skip to Main Content

Nieuwe antirookwet goedgekeurd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De bars en restaurants in Spanje, waar tot nu kon worden gerookt, zullen zich moeten opmaken voor een grondige mentaliteitsverandering nadat dinsdag een strenge antirookwet werd gestemd. Het wetsvoorstel, dat werd ingediend door de socialisten van premier Zapatero, werd met 189 stemmen tegen 154 goedgekeurd. Dat betekent dat alle cafés en restaurants vanaf 2 januari 2011 omgevormd worden tot rookvrije zones. Een amandement om rookzones in casino’s wel toe te laten, werd verworpen.

De nieuwe wet brengt Spanje in lijn met het strikte antirookbeleid in een aantal EU-landen en in de Verenigde Staten. Het beleid zal zelfs strenger worden dan in veel Europese landen, waar cafés en restaurants in veel gevallen nog een gedeelte voor rokers mogen hebben.

Ook in openlucht mag men in bepaalde gevallen – onder meer vlakbij ziekenhuizen, scholen en speeltuinen – in 2011 geen sigaret meer opsteken. Alleen voor psychiatrische klinieken en gevangenissen geldt een uitzondering.

De Spaanse horeca waarschuwt dat het rookverbod zal leiden tot zeker tien procent omzetdaling en duizenden verloren banen. Volgens de regering hebben vergelijkbare wetten in Engeland, Frankrijk en Italië nauwelijks economische schade aangericht.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend