dagen na de Black Friday. Al met al wordt het voor de internetbedrijven een druk weekend.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik ben heel prijs bewust en kijk het gehele jaar altijd goed naar de prijzen dus laat mezelf niet belazeren tijdens de kortings dagen waarbij de prijzen vaak hoger zijn dan dat ze normaal zijn, of je koopt hele oude modellen of kleding die allang uit de mode is. Affijn een biertje op een terras is beter besteed.

  2. Helaas laat Europa zich meezuigen in deze Amerikaanse marketinghype. Helemaal uit je dak gaan om spullen te kopen die je feitelijk niet nodig hebt, alleen maar omdat er korting geboden wordt. Velen laten zich inmiddels wel heel erg makkelijk manipuleren.

    1. Het doel is om de periode waarin mensen aangemoedigd worden om te kopen uit te breiden. Zo begint het al in november i.p.v. december. Veel winkels beginnen met black friday al op 1 november, daarna krijg je de ‘echte’ black friday, Sinterklaas (niet in Spanje uiteraard), kerst, Driekoningen, de winteruitverkoop meteen erna in januari en Valentijnsdag. Oftewel zoveel mogelijk koopimpulsen op de consument lanceren zodat ze zoveel mogelijk dingen kopen die ze niet nodig hebben.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken