Search
menu
Search

Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast

Oeps ... foto ontbreekt!

Dolfijnen vluchten weg bij Ibiza vanwege geluidsoverlast

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Volgens een onderzoek van Tursiops Association zijn er minder dolfijnen te zien in de zee rondom de eilanden Ibiza en Formentera. De reden daarvoor is dat de dolfijnen last hebben van de herrie van de motoren van de duizenden plezierjachten die rond de eilanden varen in de zomermaanden.

Tijdens het onderzoek heeft de non-profit stichting op meerdere plaatsen rondom de eilanden hydrofonen aangebracht. Een hydrofoon is een apparaat dat geluid omzet in elektriciteit en dat zeer geschikt is voor onderzoek onder water. Het zijn deze speciale onderwatermicrofonen die tijdens de zomermaanden veel ruis detecteerden.

Met name bij Es Freus (gelegen tussen de eilanden Ibiza en s’Espalmador bij Formentera) heeft men tijdens de zomermaanden een belangrijk niveau van antropisch geluid (veroorzaakt door menselijke activiteit) van hoge frequenties, afkomstig van snelle pleziervaartuigen, waargenomen naast het laagfrequentie geluid van veerboten en grote boten.

Dit geluid zorgt ervoor dat dolfijnen niet meer in deze omgeving te vinden zijn en op zoek gaan naar rustiger water met minder geluidsoverlast.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?