Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst

Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst
Beeld: 123rf

Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De publieke opinie en de mening van de experts liggen niet altijd op eenzelfde lijn. Want terwijl volgens een enquête van Metroscopia in Spanje 40% van de Spanjaarden content is met de democratie in het land zegt een studie van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance dat Spanje zeven punten is gestegen naar een 13e plaats op de wereldranglijst van democratieën.

Volgens het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) scoort Spanje goed op alle vijf indicatoren die onderzocht zijn, te weten representatieve regering (0,81), grondrechten (0,84), controles van de regering (0,79), onpartijdige administratie (0,84) en participatie en betrokkenheid (hoog niveau) zoals vermeld in het The global state of democracy 2019 rapport en hier te zien is op een kaart.

Spanje staat dit jaar met de bovengenoemde scores op een 13e plaats, zeven plaatsen hoger dan vorig jaar. Slechts 9 andere Europese landen scoren beter dan het Spaanse gemiddelde (0,82). Spanje scoort volgens de IDEA beter dan Frankrijk, Groot Brittannië, Portugal, Ierland en Oostenrijk.

In de onderzoeksresultaten (PDF) staat dat Spanje een van de weinige landen is die het beter doet dan vijf jaar geleden. Daarnaast kaart IDEA de positieve ontwikkeling van parlementaire controles aan.

De enige Spaanse politieke partij die in het 272 pagina’s tellende rapport voorkomt is VOX die de onderzoekers omschrijven als een populistische rechtse partij die te vergelijken is met de opkomst van soortgelijke partijen in Duitsland en de Britse pro-Brexit partij.  

Op het oude continent (Europa) zijn 14 van de 21 landen die uitblinken in de vijf indicatoren en tot een totaal van 39 (93%) landen hebben democratische systemen. IDEA waarschuwt echter dat de kwaliteit van de democratie in Europa een algemene achteruitgang heeft doorgemaakt en dat verschillende landen met tegenslagen te maken hebben gehad. Daarbij zijn populisme en extremisme de meest voorkomende bedreigingen.

De resultaten van IDEA verschillen niet veel van bijvoorbeeld de 2018 resultaten van The Economist waar Spanje op een 10e plaats staat met een score van 8,08 en is Spanje een van de weinige echte democratieën ter wereld waarvan er 20 zijn, volgens The Economist. Nederland scoort op die lijst een 8,89 en België een 7,78.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.