skip to Main Content
Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast
Ibiza Reservation Fund

Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast

IBIZA – Volgens een onderzoek van Tursiops Association zijn er minder dolfijnen te zien in de zee rondom de eilanden Ibiza en Formentera. De reden daarvoor is dat de dolfijnen last hebben van de herrie van de motoren van de duizenden plezierjachten die rond de eilanden varen in de zomermaanden.

Tijdens het onderzoek heeft de non-profit stichting op meerdere plaatsen rondom de eilanden hydrofonen aangebracht. Een hydrofoon is een apparaat dat geluid omzet in elektriciteit en dat zeer geschikt is voor onderzoek onder water. Het zijn deze speciale onderwatermicrofonen die tijdens de zomermaanden veel ruis detecteerden.

Met name bij Es Freus (gelegen tussen de eilanden Ibiza en s’Espalmador bij Formentera) heeft men tijdens de zomermaanden een belangrijk niveau van antropisch geluid (veroorzaakt door menselijke activiteit) van hoge frequenties, afkomstig van snelle pleziervaartuigen, waargenomen naast het laagfrequentie geluid van veerboten en grote boten.

Dit geluid zorgt ervoor dat dolfijnen niet meer in deze omgeving te vinden zijn en op zoek gaan naar rustiger water met minder geluidsoverlast.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
 1. Inderdaad stikt het vd snelle speedboten ect.
  die in de zomer heen en weer sjeesen tussen Ibiza en es Palmador…
  Levens gevaarlijk óók, veel alcohol in het spel.

  Heel jammer dat de dolfijnen afhaken en heel begrijpelijk.
  Je ziet ook geen vliegende vissen meer,
  die vroeger naast de boeg vd boot mee “vlogen en doken

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken