Gemeente Barcelona wil geen Don Quichot beeld op het Barceloneta strand

Gemeente Barcelona wil geen Don Quichot beeld op het Barceloneta strand
Beeld: Wikimedia

Gemeente Barcelona wil geen Don Quichot beeld op het Barceloneta strand

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Het voorstel van de Ciudadanos-partij is door andere politieke partijen in de gemeente Barcelona afgewezen. Er komt geen beeld van Don Quichot bij het Barceloneta strand. Iedereen weet natuurlijk dat het verhaal ‘De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha’ zich afspeelt in Castilla-La Mancha maar in het tweede deel van het boek van Cervantes is er een grote rol weggelegd voor Barcelona waar het avontuur eindigt.

Het boek van de Spaanse schrijver Miguel Cervantes is een van de eerste geschreven romans in een moderne Europese taal. Het vertelt de komische reisavonturen van een oude edelman die denkt dat hij een dolende ridder is. De hoofdpersoon Don Quichot is het stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Deze roman bestaat uit twee delen: het eerste werd gepubliceerd in 1605, het tweede in 1615.

Het beeld van Don Quichot in Barcelona heeft alles te maken met het tweede deel uit 1615 waarin de dolende ridder samen met zijn knecht Sancho Pancha naar Barcelona gaat. Het is op het strand van Barceloneta waar het avontuur van Don Quichot eindigt en waar hij verslagen wordt door de Ridder van de Witte Maan (caballero de la Blanca Luna).

Maar het feit dat Cervantes zijn meesterwerk eindigt op het strand in Barcelona is voor diverse politieke partijen zoals ERC, PSC en Bcomú niet genoeg om daadwerkelijk een standbeeld van de Spaanse held uit het meest vertaalde en verkochte boek ter wereld te plaatsen. Het negatieve antwoord van de gemeente wordt goedgepraat omdat men tegen het plaatsen van standbeelden is en het veel beter zou zijn als de mensen het boek zouden lezen. Daarnaast zijn er volgens de gemeente al meer dan genoeg referenties naar Cervantes en Don Quichot te vinden in Barcelona.

Ook de minister van Cultuur, de Catalaanse en voormalig partijleider van de socialistische PSC-partij, Miquel Iceta, die tegen het beeld heeft gestemd, spreekt over een schande want Don Quijote verdient alle aandacht als echte Spaanse held die overal ter wereld bekend is. Maar misschien is dat wel het probleem in Catalonië, een echte Spaanse held.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.