skip to Main Content
Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst
123rf

Spanje naar 13e plaats gestegen op internationale democratie lijst

MADRID – De publieke opinie en de mening van de experts liggen niet altijd op eenzelfde lijn. Want terwijl volgens een enquête van Metroscopia in Spanje 40% van de Spanjaarden content is met de democratie in het land zegt een studie van het International Institute for Democracy and Electoral Assistance dat Spanje zeven punten is gestegen naar een 13e plaats op de wereldranglijst van democratieën.

Volgens het International Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA) scoort Spanje goed op alle vijf indicatoren die onderzocht zijn, te weten representatieve regering (0,81), grondrechten (0,84), controles van de regering (0,79), onpartijdige administratie (0,84) en participatie en betrokkenheid (hoog niveau) zoals vermeld in het The global state of democracy 2019 rapport en hier te zien is op een kaart.

Spanje staat dit jaar met de bovengenoemde scores op een 13e plaats, zeven plaatsen hoger dan vorig jaar. Slechts 9 andere Europese landen scoren beter dan het Spaanse gemiddelde (0,82). Spanje scoort volgens de IDEA beter dan Frankrijk, Groot Brittannië, Portugal, Ierland en Oostenrijk.

In de onderzoeksresultaten (PDF) staat dat Spanje een van de weinige landen is die het beter doet dan vijf jaar geleden. Daarnaast kaart IDEA de positieve ontwikkeling van parlementaire controles aan.

De enige Spaanse politieke partij die in het 272 pagina’s tellende rapport voorkomt is VOX die de onderzoekers omschrijven als een populistische rechtse partij die te vergelijken is met de opkomst van soortgelijke partijen in Duitsland en de Britse pro-Brexit partij.  

Op het oude continent (Europa) zijn 14 van de 21 landen die uitblinken in de vijf indicatoren en tot een totaal van 39 (93%) landen hebben democratische systemen. IDEA waarschuwt echter dat de kwaliteit van de democratie in Europa een algemene achteruitgang heeft doorgemaakt en dat verschillende landen met tegenslagen te maken hebben gehad. Daarbij zijn populisme en extremisme de meest voorkomende bedreigingen.

De resultaten van IDEA verschillen niet veel van bijvoorbeeld de 2018 resultaten van The Economist waar Spanje op een 10e plaats staat met een score van 8,08 en is Spanje een van de weinige echte democratieën ter wereld waarvan er 20 zijn, volgens The Economist. Nederland scoort op die lijst een 8,89 en België een 7,78.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Democratie in Spanje? Dan tellen Catalonië,Baskenland en de Balearen toch niet mee,volgens Madrid denk ik. Al jaren worden deze regio’s uitgebuit en onderdrukt. Op Mallorca ging men zo ver dat ze zelfs hun eigen taal wouden afschaffen. Betogingen alom enkele jaren geleden. Van de andere 2 regio’s kennen we de verhalen inmiddels wel goed. Een referendum en hop de gevangenis in. EUROPA,IS DIT DEMOCRATIE? Neem jullie verantwoordelijkheid op! Of gaan jullie diegene van de Braxit ook veroordelen voor de rechtbank?

  1. Waar haal je deze onzin vandaan Lieven??
   Klinkt Vlaams, dus zal wel uit een welbekende hoek daarkomen….
   Of je gebruikt vandaag eens een andere naam maar plaatste al eerder berichten onder een andere naam?
   Maar hoe het ook zij, je kletst uit je nek.
   Vertel eens hoe die regio´s ondrukt worden dan nu? En hoe ze uitgebuit worden?
   De Basken hebben met Rajoy een geweldige deal gesloten, ze mogen zelfs hun eigen belastingen innen en deels verdelen. De ETA heeft zich zelf opgedoekt omdat ze in hebben gezien dat ze voor een verloren zaak streden en zien dat de regio er nu beter voor staat dan zij het als onafhankelijke staat ooit hadden kunnen doen.

   De Catalanen hebben een rijke regio, niet alleen dankzij hun eigen inspanningen maar mede dankzij onder andere de EU en dankzij het feit dat er jaren geleden mensen uit de rest van Spanje naar toe zijn gestuurd om daar te gaan wonen en werken in de opkomende industrie.
   Op de Balearen, hebben ze zelf nu gewoon het Catalaans als eerste taal uitgeroepen, zijn daar mensen voor onderdrukt? Neen.
   Men heeft daar vooral inkomsten uit het toerisme een tak die ze zelf hardhandig aan het om zeep helpen zijn vanuit hun eigen gedachtengang, niets met de centrale regering te maken, die laat het hun doen, zonder in te grijpen.
   Een regio die leeft en drijft op het toerisme en nu diezelfde toerist de oorlog heeft verklaard. En dan klagen dat mensen naar Turkije etc gaan omdat het daar goedkoper en beter is….tja, wat kan ¨Madrid¨ daar aan doen? NIETS!
   Dat die regio straks weer extra hulp nodig heeft omdat er geen hond meer heen zal gaan, ach daar wachten we dan maar weer op heh. Wij betalen wel weer meer belasting om de stijfkoppen te helpen.
   Mensen zoals jij, praten mensen na die alleen maar uit zijn op macht en geld, en met je opmerkingen geef je aan dat je hen dat van harte gunt ook nog eens.
   Denk toch AUB eens na en kijk naar alles dat in de pers verschijnt en niet slechts in 1 of 2 propaganda blaadjes! Dat gevaar hebben we nu toch wel afgeleerd na WO2 mag ik hopen??

 2. Een staat die een meedogenloze repressie hanteert ten aanzien van politieke opponenten beschouw ik niet als een democratie maar als een tirannie. Heel veel blijkt er niet veranderd te zijn sinds de Brigada Social Enrique Ruano uit het raam gooide. Schande Spanje, schande!

 3. Democratie betekent; gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid. 400.000 huisuitzettingen sinds 2008, de hoogste werkloosheid van heel west Europa, de grootste corruptiestaat van heel Europa (alleen al PP meer dan 1.000 aangeklaagden in bijna 100 zaken, waarvan de meesten niet veroordeeld zijn of worden), anno 2019 nog steeds meer dan 100.000 slachtoffers van het Franco regime begraven in massagraven langs de wegen, openlijk en legaal fascistische symbolen tonen en handelingen uiten, het onderdrukken, mishandelen en veroordelen van anders denkenden. Ja, Spanje is op de goede weg… heeeeeeel ver weg!

 4. Studies en vooral de publicatie ervan beschouw ik ALTIJD als fake news. Ze worden meestal uitgevoerd met een bepaald doel, spreken mekaar vaak tegen en de resultaten worden door de publicist altijd misbruikt in functie van wat hij wil bewijzen of steunen.
  Toch één bemerking over deze publicatie. “..De resultaten van IDEA verschillen niet veel van bijvoorbeeld de 2018 resultaten van The Economist waar Spanje op een 10e plaats staat.” lees ik.
  Nochtans als ik op Wikipedia naar die lijst ga kijken vind ik daar Spanje op plaats 19 en niet op 10, en bovendien vind ik Groot Brittannië op 14, Ierland op 6 en Oostenrijk op 16 wat dus, in tegenstelling tot de andere ranking, beter is dan Spanje! Misschien is dat niet veel verschil, maar het geeft toch aan dat ook hier de resultaten, zowel als de publicatie ervan vrij dubieus zijn.

  1. Grappig dat je Wikipedia erbij haalt Miel, want vertel nu eens, put die alleen uit eigen bronnen en onderzoek? Of juist alleen uit onderzoeken die jij ¨Fake News¨ noemt?
   Wikipedia is een verzamelsite, net als men vroeger de planken vol had staan met 25 delige encyclopedieën, de uitgevers daarvan hebben die informatie echt niet allemaal zelf bij elkaar gebracht heh.
   IEDEREEN kan Wikipedia vullen, dat is geen onafhankelijke site heh.
   Dus jij verwijst naar een site die een andere uitkomst toont dan een bepaald onderzoek, maar komt dan met een site waar zelfs jij en ik informatie op mogen en kunnen zetten.
   Dus je verwijst naar, juist, wellicht FAKE NEWS!

   1. Dat je vriend Robke regelmatig een bijkomend woordje uitleg nodig heeft ben ik intussen gewoon, maar nu blijkt dat ook voor jou van toepassing ! Nou ja, wie bij een hond slaapt … Vooruit dan maar.
    Ik verwijs naar de ”2018 resultaten van The Economist” die ook in het artikel wordt aangehaald en die onverkort op Wikipedia werd gepubliceerd. Deze lijst geeft een andere ranking dan AIBD en wordt bovendien (bewust ?) foutief geciteerd. Conclusie: fake news of op zijn Vlaams gezegd ‘onbetrouwbare kwatsch’. Verder wil ik er nog op wijzen dat AIBD geen (neutrale) onderzoeken doet, maar een intergoevernementele organisatie is, die werd opgericht om politiekers de begrippen van de democratie bij te brengen. Veel Spanjaarden hebben ze daar nog niet gezien, denk ik.

 5. IDEA? Is het niet het vehikel waarin Leterme een plaatsje heeft gekregen? Dat zegt voor mij genoeg. Niet goed genoeg meer om de mensen te vertegenwoordigen, dus een “jobke” waar men geen kwaad kan doen en goed verdient.
  Welk nut hebben dergelijke instituten eigenlijk?

  1. Dit onderzoek past niet in hun straatje Rob.
   Dus zullen we wel “fake news” of eenzijdig onderzoek of andere excuses horen.
   Ik zeg, prima Spanje, we zijn op de goede weg.
   En ook een instantie als Amnesty zei eerder dat de rechtspraak eerlijk en onafhankelijk is verlopen in een bepaalde zaak. Toen hoorde je ook bijna niemand dat aanhalen.
   Maar ook dat toonde aan dat Spanje het daar goed heeft gedaan.
   Nu nog wat minder corruptie en we komen nog ergens.
   Oh en een goede nieuwe regering zal ook wel wenselijk zijn.
   Hmmm lijkt wel een lijstje voor de kerstman zo heh.

   1. Ja Juan en Rob. Wat Amnesty international ook zegt dat de “2 Jordis” NIET in de gevangenis moeten zijn. En ze hebben 9 jaar gekregen.

    1. Mooi dat je exact mijn punt bewijst. Je haalt 1 ding aan uit dat hele Amnesty onderzoek.
     En de rest komt je niet uit, dus zwijg je erover.

    2. Eenzijdige samenvatting. Datzelfde Amnasty heeft het gehele proces bijgewoond, alle zittingen! En wat zeggen ze? Dat het een foutloos proces was. Ze zeggen dus eigenlijk dat een foutloos proces een verkeerde veroordeling opgeleverd heeft. Dan praat je dus poep.

  2. Hey Rob, Miel stelde ons niet teleur, wel mij niet dan heh.
   Fake news, en de hele rimram….hij is zo voorspelbaar, denk dat hij vaste antwoorden in zijn computer heeft staan en alleen op ¨send¨ drukt hahahaha

   1. Ja, Juan74, het leek wel knippen en plakken. En dat valt me best tegen van onze zoete honing. Ik had meer originaliteit verwacht. Maar ach, een mens kan niet alles hebben hè?

    1. Wel hij praat tenminste nog onder zijn bekende naam hier, dat moet ik hem nageven, een paar anderen zijn overduidelijk ook vaste reageerders, maar gebruiken ineens andere namen en dan spreken over ¨onderdrukking¨ etc.
     In regio´s die meer autonomie hebben dan mijn Andalucia heh.
     Onderdrukt worden hahaha, echt waar halen mensen die onzin toch telkens vandaan.

     1. Ach in Nl worden we door de EU onderdrukt, als ik de PVV en FvD stemmers mag geloven. Dus dat woord heeft haar waarde wel verloren, of tenminste haar glans verloren.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken