menu: rubrieken, zoeken & meer

Vliegen binnen het Schengengebied blijft mogelijk maar het VK niet in Spanje

Vliegen binnen het Schengengebied blijft mogelijk maar het VK niet in Spanje
Beeld: Europa Press

Vliegen binnen het Schengengebied blijft mogelijk maar het VK niet in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag vond er een nieuwe spoedvergadering plaats tussen de Europese Unie en de 27 lidstaten over wat te doen met het luchtruim en een algemeen EU-vliegverbod op vluchten uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Terwijl op zondag al veel landen waaronder Nederland, België, Duitsland en ook Frankrijk niet alleen hun luchtruim maar ook al het verkeer van passagiers per trein en ferry met het Verenigd Koninkrijk sloten, deed Spanje dat samen met Portugal op dinsdag gedeeltelijk.

Sinds dinsdag 22 december is het voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk niet meer mogelijk om met een vliegtuig, ferry of de trein naar Spanje te reizen. De enige uitzonderingen daarop zijn reizigers met de Spaanse nationaliteit en buitenlandse reizigers die een officiële woonplaats of residentie hebben in Spanje.

Spanje staat dus nog wel toe dat de Spanjaarden en in Spanje wonende (en officieel ingeschreven) buitenlanders waaronder dus ook Britten, terug kunnen keren naar Spanje. Op het vliegveld worden sinds dinsdag 22 december alle reizigers extra gecontroleerd met o.a. PCR-tests.

Europese Unie

Terwijl er op maandag nog vergaderd werd tussen de 27 EU-lidstaten over een gezamenlijke actie waaronder een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, zijn er geen concrete beslissingen daarover genomen. 

Met andere woorden, de Europese Unie wil haar lidstaten niet dwingen om een vliegverbod voor het VK in te voeren maar het wordt wel aangeraden. Net zoals dat het Europees Centrum voor ziektepreventie en ‑bestrijding alle niet-essentiële reizen naar het VK afraadt.

Schengenzone open

Men heeft wel afgesproken dat de grenzen tussen de Schengenlanden en binnen het Schengengebied open blijven. Dat betekent dat het vliegen tussen bijvoorbeeld Nederland of België en Spanje en vice versa niet onderbroken wordt en altijd doorgang zal vinden omdat de binnenlandse grenzen binnen de EU en het Schengengebied gewoon open zijn. 

De schengenlanden zijn: België; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Hongarije; Italië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal; Slovenië; Slowakije; Spanje; Tsjechië; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Deze landen horen niet bij het Schengengebied: Bulgarije; Cyprus; Ierland; Kroatië; Roemenië.

Niet EU-landen die toch bij het Schengengebied horen zijn: Liechtenstein; IJsland; Noorwegen; Zwitserland.