menu: rubrieken, zoeken & meer

Sanlúcar de Barrameda in Cádiz gekozen tot gastronomische hoofdstad 2022

Sanlúcar de Barrameda in Cádiz gekozen tot gastronomische hoofdstad 2022
Beeld: 123rf

Sanlúcar de Barrameda in Cádiz gekozen tot gastronomische hoofdstad 2022

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – De stad Sanlúcar de Barrameda in de provincie Cádiz in Andalusië is gekozen tot de gastronomische hoofdstad van 2022. De Spaanse Federatie van Toeristische Journalisten en Schrijvers (Fepet) kiest elk jaar een stad of gebied uit wat bekend staat om de gtarsonomie. Sanlúcar de Barrameda volgt de Murcia regio op als ‘Capital Española de la Gastronomía’ en is tevens de eerste stad die deze titel krijgt zonder een provinciale hoofdstad te zijn.

Sanlúcar de Barrameda is gelegen aan de monding van de rivier Guadalquivir met in de nabijheid het natuurpark Doñana. Maar de titel Gastronomische hoofdstad van Spanje heeft Sanlúcar niet gekregen vanwege de ligging maar vanwege de culinaire hoogstandjes zoals de garnalen (langostinos) en sherrysoort manzanilla die beiden beschermd zijn met een eigen Denominación de Origen. 

Verder zijn ook bekend de aardappels van Sanlúcar (papas de Sanlúcar) en de vele vissoorten die elke dag op de verse vismarkt te koop zijn. Maar probeer zeker ook de gefrituurde vis (pescado frito), de garnalenkroketten, de diverse stoofschotels met zeeproducten zoals de raya a la naranja (rog met sinaasappel) en probeer ook de arroz con pato (rijst met eend).

In Sanlúcar de Barrameda zijn 21 bodegas met o.a. al 57 jaar de D.O. Manzanilla de Sanlúcar en 7.000 hectare aan wijngaarden te vinden en meer dan 150 restaurants, en dat in een stad van iets meer dan 67.000 inwoners. Voor de bezoekers zijn er 870 hotelkamers en 464 toeristische woningen.

Sanlúcar staat ook bekend om de jaarlijks terugkerende paardenraces op het strand, een festiviteit die beschermd is als Interés Turístico Internacional en elk jaar rond 20 augustus plaatsvinden.