skip to Main Content
Onzekere toekomst wat betreft de politiek in Spanje

Onzekere toekomst wat betreft de politiek in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

rajoy15aMADRID – Hoe moet het nu verder met Spanje vragen veel mensen zich af. Na de uitslag van de verkiezingen van 20 december is er geen duidelijke winnaar aan te geven. Weliswaar heeft de PP wat betreft stemmen en zetels gewonnen maar het feit dat ze niet genoeg zetels hebben om alleen te kunnen regeren maakt een regering met premier Rajoy moeilijk. Experts zeggen dat het voor de stabiliteit van het land en de economie wel het beste zal zijn maar de andere grote partijen, PSOE, Podemos en Ciudadanos zullen niet zomaar hun gewonnen macht weggeven.

Er moeten coalities gevormd worden om tot een nieuwe regering te komen. Gebeurt dat niet, dan kan het wel eens zo zijn dat er nieuwe verkiezingen komen, iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten. Een van de belangrijkste spelers in de toekomst van Spanje is de PSOE partij die met 90 zetels weliswaar de slechtste uitslag ooit behaald heeft maar nog wel steeds de tweede grote politieke formatie is in het land. Een ding is echter wel zeker, het tweepartijenstelsel is definitief voorbij.

Coalities

Podemos wist met 69 zetels de derde grote partij te worden en heeft tevens een dikke vinger in de pap bij het bepalen van een nieuwe regering. Podemos zal zeker geen coalitie aangaan met de PP aangezien Podemos nu net Rajoy en de PP weg wil hebben. Ook met de PSOE zal het niet zo goed klikken al zijn daar eventueel nog wel mogelijkheden voor een coalitie. Toch zouden Podemos en PSOE samen niet genoeg zetels hebben om te kunnen regeren en zouden ze moeten samenwerken met de kleinere Catalaanse of Baskische partijen om zo meer als 176 zetels te kunnen bemachtigen.

Een samenwerking tussen PSOE, Podemos en Ciudadanos wordt al helemaal uitgesloten en Ciudadanos met de PP is ook niet echt een mogelijkheid. Ook wordt er gespeculeerd over een samenwerking tussen PP de PSOE maar dat lijkt voorlopig al helemaal niet te gaan gebeuren. Er zijn nog wel meer scenario’s te bedenken maar voorlopig zijn dat allemaal nog maar voorspellingen van de kranten en tv-kanalen.

Blijven regeren

Er is een mogelijkheid dat de PP met Rajoy als premier nog aan kunnen blijven als Ciudadanos zich onthoudt van steun geven aan Rajoy. Ciudadanos heeft al voor de verkiezingen gezegd iets soortgelijks te kunnen doen om de stabiliteit van het land te waarborgen en geen tweede Griekenland te worden. Albert Rivera wil dan ook dat de PSOE hetzelfde doet maar die kans is weer klein aangezien de PSOE Rajoy als premier weg wil hebben.

Zouden er partijen zijn die zich onthouden van het geven van steun aan Rajoy als premier, dan zou de PP als meest gekozen politieke partij weliswaar een regering kunnen vormen met Rajoy als premier maar zouden alle beslissingen en het aannemen van nieuwe wetten goedgekeurd moeten worden door de overige partijen zoals PSOE, Podemos en Ciudadanos. Dat zou dan alleen maar leiden tot problemen aangezien deze partijen nagenoeg nooit op een lijn zouden weten te komen, daarvoor zijn de partijen te verschillend.

Catalonië

Een van de problemen bij het vormen van een coalitie is de onafhankelijkheid van Catalonië. PSOE en PP willen geen onafhankelijkheid van deze Spaanse deelstaat en geen aanpassingen van de Spaanse grondwet waardoor er een referendum zou kunnen worden gehouden binnen de grenzen van de wet. Podemos steunt een eventuele afscheiding wel terwijl Ciudadanos de grondwet wil hervormen zodat Catalonië over haar eigen toekomst kan beslissen.

Partido Popular

Het is nu aan de PP als grootste partij om een regering te gaan vormen met de overige partijen, iets wat erg moeilijk zal worden maar wat wel het beste is voor de stabiliteit van het land, aldus premier Rajoy na de verkiezingen. Mocht dat niet lukken dan is er een kans dat er nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden maar zover is het nog niet. De PP heeft tot 13 januari de tijd om een nieuwe regering te vormen als ze door willen gaan als leiders van het land – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken