skip to Main Content
Acht van de 135 Catalaanse Parlementariërs in afwachting van de Spaanse justitie

Acht van de 135 Catalaanse Parlementariërs in afwachting van de Spaanse justitie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De separatisten hebben via de autonome verkiezing in Catalonië laten zien dat ze de strijd voor onafhankelijkheid of meer zeggenschap in de deelstaat willen voortzetten met dezelfde spelers als voorheen. Weliswaar werd er wat betreft stemmen meer gekozen op de partijen die geen afscheiding willen met 2,2 miljoen stemmen tegenover de stemmen vóór afscheiding met 2 miljoen stemmen, wat betreft zetels hebben de separatisten op papier de overhand. Maar acht van de parlementariërs wachten nog op de Spaanse justitie en zonder deze stemmen is er geen meerderheid.

Acht gekozen parlementariërs van de ERC en Junts per Catalunya partijen wachten op rechter Pablo Llarena over hun toekomst. Drie gekozen parlementariërs verblijven in voorlopige hechtenis in de gevangenis, te weten Oriol Junqueras, Joaquin Forn en Jordí Sanchez. Vijf andere parlementariërs waaronder de toekomstige regiopremier Puigdemont verblijven in ballingschap in België. Om mee te kunnen stemmen in het Catalaanse Parlement dienen zij in persoon aanwezig te zijn, iets wat op dit moment niet mogelijk is vanwege hun situatie.

Weliswaar zijn deze acht parlementariërs opnieuw gekozen bij de autonome verkiezingen maar dat neemt de problemen met de Spaanse justitie niet weg. Sterker nog, rechter Llarena zal het proces nu in stroomversnelling zetten waarbij er zelfs geschreven wordt dat er nog meer mensen als verdacht gezien gaan worden voor hun betrokkenheid bij de problemen in Catalonië rondom de mislukte afscheiding van Spanje.

Het reglement van het Catalaanse Parlement zegt niet dat de acht aanwezige parlementariërs in persoon aanwezig hoeven te zijn om hun eed af te leggen. Dat kan namelijk ook via de post gebeuren blijkbaar. Maar om te stemmen zoals over wie de nieuwe regiopremier gaat worden of daarna bij elke stemming in het Catalaanse Parlement dienen deze acht afwezigen wel aanwezig te zijn.

De parlementariërs die in de gevangenis zitten kunnen daarvoor speciale toestemming vragen maar gezien de rechter acht dat er vluchtgevaar is zal dat niet zo makkelijk gegeven worden. De vijf parlementariërs inclusief Puigdemont die naar België zijn gevlucht kunnen niet naar Spanje terugkeren omdat ze dan meteen gearresteerd zullen worden vanwege een nationaal aanhoudingsbevel. Het is met recht een vreemde situatie.

De ERC en JxCat partijen hebben samen 66 zetels wat net niet genoeg is voor een absolute meerderheid van 68. Tel daar de 4 zetels bij op van de CUP partij en men komt uit op 70 zetels. Het is echter nog niet zeker of de ERC en JxCat wel opnieuw willen samenwerken met de CUP waardoor dat separatisten blok in de lucht hangt. Het probleem is echter, met of zonder CUP, dat zonder de acht stemmen van de parlementariërs die in de gevangenis zitten of in het vuitenland verblijven de separatiste dus geen absolute meerderheid hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. @Walter:
  Die schoolvoorbeelden gaan niet op voor Spanje, de afscheidingsgezinde partijen – PDeCAT, ERC & CUP – willen niet meer autonomie, maar een eigen republiek.

  Mits er een veroordeling is die je stem recht verbied, mogen veroordeelde gevangenen ook stemmen en ook als je in voorarrest zit.
  De voortvluchtigen in Brussels mogen niet stemmen per post, zijn geen Catalanen wonend buiten Spanje of hebben bij één van de Spaanse consulaten zich gemeld dat men niet naar de stemlokaal kan gaan. Daarom heeft deze groep iemand gemachtigd om te stemmen.

  https://magnet.xataka.com/preguntas-no-tan-frecuentes/es-posible-perder-el-derecho-a-votar-en-espana

  1. Correctie: “of hebben zich niet gemeld bij één van de Spaanse consulaten om door te geven dat men niet naar de stemlokaal kan gaan.”

