Search
menu
Search

Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De publieke opinie en de mening van de experts liggen niet altijd op eenzelfde lijn. Want terwijl volgens een enquête van Metroscopia in Spanje 40% van de Spanjaarden content is met de democratie in het land zegt een studie van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance dat Spanje zeven punten is gestegen naar een 13e plaats op de wereldranglijst van democratieën.

Volgens het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) scoort Spanje goed op alle vijf indicatoren die onderzocht zijn, te weten representatieve regering (0,81), grondrechten (0,84), controles van de regering (0,79), onpartijdige administratie (0,84) en participatie en betrokkenheid (hoog niveau) zoals vermeld in het The global state of democracy 2019 rapport en hier te zien is op een kaart.

Spanje staat dit jaar met de bovengenoemde scores op een 13e plaats, zeven plaatsen hoger dan vorig jaar. Slechts 9 andere Europese landen scoren beter dan het Spaanse gemiddelde (0,82). Spanje scoort volgens de IDEA beter dan Frankrijk, Groot Brittannië, Portugal, Ierland en Oostenrijk.

In de onderzoeksresultaten (PDF) staat dat Spanje een van de weinige landen is die het beter doet dan vijf jaar geleden. Daarnaast kaart IDEA de positieve ontwikkeling van parlementaire controles aan.

De enige Spaanse politieke partij die in het 272 pagina’s tellende rapport voorkomt is VOX die de onderzoekers omschrijven als een populistische rechtse partij die te vergelijken is met de opkomst van soortgelijke partijen in Duitsland en de Britse pro-Brexit partij.  

Op het oude continent (Europa) zijn 14 van de 21 landen die uitblinken in de vijf indicatoren en tot een totaal van 39 (93%) landen hebben democratische systemen. IDEA waarschuwt echter dat de kwaliteit van de democratie in Europa een algemene achteruitgang heeft doorgemaakt en dat verschillende landen met tegenslagen te maken hebben gehad. Daarbij zijn populisme en extremisme de meest voorkomende bedreigingen.

De resultaten van IDEA verschillen niet veel van bijvoorbeeld de 2018 resultaten van The Economist waar Spanje op een 10e plaats staat met een score van 8,08 en is Spanje een van de weinige echte democratieën ter wereld waarvan er 20 zijn, volgens The Economist. Nederland scoort op die lijst een 8,89 en België een 7,78.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?