menu: rubrieken, zoeken & meer

Valencia regio wil voor 3 december de coronapas voor ‘gesloten ruimtes’ invoeren

Valencia regio wil voor 3 december de coronapas voor ‘gesloten ruimtes’ invoeren
Beeld: Europa Press

Valencia regio wil voor 3 december de coronapas voor ‘gesloten ruimtes’ invoeren

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Als het aan de regionale premier van de Valencia regio ligt dan moet de coronapas of ‘pasaporte-Covid’ nog voor de zogenaamde ‘Puente de la Constitución’ die op vrijdag 3 december begint, ingevoerd worden in de provincie Alicante, Valencia en Castellón. De regionale overheid is nu bezig met de aanvraag rond te krijgen omdat een invoering van de coronapas eerst goedgekeurd moet worden door het Tribunal Superior de Justicia valenciano (TSJCV),

Op het moment van schrijven is de coronapas alleen succesvol ingevoerd in de regio’s Catalonië, Balearen en Galicië. Diverse andere regio’s zoals deze week Baskenland hebben dit wel gevraagd maar hebben geen toestemming gekregen van het regionale Hooggerechtshof. Diverse andere regionale overheden hebben een verzoek ingediend bij de regionale Hooggerechtshoven.

Het is de regionale premier Ximo Puig van de Comunidad Valenciana (Valencia regio) die bestaat uit de provincies Alicante, Valencia en Castellón, die meerdere keren tegen de pers heeft gezegd dat er een coronapas aan zit te komen in de Valencia regio. Dat zou dan moeten gelden voor ‘espacios cerrados’ (gesloten ruimtes) of die plaatsen waar de anderhalve meter afstand of het mondkapjes moeilijk te handhaven is. Daarbij is niet helemaal bekend wat die ‘gesloten ruimtes’ dan zijn want er is niets specifieks gezegd dover bars, restaurants, nachthoreca etc.

Met de invoering van een coronapas voor bepaalde gesloten ruimtes zoals de horeca kan men de niet-gevaccineerden aanmoedigen zich toch te laten vaccineren terwijl de reeds gevaccineerde personen niet te maken krijgen met extra maatregelen om een mogelijke zesde corona-golf te voorkomen.

Mocht de Valencia regio te maken krijgen met een coronapas dan geldt het Europees digitaal coronacertificaat dat je op papier of digitaal kunt laten zien. De internationale QR-codes die in de Nederlandse en Belgische smartphone apps wordt aangemaakt geldt dan ook.