Vliegveld Barcelona-El Prat krijgt andere naam

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Vliegveld Barcelona-El Prat krijgt andere naam
Beeld: 123rf

BARCELONA – Tijdens de ministerraad in Barcelona op vrijdag 21 december heeft de Spaanse regering besloten het vliegveld van Barcelona een andere naam te geven. In plaats van Barcelona-El Prat gaat het vliegveld nu “Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat” heten. Voor de reizigers zal het niet veel uitmaken want men zal gewoon Barcelona (BCN) blijven zeggen.

De Spaanse ministerraad (Consejo de Ministros) heeft met premier Pedro Sánchez aan kop besloten het vliegveld van Barcelona een andere naam te geven. Op zich was dat een verrassing voor de Catalaanse regioregering want dit was eerder wel aan hen voorgesteld maar werd door de Govern afgeraden. Sánchez en zijn ministers besloten echter door te gaan met de naamsverandering.

Barcelona-El Prat gaat in de nabije toekomst Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat heten. Deze naamswijziging moet gezien worden als een geste naar het Catalaanse volk en om waardering te tonen voor de eerste regiopremier van Catalonië na de Franco dictatuur.

Josep Tarradellas i Joan werd geboren in 1899 en stierf in 1988 en was een Catalaans politicus en president in ballingschap tijdens de Franco dictatuur. Hij was ten tijde van de Spaanse democratische overgang tussen 1975 en 1978 de voorlopig president van de Catalaanse regering.

Burgeroorlog

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was Tarradellas Conseller (minister in de Catalaanse regering) van Openbare Werken, Economie en Cultuur. Hij was na president Lluís Companys de belangrijkste man binnen de Catalaanse autonome regering. In de eerste maanden van de burgeroorlog was hij verbindingsman tussen de Generalitat (regering) en het Militiecomité, dat door anarchisten van de Confederació Nacional del Treball (CNT) en de Partido Obrero de Unificación Marxista (POUM) gedomineerd werd.

Terugkeer

Aan het einde van de burgeroorlog in 1939 week hij uit naar Frankrijk. Na het aftreden van Josep Irla i Bosch als president in ballingschap (1954) werd hij in Mexico in een van de laatste ambassades van de Spaanse republiek tot zijn opvolger verkozen. Na de dood van dictator Franco in 1975 voerde Tarradellas besprekingen met de Spaanse premier van de overgangsregering van Adolfo Suárez over het herstel van de Catalaanse autonomie.

Ja Soc Aqui

In oktober 1977 werd de autonomie van Catalonië hersteld. Tarradellas keerde naar Barcelona terug en zette daar een regionale interim-regering op. In april 1980 volgde Jordi Pujol i Soley Tarradellas – na de eerste verkiezingen sinds 44 jaar – op als president van de Generalitat. Bij zijn terugkeer waren zijn eerste, beroemd geworden woorden: “Ja soc aquí”, vertaald: “Ik ben hier al”.

  • Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
  • Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
  • Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden.
  • Dit artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail [email protected]
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email [email protected]
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.