skip to Main Content
Partido Popular lijdt groot verlies in Catalonië en dierenpartij nadert Spanje’s grootste politieke partij

Partido Popular lijdt groot verlies in Catalonië en dierenpartij nadert Spanje’s grootste politieke partij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De uitslag bij de autonome verkiezingen in Catalonië is met recht opvallend te noemen. Daar waar men dacht dat de ERC partij een van de grootste zou worden is die partij voorbijgestreefd door Junts per Catalunya waarvan de lijsttrekker Puigdemont nota bene via videobeelden vanuit Brussel campagne moest voeren. De ERC met hun lijsttrekker Junqueras achter de tralies eindigde als derde partij terwijl Ciutadans voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij werd wat betreft stemmen en zetels in het Catalaanse Parlement. De grootste verliezer is echter de Partido Popular waarbij opvalt dat de PACMA dierenpartij snel nadert wat betreft stemmen.

De PACMA dierenpartij is doorgaans niet de partij die de meeste stemmen krijgt bij verkiezingen al is dat aantal bij elke autonome en nationale verkiezingen wel steeds groter. In de meeste gevallen stemmen mensen op deze partij omdat ze de strijd tegen het dierenleed in Spanje een warm hart toedragen maar vaak ook stemt men op PACMA omdat men weliswaar wil stemmen maar dat niet wil doen op de traditionele partijen omdat men het niet eens is met hun beleid of andere redenen.

De PACMA partij wist bij deze autonome verkiezingen 38.000 stemmen binnen te halen wat er slechts 130.000 minder zijn dan Spanje’s grootste partij Partido Popular die dit keer maar 169.000 wist binnen te halen, een 3,32% van alle stemmen in Catalonië en slechts goed voor 3 zetels in het Catalaanse Parlement. Bij de verkiezingen in 2015 haalde de PP nog 8% van de stemmen en had deze partij 11 zetels. De PP is met name veel kiezers kwijtgeraakt aan de Ciutadans partij die een historische overwinning wist te halen dit keer en Catalonië’s grootste partij werd wat betreft stemmen en zetels … maar niet genoeg want de separatistische partijen hebben de meerderheid in het Catalaanse Parlement. Terwijl de PP er ruim 170.000 kiezers op achteruit is gegaan heeft de PACMA er vergeleken met de verkiezing in 2015 juist 5.000 stemmen bij gekregen.

PACMA heeft bij deze verkiezingen voor een campagne gekozen waarbij ze geen papier hebben gebruikt, dus geen posters, flyers, pamfletten etc. Dat voorstel hadden ze ook bij de overige partijen neergelegd maar die kozen ervoor toch posters te plakken etc. PACMA plaatste op strategische plaatsen in de grote steden zogenaamde micro beamers waarmee ze virtuele posters lieten zien op gevels etc. Daarnaast voerde men campagne op straat en via de sociale media.

PACMA heeft echter 10.000 keer minder dan de PP uitgegeven aan de campagne. Dat wil zeggen 1.800 euro tegenover 1,8 miljoen euro. Die bijna 2 miljoen euro die de PP heeft uitgegeven is weggegooid geld want de PP is niet alleen de kleinste grootste partij geworden maar is daarna achteruit gegaan wat betreft zetels in het Catalaanse Parlement en wat betreft stemmen waardoor de conservatieven alle macht in de regio zijn kwijtgeraakt.

Ciutadans heeft het echter ook zuinig aangedaan met een budget van 300.000 euro terwijl de ERC partij er ook 1,8 miljoen euro tegenaan heeft gegooid en daarna de derde partij werd van Catalonië. Het is niet bekend hoeveel Junts per Catalunya heeft uitgegeven aan de campagne.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Wat een hilarisch idee om de PP te vergelijken met de partij voor de dieren. Dit soort humor mag wat mij betreft best vaker. Overigens zie ik inderdaad wel parallellen, vooral qua uiterlijk! ? Één ding staat echter wel vast, want volgens mij is de partij voor de dieren niet corrupt.??

    1. Ja rare vergelijking inderdaad maar het geeft aan dat de PACME flink stijgt met een budget van 1.800 euro en de PP flink daalt met een budget van 1,8 miljoen euro. Daarom schrijvend e kranten erover neem ik aan 🙂

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken