Regering komt met steunplan voor horeca, toerisme en winkels in Spanje

Regering komt met steunplan voor horeca, toerisme en winkels in Spanje
Beeld: 123rf

Regering komt met steunplan voor horeca, toerisme en winkels in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na maanden van problemen en de sluiting van de horeca, winkels en bedrijven in het toerisme op veel plaatsen in Spanje heeft de ministerraad op dinsdag een steunplan goedgekeurd voor de noodlijdende horecasector, het toerisme en de winkels. Het plan bestaat hoofdzakelijk uit fiscale hulp, het opschorten van belastingbetalingen en de halvering van huren.

Wat echter als een sterk steunplan voor de horeca, toerisme en winkels werd gepresenteerd door de Spaanse regering is door diverse sectoren niet geaccepteerd terwijl er wordt gesproken over een ‘tomadura de pelo’ ofwel het voor de gek houden met een waardeloos steunplan wat de regering geen cent kost.  

Wat namelijk ontbreekt in dit steunplan is directe financiële hulp zodat ondernemers het hoofd boven water kunnen houden. Volgens de regering heeft het steunplan een potentiële impact van 4,2 miljard euro wat geen directe steun zal zijn terwijl de regering ook aangeeft dat er tenminste 2 miljard directe steun is in de vorm van belastingverlagingen of vermindering van personeelskosten.

Het steunplan bestaat uit vijf blokken waarvan de eerste te maken heeft met ondernemers die de huur van hun bedrijfspand niet kunnen betalen. Als het om een grote verhuurder gaat met 10 panden of meer, dan komt er een verplichte korting van 50% op de huur als er sprake is van huurcontracten waarover nog geen corona-afspraken zijn gemaakt.

Als de groot-verhuurder binnen een week geen antwoord geeft over de 50% korting of het opschorten van de huur dan heeft de huurder het recht te kiezen. Als het gaat om een verhuurder van minder dan 10 panden dan zal de korting die deze geeft aan de verhuurder ook als aftrekbare uitgave in de personenbelasting vermeld worden in het eerste kwartaal van 2021.

Het zogenaamde ICO-kredieten systeem, wat bestaat uit leningen die men zonder problemen kan krijgen maar wel terugbetaald moeten worden, is vergroot met 500 miljoen euro met een garantie van 90% van de Spaanse staat. Reisagenten en touroperators kunnen deze leningen gebruiken om boekingen die door de corona-crisis geannuleerd moesten worden terug te betalen.

Wat betreft de belastingen komt er een uitstel van belasting van zes maanden tot een maximum bedrag van 30.000 euro. De zelfstandigen en het midden en kleinbedrijf hoeven de belastingen die in het eerste kwartaal betaald moeten worden niet in april maar in oktober 2021 te betalen.

Ondanks dat het allemaal leuk klinkt zijn de drie sectoren voor wie dit steunplan bedoeld is niet tevreden . Er is geen sprake van een directe steun waardoor veel bedrijven waarschijnlijk definitief hun deuren moeten sluiten. De op dinsdag gepresenteerde maatregelen zijn slechts pleisters op een wond, aldus woordvoerders van diverse organisaties.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.