menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf woensdag gratis antigeentests in Madrid te verkrijgen

Vanaf woensdag gratis antigeentests in Madrid te verkrijgen
Beeld: Europa Press

Vanaf woensdag gratis antigeentests in Madrid te verkrijgen

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op dinsdag 21 December zijn in Madrid een groot aantal antigeentests voor het opsporen van COVID-19 verdeeld onder de apothekers. Vanaf woensdag zullen die dan gratis voor alle inwoners van de stad te verkrijgen zijn zolang de voorraad strekt.

De presidente van de autonome regio Madrid, Isabel Diaz Ayuso, verklaarde maandag dat de Comunidad de Madrid de eerste lading antigeentests ontvangen heeft, die via een netwerk van apothekers gratis zullen worden verdeeld over de inwoners van Madrid.

De regionale minister van Volksgezondheid , Enrique Ruiz Escudero bevestigde via radio Onda Madrid dat de tests aangekomen zijn. Het comité van apothekers heeft een strategie uitgewerkt om die via haar ruim 2.900 leden in de regio in de juiste handen te krijgen.

Elke officiële inwoner van Madrid kan gratis zo een test krijgen als hij zijn tarjeta sanitaria (gezondheidskaart) toont. Voor de geschat 600.000 Madrilenen die niet over die kaart beschikken, zal het ook mogelijk te zijn met identiteitskaart (DNI of NIF) een test mee te krijgen.

De laatste dagen kregen de apothekers op veel plaatsen in Spanje te kampen met een tekort aan dat soort zelftests. Die worden voornamelijk in China gefabriceerd, en met de naderende kerstdagen en de dreiging van de Omicron-variant gaan ze ook vlot over de toonbank.

De vereniging van apothekers vraagt de Madrilenen geen stormloop op de apothekers uit te voeren woensdag gewoon omdat de tests gratis zijn. Ze benadrukt dat het een goed idee is zo een test uit te voeren voor je met anderen samenkomt tijdens de feestdagen, maar dat ondoordacht gratis tests ophalen het probleem alleen maar in de hand werkt.