skip to Main Content
Vliegveld Barcelona-El Prat krijgt andere naam
123rf

Vliegveld Barcelona-El Prat krijgt andere naam

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Tijdens de ministerraad in Barcelona op vrijdag 21 december heeft de Spaanse regering besloten het vliegveld van Barcelona een andere naam te geven. In plaats van Barcelona-El Prat gaat het vliegveld nu “Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat” heten. Voor de reizigers zal het niet veel uitmaken want men zal gewoon Barcelona (BCN) blijven zeggen.

De Spaanse ministerraad (Consejo de Ministros) heeft met premier Pedro Sánchez aan kop besloten het vliegveld van Barcelona een andere naam te geven. Op zich was dat een verrassing voor de Catalaanse regioregering want dit was eerder wel aan hen voorgesteld maar werd door de Govern afgeraden. Sánchez en zijn ministers besloten echter door te gaan met de naamsverandering.

Barcelona-El Prat gaat in de nabije toekomst Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat heten. Deze naamswijziging moet gezien worden als een geste naar het Catalaanse volk en om waardering te tonen voor de eerste regiopremier van Catalonië na de Franco dictatuur.

Josep Tarradellas i Joan werd geboren in 1899 en stierf in 1988 en was een Catalaans politicus en president in ballingschap tijdens de Franco dictatuur. Hij was ten tijde van de Spaanse democratische overgang tussen 1975 en 1978 de voorlopig president van de Catalaanse regering.

Burgeroorlog

Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was Tarradellas Conseller (minister in de Catalaanse regering) van Openbare Werken, Economie en Cultuur. Hij was na president Lluís Companys de belangrijkste man binnen de Catalaanse autonome regering. In de eerste maanden van de burgeroorlog was hij verbindingsman tussen de Generalitat (regering) en het Militiecomité, dat door anarchisten van de Confederació Nacional del Treball (CNT) en de Partido Obrero de Unificación Marxista (POUM) gedomineerd werd.

Terugkeer

Aan het einde van de burgeroorlog in 1939 week hij uit naar Frankrijk. Na het aftreden van Josep Irla i Bosch als president in ballingschap (1954) werd hij in Mexico in een van de laatste ambassades van de Spaanse republiek tot zijn opvolger verkozen. Na de dood van dictator Franco in 1975 voerde Tarradellas besprekingen met de Spaanse premier van de overgangsregering van Adolfo Suárez over het herstel van de Catalaanse autonomie.

Ja Soc Aqui

In oktober 1977 werd de autonomie van Catalonië hersteld. Tarradellas keerde naar Barcelona terug en zette daar een regionale interim-regering op. In april 1980 volgde Jordi Pujol i Soley Tarradellas – na de eerste verkiezingen sinds 44 jaar – op als president van de Generalitat. Bij zijn terugkeer waren zijn eerste, beroemd geworden woorden: “Ja soc aquí”, vertaald: “Ik ben hier al”.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wat natuurlijk erg komisch is aan dit verhaal is dat de seperatisten weer op de pik getrapt waren en dus tegen zijn. Reden: ze hebben het niet zelf bedacht maar de vijand!

    1. Nee. De reactie van de Catalaanse regering was dat deze naamsverandering puur esthetisch is en helemaal niets bijdraagt aan het functioneren van het vliegveld. Catalunya wil het beheer van het vliegveld in eigen handen hebben.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken