Search
menu
Search

Een hele ham voor elke familie in Beniflà als kerstcadeau van de gemeente

Een hele ham voor elke familie in Beniflà als kerstcadeau van de gemeente
Beeld: Gemeente Beniflà

Een hele ham voor elke familie in Beniflà als kerstcadeau van de gemeente

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De gemeente van Beniflà (Valencia) heeft dinsdag haar kerstcadeaus al uitgedeeld. Elke familie in het dorp kreeg een hele Spaanse ham voor de kerst. Het gaat dan om een hele varkenspoot voor alle 210 families. De burgemeester, Borja Gironés, bracht de hammen persoonlijk bij de mensen langs. Het cadeau werd met een enorme glimlach en veel blijdschap ontvangen. 

Het is niet de eerste keer dat de inwoners van het dorp cadeautjes krijgen van de gemeente. Tijdens de pandemie zocht de gemeenteraad naar een manier om de zware situatie wat te verlichten. De inwoners waren toen zo blij met de acties van de gemeente dat men vond dat er doorgegaan moest worden met het goede initiatief. Deze keer is de grootste reden de hoge inflatie die de bevolking teistert in Spanje. 

‘Als burgemeester vind ik dat we juist in deze tijden het meeste steun moeten geven aan onze inwoners. De economische crisis en de hoge inflatie maken het moeilijk voor de mensen’ volgens Gironés. 

Vorig jaar was er een petitie gehouden om een Spaanse ham te geven voor de kerst. Dat is dit jaar dus werkelijkheid geworden. In 2020 en 2021 was er een ander cadeau. Toen kregen de mensen een mand met wijn, snoep en turrón. Dit jaar is er extra veel moeite gedaan en is er ook wat extra gespaard om het geven van de hammen mogelijk te maken. Eerst was het 1798 euro uit het potje voor dorpsfeesten in 2021 die niet uitgegeven waren omdat feesten niet toegestaan waren, toen kwam 2021 waarin 2516 euro beschikbaar waren en uiteindelijk met extra veel moeite is er in 2022 wel 10.290 euro beschikbaar gesteld. 

Burgemeester Gironés heeft de hammen samen met wethouders Trini Ramiro en Esther Peiró en met hulp van medewerkers van de gemeente bij de mensen thuis gebracht. Er is ook gedacht aan mensen die geen vlees eten, die kregen iets anders. Daarnaast zal binnenkort ook voor iedereen een bon van 120 euro voor elektriciteit bezorgd worden. Er is ook extra hulp voor voedsel en andere basisbenodigdheden voor families die dat nodig hebben. 

De regering wil deze hulp ook volgend jaar weer voort te zetten want ‘het helpen van onze inwoners is het allerbelangrijkste’ en we zijn ‘verheugd dat we ze kunnen helpen’ volgens Gironés.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?