De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in december in Spanje

De 'paga extra' of de vakantiegeld betaling in december in Spanje
Beeld: 123rf

De ‘paga extra’ of de vakantiegeld betaling in december in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Tussen 20 en 25 december krijgt het merendeel van de Spaanse werkenden de ‘paga extra’ uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets dat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is. In Spanje was dat vroeger één extra week aan loon maar tegenwoordig is dit een maandloon, een extraatje dat is meegenomen in deze dure feestmaand.

Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze tegen het einde van december de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.

In artikel 31 van de ‘Estatuto de los trabajadores’ staat dat werknemers in Spanje recht hebben op twee extra betalingen per jaar. Een daarvan vindt normaal gesproken plaats in de laatste week van juni of eerste week van juli terwijl de tweede ‘paga extra’ plaatsvindt tussen 20 en 25 december, afhankelijk van de cao tussen werknemers en werkgevers.

In Spanje is het wettelijk geregeld dat de ‘paga extra’ gelijkstaat aan een maand loon ofwel 30 dagen loon, ter waarde van het maandloon dat een werknemer ontvangt en dat in principe nooit minder mag zijn dan het wettelijk vastgestelde minimumloon (in 2019 is dat 900 euro).

De hoogte van de vakantiegeld betaling is echter via cao’s en collectieve arbeidsafspraken door vakbonden geregeld in Spanje. Er kunnen dus uitzonderingen zijn op de algemeen geldende regel. In sommige gevallen kan afgesproken worden dat de ‘paga extra’ elke maand gedeeltelijk betaald wordt (12e en 14e maand).

Spanje heeft twee extra betalingen, een rond de Kersttijd (paga extra de navidad) tussen 20 en 25 december en een in de tweede week van juni of in sommige gevallen de tweede week van juli (paga extra de verano).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.