 2. Ik denk dat de meest zinnige reactie die van Juan is wanneer hij stelt dat als iemand een actie onderneemt, hij de gevolgen moet dragen. Dat is zo in ieder westers land, dat is waarom een land een grondwet heeft en een rechtssysteem, nl leefregels voor zijn grondgebied. Dat er verschillen bestaan tussen verschillende landen is logisch gezien de historische ontwikkeling.
  Wat snel vergeten wordt, en waarvan NV-A in België en de Corsicaanse afscheidingsbeweging in Frankrijk, schoolvooorbeelden zijn dat men kan ijveren voor een federale rechtsstaat maar er blijven gemeenschappelijke kosten en de grondwet blijft gelden voor iedereen. Een zekere autonomie betekent niet dat doe regio geen deel meer uitmaakt van Spanje. Dus ja, dat is de verantwoordelijk van Rajoy toen hij zijn eed aflegde als premier. Premier Tindemans heeft ooit in parlement gesteld dat de grondwet geen vodje papier is. Dus ja, de afgelopen 5 maanden stonden bol van eenzijdig propagandisme maar het rechtssysteem heeft het gehaald. Men kan altijd treuren dat geen 100% opkomst etc maar DE democratische leefregel bij uitstek is, tenzij onregelmatigheden, de uitslag van verkiezingen aanvaarden. Dat dit verrassingen kan geven, zie Trump.
  Het enige wat ik raar vindt, maar dat is onwetendheid, dat men politieke rechten niet verliest bij internering maw dat men zich verkiesbaar kan blijven stellen. Ook dat men per post kan stemmen om dat op te heffen.

 3. Het is toch zeer vreemd dat het is toegestaan om op de verkiezingslijst te staan terwijl je in de gevangenis zit, of Spanje niet mee in kunt zonder ook direct naar de gevangenis te moeten? Feitelijk zijn deze politici gewoon niet beschikbaar en het had derhalve dus beter geweest als er op deze mensen niet gestemd kon worden.
  Stel dat de separatistische partijen wél een regering vormen, dan hebben ze dus géén meerderheid en kan alles door de oppositie weggestemd worden!?

 4. Politiek gezien beschouw ik mezelf als liberaal en “…een liberaal stelt vrijheid voor individuen centraal mits het de vrijheid van anderen niet beperkt, en streeft naar een beperkte macht voor kerk en staat…”
  Voor Spanje vond ik het dus prima dat de ‘liberaal’ Rajoy, zelfs al was het met een minderheidsregering, een tweede kans kreeg om de boel hier in Spanje een beetje op orde te zetten. Zijn optreden tegenover de Catalonië, waarvan zoals nu nog eens is gebleken, een meerderheid meer autonomie wil is absoluut niet liberaal maar eerder autoritair, vergelijkbaar met het regime van ongeveer vijftig jaar geleden. Dat het organiseren van een volksraadpleging leidt tot 30 jaar gevangenisstraf en dat het mogelijk is een democratisch verkozen ‘autonome’ regering weg te sturen doen me denken aan de vroegere USSR. Vanuit democratisch standpunt dringt een herziening van de Spaanse grondwet zich op. Het feit dat Rajoy daarover niet wil praten, maar juist deze hiaten in de grondwet misbruikt en via opsluiting van een aantal verkozenen een democratische meerderheid tracht te breken toont zijn ware aard. Rajoy is een gevaar voor de democratie.

  1. Miel, je moet het ook van de andere kant eens bekijken. De rechter wil degene die een illegaal referendum koste wat kost hebben georganiseerd verandtwoordelijk stellen voor deze georganiseerde en wat nu gebleken is misleidende handeling. Daarom zitten er nog vier mensen vast omdat de rechter denkt dat er, mede dankzij Puigdemont, vluchtgevaar is. Puigdemont en zijn vier ministers hebben er zelf voor gekozen om te vluchten, niemand heeft ze gedwongen. Ze hebben nu een martelaarsrol op zich genomen wat in principe niet terecht is. De rechter krijgt steeds meer informatie in handen en moet dat onderzoeken. Het ongrondwettelijk organiseren van een referendum (zoals de separatisten dat altijd genoemd hebben) is illegaal en was door de rechters verboden. Daarnaast is dat volgens de grondwet in Spanje ook niet toegestaan, precies om dit soort toestanden te voorkomen. Doe je dat dan toch dan moet je ook de consequenties ervaren. Dat heeft niets met de USSR of Franco te maken maar met logisch denken. Daarnaast weet ik niet wie er nu niet de waarheid spreekt, Rajoy die zegt dat Puigdemont eisen stelde en maar een ding wilde of Puigdemont die zegt dat Rajoy nooit heeft willen praten. De waarheid weten alleen de betrokken partijen die allebei de pers en mensen beinvloeden en manipuleren. Wat ik wel weet is dat Rajoy zegt best te willen praten maar binnen de marge van de wet, iets wat Puigdemont en de zijnen niet gedaan hebben. Daarnaast had Puigdemont de mogelijkheid om zelf vervroegde verkiezingen te verkondigen waardoor alle ellende van nu voorkomen had kunnen worden. Het probleem daarbij was alleen dat Puigdemont dan alle steun die hij nu wel heeft compleet verloren had en als verrader zou worden gezien. Hij heeft dus eigenlijk zichzelf, zijn positie en zijn eigen eer willen redden, koste wat kost en daar moeten nu alle Catalanen (en niet alleen die 2 miljoen die voor de separatisten hebben gestemd) onder lijden. Er zijn er 2,2 miljoen die niets willen weten van een afscheiding, dat is wiskundig gezien nog steeds een meerderheid wat betreft stemmen maar niet vanwege zetels.

    1. Miel jouw reactie verdween niet maar berichten met links erin worden automatisch geblokkeerd vanwege eventueel spam etc. Dus hou op met dat onzinnige verwijten als “ik weet dat het niet veel zin heeft”. Als je het niet bevalt op MIJN webiste, ga dan ergens anders naartoe. Zoniet, respecteer ieders mening en hou het beaschaafd.Kan dat?

  2. Miel, opletten !!! Een meerderheid wil géén onafhankelijkheid. Blijkens de jongste verkiezingsuitslag waren er 2,2 miljoen mensen tegen afscheiding en “slechts” 2 miljoen voor. Alleen door een kromme verdeelsleutel schijnt het dat ze 70 zetels hebben tegen 65, maar ik heb alle hoop dat het Spaanse Hooggerechtshof deze oplichters en leugenaars nog even aanpakt.

  3. Wederom een stukje tekst die zo uit 1 of ander goedkoop propaganda blaadje is gehaald van NVA volgelingen.

   De grondwet is vrij helder, dat die wellicht hier en daar aangepast zal moeten worden, is een gegeven. Maar het kan niet zo zijn dat de autonome regering dan maar even de wet breekt, die net zo goed voor hen geldt als voor de rest van Spanje.

   Je blijft maar dingen aanhalen die gewoon niet zo zijn en je eigen waarheid verkondigen die je overduidelijk van anderen overneemt die het ook allemaal heel goed denken te weten.

   Het probleem is groter dan alleen wat jij denkt en vind Miel. Spanje heeft over zeer vele zaken de afgelopen jaren een dialoog aangeboden. De Basken namen deze uitnodigingen wel aan, de Catalaanse ex-regering niet. Dat is hun eigen keuze geweest. Hadden ze wel gesproken over aantal zaken en onderhandelingen gevoerd, dan was deze hele ellende nooit zo ver gegaan.

   En nu draaien mensen zoals Miel het om, dat Spanje nu ingrijpt omdat de Catalaanse ex-regering de wil van het volk zou hebben uitgevoerd.
   Neen, de centrale regering grijpt in, om juist de wil van ook het Catalaanse volk en hun rechten te beschermen, omdat hun eigen ex-regering die weigerde te doen en domweg weigerde ook de wetten te volgen.

   De Engelsen hebben daar wel een mooie uitdrukking voor:
   If you can´t do the time, don´t do the crime!

   Puigdemond en de zijnen hadden daar van te voren over na moeten denken. Elk besluit dat iemand neemt, heeft gevolgen. Als je die gevolgen niet kan dragen of niet kan overzien, moet je dat besluit dus niet nemen. En in dit geval wisten ze de gevolgen donders goed! Nu moet zowel hij als Rajoy het aan anderen overlaten het op te lossen, zij hebben hun kans gehad en het is ze niet gelukt.

 5. Dat wordt nog wat, veel nieuwe namen en gezichten straks, want Marta Rovira – 2de op de lijst ERC – wordt (mogelijk voor haatzaaierij of rebellie ) binnenkort ook aangeklaagd.

  1. En als Rajoy wordt veroordeeld voor corruptie, kunnen ze samen in dialoog gaan in de bak.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken