skip to Main Content
Weekend vol met protesten tegen de nieuwe Spaanse veiligheidswet

Weekend vol met protesten tegen de nieuwe Spaanse veiligheidswet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

protest3MADRID – Zaterdag zijn in meer dan 30 steden duizenden mensen de straten opgegaan om te demonstreren tegen de nieuwe veiligheidswet. Deze nieuwe wet kan de Spanjaarden monddood maken in de toekomst aangezien er bekeuringen kunnen worden uitgedeeld tussen de 3.000 en 600.000 euro. Daarnaast mag de politie meer en harder optreden mochten zij dat nodig vinden.

De meeste demonstraties van het afgelopen weekend waren zonder toestemming wat in de toekomst kan inhouden dat de deelnemers boetes riskeren tot wel 600.000 euro. Een belachelijk hoog bedrag wat velen toch nooit kunnen betalen. De nieuwe wet Ley Orgánica de Protección de la Seguridad Ciudadana werd alleen door de parlementsleden van de regerende PP partij aangenomen terwijl alle andere politieke partijen tegen stemden. Aangezien de PP de absolute meerderheid heeft in het parlement, kunnen ze doen wat ze willen.

Volgens de demonstranten is de nieuwe wet, die zij hebben omgetoverd tot “Ley Mordaza” een directe aanval op de rechten van meningsuiting, opgenomen in de Spaanse grondwet. Volgens velen wil de regering niets meer weten van demonstraties en wil men geen weerwoord meer horen van de bevolking. Een demonstratie is nu juist het enige wat de Spanjaarden kunnen doen om hun ongenoegen te uitten.

Onder de demonstranten dit weekend waren de leden van vele in het leven geroepen organisaties, burgers die het niet eens zijn met de nieuwe wet, journalisten die de bui al zien hangen en diverse politici. Velen van hen droegen witte maskers of hadden hun monden dichtgeplakt uit protest. De demonstraties verliepen vlekkeloos zonder incidenten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken