Spanje breekt record aantal doden door overdosis tijdens pandemie

Spanje breekt record aantal doden door overdosis tijdens pandemie
Beeld: 123rf

Spanje breekt record aantal doden door overdosis tijdens pandemie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De restricties die met de corona-pandemie kwamen kijken, konden de handel en het gebruik van drugs nauwelijks temperen in Spanje. De cijfers van sterfgevallen als gevolg van een overdosis stegen zelfs nog, tot meer dan 1.000 in één jaar tijd. Men ziet met name een toename in het gebruik van amfetamines.

Het drugsgebruik vierde hoogtij tijdens de pandemie in Spanje. Het historische record in het aantal doden ten gevolge van een overdosis werd gebroken, terwijl de verkoop van verdovende middelen voor privé gebruik meer dan 6 miljard euro opleverde. Dat was slechts 13% minder dan het jaar voor de gezondheidscrisis. 

Alles wijst er op dat het gebruik in gelijke lijn ligt met dat voor de pandemie. Vooral bij de zogeheten designer drugs. Dat zijn drugs die worden gemaakt in een laboratorium, vaak variaties op voordien bestaande drugs, zodat men telkens de wet een stap voor kan zijn. Ook bij de afgeleiden van amfetamines ziet men een sterke stijging.

De cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE) liegen er niet om. In Spanje stierven afgelopen jaar 974 personen ten gevolge van een overdosis. Dat staat gelijk aan 8 doden elke 3 dagen, of bijna 20 per week. Het gaat om een ritme dat ongezien is sinds de vier decennia dat het INE de cijfers bijhoudt. En dat terwijl die periode de jaren ’80 met de toen alomtegenwoordige heroïne problemen, en de jaren ’90 met haar designerdrugs omvat.

Het grootste deel van de doden bevond zich in de leeftijdsgroep van mensen tussen de 45 en 54 jaar. Dat is een groep die de jaren ’90 beleefde als twintigers of dertigers. Zowel in de jongere als oudere leeftijdsklasse ligt het sterftecijfer beduidend lager. Volgens de politie gaat het vooral om het gebruik van verslaafden, niet om het gebruik voor ontspanning. Zij wijst op het feit dat het druggebruik vandaag de dag veel stiekemer gebeurt, terwijl in de jaren ’70 en ’80 de straat het decor vormde voor vele heroïneverslaafden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.