Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast

Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast
Beeld: Ibiza Reservation Fund

IBIZA – Volgens een onderzoek van Tursiops Association zijn er minder dolfijnen te zien in de zee rondom de eilanden Ibiza en Formentera. De reden daarvoor is dat de dolfijnen last hebben van de herrie van de motoren van de duizenden plezierjachten die rond de eilanden varen in de zomermaanden.

Tijdens het onderzoek heeft de non-profit stichting op meerdere plaatsen rondom de eilanden hydrofonen aangebracht. Een hydrofoon is een apparaat dat geluid omzet in elektriciteit en dat zeer geschikt is voor onderzoek onder water. Het zijn deze speciale onderwatermicrofonen die tijdens de zomermaanden veel ruis detecteerden.

Met name bij Es Freus (gelegen tussen de eilanden Ibiza en s’Espalmador bij Formentera) heeft men tijdens de zomermaanden een belangrijk niveau van antropisch geluid (veroorzaakt door menselijke activiteit) van hoge frequenties, afkomstig van snelle pleziervaartuigen, waargenomen naast het laagfrequentie geluid van veerboten en grote boten.

Dit geluid zorgt ervoor dat dolfijnen niet meer in deze omgeving te vinden zijn en op zoek gaan naar rustiger water met minder geluidsoverlast.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments

Inderdaad stikt het vd snelle speedboten ect.
die in de zomer heen en weer sjeesen tussen Ibiza en es Palmador…
Levens gevaarlijk óók, veel alcohol in het spel.

Heel jammer dat de dolfijnen afhaken en heel begrijpelijk.
Je ziet ook geen vliegende vissen meer,
die vroeger naast de boeg vd boot mee “vlogen en doken

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.